Rămâi conectat

Politică Administrație

Publicitate electorală| Împreună cu albaiulienii împotriva mafiei locale. Radiografia celor 4 ani de activitate în Consiliul Local Alba Iulia

Publicat

în

La alegerile din 2016 am fost votat de o parte dintre albaiulieni să-i reprezint în Consiliul Local Alba Iulia. Încă din primele şedinţe de C.L. am început să iniţiez proiecte de HCL din programul pe care l-am prezentat în campania electorală. Majoritatea proiectelor iniţiate de mine, fie că a fost vorba de premierea unor sportivi, de iniţierea unei comisii care să evalueze situaţia deplorabilă a Stadionului Cetate, abrogarea regulamentului cu plată la parcarea din faţa Restaurantului Roberta sau altele, au dus mai apoi la concretizarea într-un fel sau altul a propunerilor.

Deşi situaţia mea de consilier independent a fost una destul de complicată în mijlocul a două tabere politice care sunt mereu în opoziţie, am folosit o strategie de expunere care să fie mereu în spiritul Legii nr. 215, adică de a apăra interesul cetăţeanului, de a fi mereu combativ în contractele pe care Primăria Alba Iulia le are cu diferite firme private, pentru a mă poziţiona mereu critic atunci când interesul albaiulienilor a fost viciat. În paralel cu activitatea în C.L, am demarat acţiuni civice cum ar fi înfiinţarea unui O.N.G.

”Acțiunea pentru Alba”, prin intermediul căruia am iniţiat manifestul ”Uniţi salvăm Stadionul Cetate”, am atacat în contencios administrativ 4 sau 5 H.C.L. referitoare la acordarea unor reduceri la tarife pentru elevi sau la avalanşa de delegaţii în străinătate pe care le iniţiază primarul oraşului fără să prezinte transparent în şedinţe sumele de bani ce urmează să fie cheltuite din bugetul local. În comisia de specialitate, cea juridică, am avut o activitate dinamincă şi constructivă. În comisia de concesiuni şi licitaţii am combătut mereu modul în care se desfăşoară acestea, fără să fie prezentate măcar cu un proiector locaţiile ce urmează a fi vândute sau concesionate. Tot în cadrul ”Acţiunii pentru Alba”, am demarat strângerea de semnături pentru găsirea unei soluţii de rezolvare a traficului în intersecţia de la intrarea în cartierul Bărăbanţ.

Electrica Furnizare Discount

Am iniţiat mai multe întâlniri cu cetăţenii din diferite cartiere ale oraşului şi am creat, împreună cu câţiva zeci de albaiulieni, Asociaţia ”Orizont – Alba Iulia”, care are ca scop inventarierea problemelor juridice ale drumurilor fără utilităţi din municipiu şi în final să rezolve aceste probleme pentru ca ulterior să putem iniţia HCL de modernizare a străzilor respective. În toată această perioadă am făcut o muncă complexă, alături de câțiva oameni inimoși, în cadrul Asociației ”Alba Iulia Infrastructură”, având ca prim obiectiv realizarea susținută a întâlnirilor cetățenești care au reprezentat, practic, fundația activității mele de consilier local. Am identificat problemele oamenilor, propunerile lor și le-am transpus mereu în amendamente, informări ale consiliului local și de multe ori în proiecte de H.C.L.

Fie că a fost vorba de O.N.G.-uri care protejează animalele și care au reușit cu ajutorul nostru să implementeze programe de sterilizare a câinilor finanțate de primărie sau chiar perspectiva măririi suprafeței destinate adăpostirii câinilor fără stăpân de către primărie, fie că a fost vorba de solicitările crescătorilor de păsări care au reușit, prin intermediul nostru, să oprească propunerea aberantă a conducerii Primăriei Alba Iulia de a ucide toate păsările de curte din oraș, fie că a fost vorba de sutele de pensionari care își petrec timpul liber în spațiul de vis-a-vis de Hotel Cetate din parcul orașului, pe care i-am sprijinit să obțină montarea unor copertine și realizarea unui nou spațiu pentru recreere în aceeași zonă, fie că a fost vorba de solicitări diverse venite de la albaiulieni, fie că a fost vorba de miile de solicitări venite de la cei ce locuiesc în zonele fără utilități și nemodernizate ale orașului, pentru care ne-am zbătut și ne zbatem în fiecare zi ca să oprim bătaia de joc a autorităților ce refuză să dezvolte rețele de canalizare și curent, așteptând în mod șmecheresc să facă oamenii asta, fie că a fost vorba de oprirea amenzii de 1.200 de lei sau “taxa de protecție” aplicată de primărie celor ce vor să parcheze în locuri publice, toată lumea a găsit un ajutor în cadrul Asociației “Alba Iulia Infrastructură”.

