Prosumatorii vor avea posibilitatea să compenseze producția de energie electrică cu facturile la gaz sau alt loc de consum: Ce schimbări ar putea aduce modificarea legislativă
Prosumatorii vor avea posibilitatea să compenseze producția de energie electrică cu facturile la gaz sau alt loc de consum: Ce schimbări ar putea aduce modificarea legislativă
Conform modificărilor aduse Legii energiei votate recent de Senat, prosumatorii vor putea să-și deconteze energia injectată în rețea în decurs de o lună, față de 24 de luni de la emiterea facturi și vor putea compensa producția din panouri fotovoltaice cu facturile la gaze sau de la un alt loc de consum.
„Ieri am votat în plenul Senatului inițiativa legislativă care lărgește drepturile prosumatorilor. Este vorba de peste 120.000 de prosumatori, care produs peste 1.400 MW de energie în sistemul energetic național”, a spus Lorant Antal, președintele Comisiei de energie din Senat, în cadrul Solar Energy Bucharest Summit.
Citește și: Salariul minim european va fi integrat în România în 2024: Câti bani în plus urmează să câștige angajații
Principalele modificări la lege, potrivit senatorului:
Perioada de decontare a fost scăzută. Față de 24 de luni de la emiterea facturii, toți prosumatorii care au injectat electricitate în rețea să poată face decontările lunar.
Dacă ai același furnizor de energie electrică și gaze naturale, valoarea surplusului de electricitate injectată în rețea se compensează cu factura la gaze.
Surplusul de energie livrat în rețea poate fi compensat cu alte locuri de consum sau poate fi donat către spitale, unități de cult sau oriunde dorește prosumatorul.
„Este o lege extrem de importantă, așpteptată de prosumatori, sper să fie cât mai repede publicată”, a mai spus Antal.
Proiectul de lege va merge acum pentru dezbateri la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Legea a mai fost modificată anul trecut, însă președintele Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament pentru reexaminare, întrucât prevederile ei ar fi dus la creșterea facturii tuturor consumatorilor din România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]