Puncte gastronomice locale în județul Alba: 26 de locații din județul Alba unde poți să mănânci „ca la mama acasă”
Puncte gastronomice locale în județul Alba: 26 de locații din județul Alba unde poți să mănânci „ca la mama acasă”
În județul Alba funcționează 26 de puncte gastronomice locale (PGL), înfiiințate potrivit prevederilor Legii nr. 412/18.12.2023, cel mai nou fiind înființat luna trecută, la Micești, rezultă din datele Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Majoritatea PGL se află în Munții Apuseni: Poșaga de Jos (Poșaga), Câmpeni și Botești, Albac și Fața, Arieșeni și Galbena – 2, Gârda de Sus – 3, Roșia Montană – 3, Rimetea – 3, Bucium, Nădăștia și Glod (Almașu Mare), Horea, Popeștii de Jos (Vadu Moților), dar PGL există și la Mereteu (Vințu de Jos), Mesentea (Galda de Jos) sau Pianu de Sus (Pianu). Conform legii, PGL este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru cel mult 15 persoane simultan.
Acesta poate funcționa în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală.
DSVSA Alba îi sprijină pe cei care doresc să își deschidă un PGL, după depunerea dosarului cu documentația specifică inspectorii veterinari urmând să inspecteze locul de preparare a alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate.
Citește și: VIDEO | La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!

Pentru deschiderea unui PGL, clădirile, anexele și spațiile pentru preparare și servire trebuie să îndeplinească o serie de condiții sanitar-veterinare. Astfel, în cazul clădirilor și anexelor se recomandă ca spațiul să cuprindă cel puțin următoarele categorii de zone: de depozitare materii prime și adaosuri (cămări, rafturi, dulapuri, frigidere, congelatoare, beciuri etc.); de materiale de întreținere și de igienizare-dezinfecție (magazii, dulapuri); de depozitare deșeuri (platforme, pubele); masă de pregătire (pot fi amplasate în exterior); zonă de gătire; toalete/WC-uri.
Spațiile pentru preparare și servire din punctele gastronomice locale trebuie să nu permită formarea condensului, a igrasiei și/sau apariția mucegaiului, desprinderea de tencuială, vopsea sau faianță/gresie (acolo unde este cazul) de pe pereți, tavane sau pardoseli; să asigure protecția împotriva dăunătorilor și să permită curățenia, dezinfecția și deratizarea ușoară, corectă și eficientă.
Mâncare preparată după rețete tradiționale și, pe cât posibil, cu materii prime locale
La PGL, produsele preparate și servite în punctele gastronomice locale sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale.
Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire. Se pot folosi și produse în stare conservată (gemuri, dulcețuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate etc.)
Produsele cu specific zonal pot cuprinde, fără a se limita la acestea: gustări/antreuri calde sau reci – brânzeturi, preparate din pește (icre, pește marinat sau afumat), rulade, salate de legume etc.; ciorbe, supe și borșuri (din pește, carne sau din legume); fel principal (mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, preparate din pește, organe comestibile, preparate de pasăre, vânat etc.); deserturi, produse de panificație și patiserie; preparate culinare atestate tradițional, băuturi răcoritoare și alcoolice; siropuri din fructe specifice zonei, legume și fructe proaspete și/sau conservate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Nu e doar o femeie în uniformă: Locotenent Olguța Bodnar, comandant de companie – „Nu, nu m-am simțit absolut niciodată discriminată.” Lecția ei de curaj și profesionalism
Nu e doar o femeie în uniformă: Locotenent Olguța Bodnar, comandant de companie – „Nu, nu m-am simțit absolut niciodată discriminată.” Lecția ei de curaj și profesionalism Locotenent Bodnar Olguța Mihaela, comandant de companie în cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia, este un exemplu de perseverență și profesionalism în cadrul armatei române. Cariera […]
Modernizarea drumului forestier Barajul Oașa – Poarta Raiului, care face legătura între DN 67C Transalpina și zona turistică din Munții Șureanu: Se caută soluții de finanțare pentru reparea celor peste 15 km
Modernizarea drumului forestier Barajul Oașa – Poarta Raiului, care face legătura între DN 67C Transalpina și zona turistică din Munții Șureanu: Se caută soluții de finanțare pentru reparea celor peste 15 km Primăria Șugag caută, alături de partenerii săi instituționali, soluții de finanțare pentru modernizarea drumului forestier Barajul Oașa – Poarta Raiului, care face legătura […]
Angajări la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Șapte posturi disponibile pentru medici în diverse specialități
Angajări la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Șapte posturi disponibile pentru medici în diverse specialități Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia organizează, în conformitate cu prevederile O.M.S. nr. 166/2023 cu modificările și completările ulterioare, concurs pentru ocuparea urmatoărelor posturi contractual vacante: – 1 post contractual vacant de medic specialist confirmat în specialitatea pediatrie cu […]