Obiectivele noastre principale au rămas determinarea primăriei de a aloca sume către dezvoltarea de rețele, către modernizarea de străzi! În acest sens am făcut, în primul rând, zeci de consultări publice reale cu albaiulienii, transformând făcăturile de consultări formale organizate de conducerea primăriei în consultări interactive vii, de unde ne-am extras ideile și proiectele. Proiectele depuse de noi au vizat mereu propunerile oamenilor, realizând astfel un prim pas spre bugetarea participativă, unul din obiectivele noastre principale, au vizat în principal chestiuni legate de urbanism, cum ar fi regulamentul de intervenții la infrastructură din domeniul public; regulamentul numărului de parcări – minimum 1,5 pentru locuințele noi ce se construiesc; regulamentul parcărilor publice şi de reședință – cel în vigoare fiind considerat de către noi imposibil de aplicat.

Așa cum am spus, marea provocare pentru mine a fost asumarea de a lupta cu unul din cele mai dure sisteme de tip “Mafie economică”, această „Caracatiță” provincială, bazată pe partipriuri politice, rubedenii etc. Încrengătura formată în 30 de ani a penetrat toate instituțiile statului de la tribunal, poliție și până la mediul universitar, Alba Iulia devenind astfel prada celui mai dur sistem de administrare totalitară din Ardeal. Bietului cetățean a ajuns să-i fie frică să facă o plângere penală sau la poliție, orice i s-ar întâmpla, în condițiile în care soții sau soțiile celor ce-ar trebui să ancheteze nedreptatea sunt, la rândul lor, în subordinea funcționarilor ce comit fapta.

Au fost situații în care albaiulienii care au avut curajul să vină în ședințele de consiliu local și să critice conducerea primăriei au fost amenințați public și a doua zi amendați cu sume uriașe pentru lucruri ridicole, cum ar fi lipsa unei autorizații pentru o filigorie de uscat hainele așezată pe bolțari în curte. Frica a ajuns să fie principalul instrument pe care un grup de oameni își bazează puterea de peste 30 de ani la Alba Iulia. Frica de a-și pierde funcțiile obținute politic, frica să nu le rămână membri ai familiei fără loc de muncă, frica majorității proprietarilor de companii că-și pierd contractele și relațiile de afaceri au transformat societatea albaiuliană într-una similară anilor `50. Evident că nu “te ia nimeni de pe stradă” să te ducă la anchete securiste, dar în aceste vremuri e suficient să-ți blocheze veniturile și pedeapsa e mai grea.

În fine, în calitate de consilier local, nu puteam să nu spun aceste lucruri tocmai din cauza faptului că minciuna se definește prin nespunerea adevărului. În finalul acestui raport, vă mărturisesc sincer că am avut și am momente de cumpănă dacă și cum să continui ce am început acum 4 ani, când am fost onorat de voi să vă reprezint în consiliul local. Am considerat că ar fi bine să construim o ambarcațiune politică, căreia i-am dat numele, în mod sugestiv, Acțiunea Națională Alba (A.N.A.), aceasta fiind singura cale prevăzută de lege să putem candida mai mulți pentru Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. Eu, împreună cu colegii mei, ne-am fi dorit să putem candida din partea unei asociații civice, dar nu există cale legală. Așa cum am afirmat mereu nu sunt interesat în nici un fel de o carieră politică, ci doar de a reprezenta la nivel administrativ albaiulienii.

Mircea TRIFU, candidatul Partidului Acțiunea Națională Alba la Primăria Alba Iulia

Comandat de Partidul Acțiunea Națională Alba,

Comandat de Partidul Acțiunea Națională Alba, publicat de SC UNIREA PRES SRL portal online https://ziarulunirea.ro/, cod unic mandatar financiar 21200094

Publicitate

Politică Administrație

Mesajul premierului Cîțu pentru Kelemen Hunor, la congresul UDMR: „Vom sta la guvernare patru ani de zile”

Publicat

în

Mesajul premierului Cîțu pentru Kelemen Hunor, la congresul UDMR: „Vom sta la guvernare patru ani de zile”

Vineri, premierul Florin Cîțu, a declarat înaintea congresului UDMR la care a fost invitat faptul că se bazează pe Uniunea Democratică a Maghiarilor din România în această guvernare și așteaptă să „vadă un festival al democrației cu adevărat”, deoarece „la alte partide s-a ajuns la festivalul ridicolului”. De asemenea, premierul a declarat că a acceptat provocarea liderului Kelemen Hunor de a rămâne împreună la guvernare patru ani de zile.

„Un mesaj foarte clar, să rămână la fel de pragmatic cum a fost și până acum. Să rămână același partener puternic pe care eu mă bazez în această guvernare.

Electrica Furnizare Discount

Mă aștept să vedem un festival al democrației cu adevărat aici la UDMR, pentru că la alte partide s-a ajuns la festivalul ridicolului”, a spus Florin Cîțu, la sosirea la congresul UDMR care se ține la Sângeorgiu de Mureș.

Acesta a spus nu există varianta să nu se ţină Congresul PNL din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID.

În cadrul congresului, Kelemen Hunor a afirmat că, după 2008, niciun guvern nu a reuşit să îşi ducă mandatul la bun sfârşit.

În replică, Florin Cîțu a spus că a auzit provocarea și că actualul guvern va „rupe ciclul din 2008”.

„Am auzit provocarea, domnule președinte, dragă Hunor. Vom sta la guvernare patru ani de zile. Acesta e guvernul care rupe ciclul din 2008.

Mă bucur să mă aflu azi alături de dumneavoastră și este o invitație pe care am acceptat-o cu plăcere. E normal să fie așa, că așa se întâmplă când ai alături un partener pe care știi că te poți baza.

Stabilitatea este foarte importantă atunci când vrei să construiești ceva. Indiferent de ce se întâmplă, de negocieri, de dorințele fiecăruia, este esențial să știi la finalul zilei cel cu care discuți nu amenință, nu șantajează, nu-și ia jucăriile și pleacă acasă. UDMR este acest partener pe care te poți bizui”, a declarat Cîțu.

În timp ce-l invita la microfon, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus despre Florin Cîțu că este „un om deschis la dialog, un om rațional și un om cu care pot să colaborez”.

Congresul UDMR se desfășoară vineri la Sângeorgiu de Mureș. La eveniment participă numeroși lideri politici de la guvernare și din opoziție, inclusiv liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Sursa: digi24.ro

Foto: Kelemen Hunor – Facebook

Citește mai mult

Politică Administrație

DREPT LA REPLICĂ| Președintele USRPLUS: „Dacă liberalii vor să rupă alianța în Alba Iulia, îi invităm să renunțe și la funcția de viceprimar”

Publicat

în

DREPT LA REPLICĂ| Președintele USRPLUS: „Dacă liberalii vor să rupă alianța în Alba Iulia, îi invităm să renunțe și la funcția de viceprimar”

„Am observat cu mare dezamăgire că liberalii mută scandalul din interiorul partidului și lupta pentru putere în spațiul public, încercând să arunce vina asupra USR pentru dezastrul în care au scufundat România. În disperarea de a-l peria cât mai mult pe premierul Florin Cîțu, președintele PNL Alba Iulia, Marius Hațegan, lansează o serie de acuzații nefondate la adresa administrației municipiului Alba Iulia și a consilierilor USR PLUS. Din păcate, domnul Hațegan uită că este și vicepreședinte al Consiliului Județean Alba și că, până acum, această instituție le-a oferit albaiulienilor doar promisiuni politice frumos ambalate.

În speranța că îi va reveni memoria colegului liberal, îi spunem că s-a aprobat, de ceva vreme, cu majoritate de voturi transmiterea în administrare a terenului unde Consiliul Județean dorește să facă o viitoare parcare, însă nu se vede încă prea mare grabă pentru demararea acestui proiect.

Electrica Furnizare Discount

Despre Centura de Nord, proiect coordonat de către CJ Alba, îi amintim, de asemenea, domnului Hațegan de întârzierile primăriei Ighiu, sub administrație PNL, privind alinierea la acest proiect, Primăria Alba Iulia fiind cea care a deblocat prin implicare directă acest proiect important pentru întreaga zonă. În ceea ce privește afirmația privind faptul că PNL ar fi devenit peste noapte garantul respectării regulilor de urbanism din Alba Iulia, credem că ea stârnește râsul pe sub mustață al fostului primar și lider PNL Mircea Hava, cel care a girat, peste 20 de ani, haosul urbanistic din municipiu. Blocurile dintre case, extinderile la parterul blocurilor și construcțiile hidoase și ilegale erau votate, în anii trecuți, cu două mâini de consilierii liberali.

