Punct de colectare a uleiului alimentar uzat la Alba Iulia. O singură picatură poate degrada o mie de litri de apă

ulei-uzatProgramul de colectare a uleiului alimentar uzat de la populatie a fost lansat de catre Mol Romania in luna august 2012, initial in 30 de benzinarii.

Incepând cu luna octombrie, s-au alaturat programului 10 noi statii, intre care și cea din municipiul Alba Iulia,

De la lansarea programului, aproape 8.000 de litri de ulei alimentar uzat au fost predati de locuitori din diferite orase din Romania in punctele de colectare amplasate in benzinariile Mol.

Colectarea uleiului alimentar uzat este reglementata doar in cazul restaurantelor, iar consumul anual de ulei al populatiei din Romania este estimat la circa 260.000 de tone.

Uleiul alimentar uzat constituie un element nociv, dacă ajunge în sistemul de canalizare sau la gunoi. Depunerea pe pereţii sistemului de canalizare provoacă înfundurări, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer formează o combinaţie de substanţe greu degradabile.

Mai mult, o singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală. Deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase: transferul de oxigen este împiedicat, omorând astfel vietăţile aflate în apă.

Oficialii lanțului de benzinării precizeaza ca acest proiect nu genereaza castiguri materiale. Compania Biofilter Romania asigura recipientii pentru colectare si transportul pana la o facilitate logistica, unde uleiul uzat este depozitat si purificat, iar ulterior va fi reciclat, ceea ce reduce poluarea mediului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Deja VU 14 octombrie 2014 at 19:41

pai mno… unii soferi au inceput sa foloseasca uleiul alimentar in loc de combustibil ca e mai ieftin. doar pe masinile diesel e drept. Poate ca aceasta campanie este menita sa bage panica in populatie ca nu cumva sa se mai gandeasca sa-l foloseasca pentru transport…

gigi 15 octombrie 2014 at 21:42

Tu stii despre ce e vorba in articol sau vezi peste tot doar comploturi OZN-uri si alte tampenii?
Iata cateva efecte ale uleiului alimentar uzat:
– „Depunerea garsimilor si a uleiurilor alimentare uzate pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari regulate, efecte urat mirositoare, coroziune mai rapida si au influenta negativa asupra functionarii statiilor de epurare si duce pina la blocarea si distrugerea acestora.
Frecventa de curatire si intretinere a statilor de epurare, pompare, tevi si sistemul de canalizare creste de X5 decât ciclul normal”
– „Un singur litru de ulei ars polueaza un milion de litri de apa. Daca ajunge intr-un lac, uleiul ars omoara pestii si plantele.”
Acum gandeste-te ca in Romania se consuma 260.000 tone/an de ulei alimentar, majoritatea in gospodarii, iar 99% din uleiul folosit in gospodarii e deversat, nu colectat.

CSOSO 16 octombrie 2014 at 12:52

Consumatorii casnici pot depune recipiente in care s-a colectat ulei uzat rezultat din bucatarie ? Vă rog mult să daţi ceva detalii şi despre această categorie de consumatori. Nu cred că sunt singura care foloseşte recipientele de plastic de la balsam (care au orificiul mai larg) sau găletuşe de iaurt pentru a colecta uleiul din tigaie ars. De câtiva ani fac acest lucru şi am observat că scurgerea nu se mai înfundă deloc. Din păcate eu le las langă tomberon şi nu ştiu ce se întâmplă cu ele.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...