Punct de colectare a uleiului alimentar uzat la Alba Iulia. O singură picatură poate degrada o mie de litri de apă
Programul de colectare a uleiului alimentar uzat de la populatie a fost lansat de catre Mol Romania in luna august 2012, initial in 30 de benzinarii.
Incepând cu luna octombrie, s-au alaturat programului 10 noi statii, intre care și cea din municipiul Alba Iulia,
De la lansarea programului, aproape 8.000 de litri de ulei alimentar uzat au fost predati de locuitori din diferite orase din Romania in punctele de colectare amplasate in benzinariile Mol.
Colectarea uleiului alimentar uzat este reglementata doar in cazul restaurantelor, iar consumul anual de ulei al populatiei din Romania este estimat la circa 260.000 de tone.
Uleiul alimentar uzat constituie un element nociv, dacă ajunge în sistemul de canalizare sau la gunoi. Depunerea pe pereţii sistemului de canalizare provoacă înfundurări, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer formează o combinaţie de substanţe greu degradabile.
Mai mult, o singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală. Deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase: transferul de oxigen este împiedicat, omorând astfel vietăţile aflate în apă.
Oficialii lanțului de benzinării precizeaza ca acest proiect nu genereaza castiguri materiale. Compania Biofilter Romania asigura recipientii pentru colectare si transportul pana la o facilitate logistica, unde uleiul uzat este depozitat si purificat, iar ulterior va fi reciclat, ceea ce reduce poluarea mediului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]