Dar poate domnul Hațegan ne vorbește și de haosul urbanistic pe care îl girează Consiliul Județean Alba în zone unde are responsabilități cum ar fi zonele turistice din Apuseni.

Nu în ultimul rând, domnul Hațegan uită de criza gunoaielor care putem spune că este ultima „mare realizare” a tandemului Dumitrel – Hațegan și a echipei liberale de consilieri PNL.

Încheiem spunând că amenințările domnului Marius Hațegan privind ruperea alianței la nivel local cu USR PLUS ni se par o glumă proastă. Desigur, înțelegem și că domnul Hațegan dorește ca prin acest comunicat să creeze presiune în proximitatea votului asupra schimbării organigramei Primăriei. Îl invităm cu drag să aibă onoare până la capăt și dacă dorește să rupă alianța să o facă și colegul domniei sale, domnul Marius Filimon, care ar putea să își dea demisia din funcția de viceprimar al municipiului. Asta ar însemna onoare politică.

Sau, după ce s-a văzut cu sacii în căruță și, deși a pierdut alegerile, PNL a fost acceptat să guverneze local alături de USR, acum vrea să facă doar un act de figurație politică?

Domnule Hațegan și dragi colegi liberalii, dacă rupeți alianța, vă invităm să ieșiți și din conducerea primăriei. Asta înseamnă onoare și respect față de cetățeni. Altfel, totul este doar vorbărie goală, lipsită de valoare, în clasicul stil al domnului Hațegan.” – OLTEAN IONEL RAUL -Președinte USRPLUS Alba Iulia

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul PNL Mircea Hava: Comisia Europeană a lansat Noul Bauhaus European

Publicat

în

Acesta este unul dintre programele lansate de Comisia Europeană față de care mă încearcă un optimism moderat, dar și speranța că el va fi cu adevărat o platformă ce va recruta foarte mulți tineri, cu diverse specializări, de la arhitecți și urbaniști, la artiști și vizionari ce vor transforma estetic și funcțional o bună parte din spațiile locuite.

Trebuie să recunoaștem că în multe dintre țările Europei locuitorii au încetat să mai spere într-o reconciliere a vechiului cu noul, într-o răscumpărare estetică prin artă urbană a clădirilor gri și a pereților murdari de care au parte, în viața lor de zi cu zi, mulți dintre noi. Noul Bauhaus European este un mod de a pune în lucru, păstrând politicile de mediu și implicând creativitatea, 85 de milioane de euro, între 2021-2022, prin diverse programe europene. Idei și concepte interesante ale tinerilor vor produce soluții estetice dar și tehnice, pentru spațiile noastre de locuit sub umbrela Pactului European.

Cred și aștept foarte mult de la acest program, dar și de la administrațiile publice. Ei trebuie să încurajeze și să aducă în prim plan potențialul acestui program, pentru binele orașelor și implicarea tinerilor, a artiștilor care se bucură, prin asta, de o adevărată gură de oxigen în această pandemie. Noul Bauhaus european trebuie să fie, dacă vreți, o pagină esențială din „Biblia” multor administrații locale din România. Este o oportunitate de a atrage bani, dar și de a-i investi în proiecte inovative și durabile. Vă dau ca exemplu Alba Iulia, unde, dacă există pricepere și decizie, se pot realiza lucruri extraordinare. Blocurile din cartiere cum ar fi Cetate sau Ampoi, acolo unde există mii de locuințe pentru care se poate reconsidera, pentru zeci de ani de acum încolo, calitatea locuirii. Nu sunt împotriva construcțiilor noi, să fim înțeleși, însă dacă avem șansa de a regândi și da o nouă înfățișare clădirilor mai vechi dar trainice, de ce să nu o facem? Mânuit așa cum trebuie, de către ași ai administrației, Bauhausul e cheia transformării unui fond locativ uriaș. Și, implicit, diferența între clădiri îmbătrânite moral și fizic și clădiri care să includă atribute de eficiență și estetice.

Electrica Furnizare Discount

La fel ca și colegii mei din grupul EPP, consider că prin stabilirea unor reguli și criterii clare, noul Bauhaus European poate să devină acel instrument prin care comunitățile pot recupera anumite decalaje în ce privește estetică la nivel de urbanism și nu numai. Chiar mai mult, acest program poate deveni un brand în adevăratul sens al cuvântului, o garanție a calității unor proiecte care vor beneficia de fonduri prin intermediul noului Bauhaus.

Mircea HAVA

Europarlamentar PNL

Membru la PPE

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare