Rămâi conectat

Ştirea zilei

Puncte gastronomice locale în județul Alba: 26 de locații din județul Alba unde poți să mănânci „ca la mama acasă”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Puncte gastronomice locale în județul Alba: 26 de locații din județul Alba unde poți să mănânci „ca la mama acasă”

În județul Alba funcționează 26 de puncte gastronomice locale (PGL), înfiiințate potrivit prevederilor Legii nr. 412/18.12.2023, cel mai nou fiind înființat luna trecută, la Micești, rezultă din datele Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba.

Majoritatea PGL se află în Munții Apuseni: Poșaga de Jos (Poșaga), Câmpeni și Botești, Albac și Fața, Arieșeni și Galbena – 2, Gârda de Sus – 3, Roșia Montană – 3, Rimetea – 3, Bucium, Nădăștia și Glod (Almașu Mare), Horea, Popeștii de Jos (Vadu Moților), dar PGL există și la Mereteu (Vințu de Jos), Mesentea (Galda de Jos) sau Pianu de Sus (Pianu). Conform legii, PGL este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru cel mult 15 persoane simultan.

Acesta poate funcționa în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală.

DSVSA Alba îi sprijină pe cei care doresc să își deschidă un PGL, după depunerea dosarului cu documentația specifică inspectorii veterinari urmând să inspecteze locul de preparare a alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate.

Citește și: VIDEO | La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!

Pentru deschiderea unui PGL, clădirile, anexele și spațiile pentru preparare și servire trebuie să îndeplinească o serie de condiții sanitar-veterinare. Astfel, în cazul clădirilor și anexelor se recomandă ca spațiul să cuprindă cel puțin următoarele categorii de zone: de depozitare materii prime și adaosuri (cămări, rafturi, dulapuri, frigidere, congelatoare, beciuri etc.); de materiale de întreținere și de igienizare-dezinfecție (magazii, dulapuri); de depozitare deșeuri (platforme, pubele); masă de pregătire (pot fi amplasate în exterior); zonă de gătire; toalete/WC-uri.

Spațiile pentru preparare și servire din punctele gastronomice locale trebuie să nu permită formarea condensului, a igrasiei și/sau apariția mucegaiului, desprinderea de tencuială, vopsea sau faianță/gresie (acolo unde este cazul) de pe pereți, tavane sau pardoseli; să asigure protecția împotriva dăunătorilor și să permită curățenia, dezinfecția și deratizarea ușoară, corectă și eficientă.

Mâncare preparată după rețete tradiționale și, pe cât posibil, cu materii prime locale

La PGL, produsele preparate și servite în punctele gastronomice locale sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale.

Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire. Se pot folosi și produse în stare conservată (gemuri, dulcețuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate etc.)

Produsele cu specific zonal pot cuprinde, fără a se limita la acestea: gustări/antreuri calde sau reci – brânzeturi, preparate din pește (icre, pește marinat sau afumat), rulade, salate de legume etc.; ciorbe, supe și borșuri (din pește, carne sau din legume); fel principal (mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, preparate din pește, organe comestibile, preparate de pasăre, vânat etc.); deserturi, produse de panificație și patiserie; preparate culinare atestate tradițional, băuturi răcoritoare și alcoolice; siropuri din fructe specifice zonei, legume și fructe proaspete și/sau conservate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | AUTOBUZ ÎN FLĂCĂRI în Alba Iulia, pe strada Iașilor: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUTOBUZ ÎN FLĂCĂRI în Alba Iulia, pe strada Iașilor: Intervin pompierii Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit, duminică, 13 iulie 2025, în jurul orei 21.00, pentru stingerea unui incendiu în municipiul Alba Iulia, pe strada Iașilor. Citește și: UPDATE VIDEO | Autobuz STP Alba, cuprins de flăcări în Straja. Intervin pompierii din Alba Iulia […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Plutonierul Ioan Mihai Birăuț, de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia, un tânăr pentru care armata nu este un loc de muncă, ci o familie: „Vreau să fiu o mândrie pentru oamenii care cred în mine”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plutonierul Ioan Mihai Birăuț, de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia, un tânăr pentru care armata nu este un loc de muncă, ci o familie: „Vreau să fiu o mândrie pentru oamenii care cred în mine” Plutonierul Ioan Mihai Birăuț este un nume respectat în Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia.  Peste ani […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Mihai Șerbănescu, tânăr din Petrești, a fost admis primul la clasa de muzică pop a Conservatorului: „Iubesc muzica de mic”

Lucian Daramus

Publicat

în

Mihai Șerbănescu, tânăr din Petrești, a fost admis primul la clasa de muzică pop a Conservatorului: „Iubesc muzica de mic” Mihai Șerbănescu, din Petrești, este unul dintre absolvenții Promoției 2025 cu care Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș se mândrește. A fost admis primul la clasa de Compoziție muzicală – muzică pop a Universității Naționale de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea