Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Editorial

Proştii şi deştepţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    În data de 16 martie a.c., europarlamentarul Monica Macovei şi o serie de reprezentanţi cunoscuţi ai societăţii civile au semnat şi publicat pe HotNews o scrisoare deschisă adresată premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrului Economiei, Lucian Bode, prin care cer oprirea contractelor preferenţiale cu energie care defavorizează companiile statului. „Aprobarea unui contract la preţuri sub nivelul pieţei este în defavoarea cetăţeanului-acţionar, afectează valoarea companiilor de stat şi încalcă angajamentele României faţă de Fondul Monetar Internaţional”, se arată în scrisoare. Pornind de la cazul Arcelor Mittal, autorii documentului întreabă fără menajamente care este logica declaraţiilor oficiale potrivit cărora ne străduim să găsim căi legale pentru rezilierea contractelor dezavantajoase vechi, dacă în acelaşi timp semnăm altele noi şi pe cine păcăleşte mutarea unor băieţi deştepţi de la sursa Hidroelectrica la sursa Nuclearelectrica.
Am aşteptat cu sufletul la gură răspunsul destinatarilor scrisorii, respectiv domnii Mihai Răzvan Ungureanu şi Lucian Bode. Foarte discret şi scump la vorbă, cel dintâi l-a lăsat să grăiască pe Cătălin Predoiu, care a declarat marţi că primul ministru va prezenta „la momentul potrivit” situaţia legată de renegocierea contractelor încheiate de Hidroelectrica, precizând că Ministerul Justiţiei a făcut „o analiză foarte detaliată” a acestor contracte.
În avans, ca de obicei, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seara la TVR 1 că susţine „categoric” desecretizarea contractelor „băieţilor deştepţi” din energie, subliniind că domnia-sa a fost şi împotriva prelungirii acestora de către Hidroelectrica.
Marţi, pe HotNews, agenţie favorabilă Puterii, sub titlul „Aproape toate contractele cu băieţii deştepţi ar putea fi reziliate fără probleme din punct de vedere juridic – Surse”, apărea un material exploziv, preluat de cea mai mare parte a presei. În text se spune că, în urma negocierilor dintre Guvern şi câţiva „băieţi deştepţi”, vor fi luate decizii care vor fi prezentate naţiunii de către premierul Ungureanu. Anterior discuţiilor cu „băieţii”, Ministerul Justiţiei ar fi făcut o analiză a contractelor pe care i-a prezentat-o premierului. Concluzia şocantă ar fi cea din titlu şi anume că prevederile contractelor nu sunt atât de solide din punct de vedere juridic precum se credea şi în consecinţă toate contractele ar putea fi reziliate fără complicaţii.
Mult mai ponderat, ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat în cadrul unui interviu acordat HotNews în aceeaşi zi, respectiv marţi, 20 martie, că el nu poate să anticipeze deznodământul negocierilor legate de contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica. Chestionat asupra motivului pentru care întârzie rezultatele negocierilor, dl. Bode a răspuns că „lucrurile care s-au făcut temeinic trebuie analizate temeinic”. Având în vedere că afacerile cu energie ale „băieţilor deştepţi” reprezintă un jaf la drumul mare, ar trebui să înţelegem că hoţia cu pricina e beton. Iată, în sfârşit un lucru care s-a făcut temeinic în România postdecembristă, alături de celelalte tunuri şi ţepe date de feluriţi „deştepţi” din politică şi afaceri. Îmi amintesc foarte bine de o emisiune a TVR 1 de acum câţiva ani, în care preşedintele Traian Băsescu a avut o intervenţie agresivă la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a întrebat sibilinic dacă are cunoştinţă despre ceva contracte cu energie ieftină ale unor „băieţi deştepţi”. Acesta a negat, dar dl Băsescu a lăsat impresia că este bine informat. Şi probabil era. Întrebarea care se ridică este de ce preşedintele-jucător n-a acţionat atunci şi mai ales după ce premierul Tăriceanu şi-a finalizat mandatul. Poate pentru că „băieţii deştepţi” sunt indispensabili oricărei guvernări, devoalarea imenselor pagube produse de ei „proştilor” care formează electoratul fiind contraproductivă. Prin urmare, în plasă va cădea numai cine trebuie, mai precis lacomii care n-au cotizat destul pentru ca portocaliul să se reverse peste harta României asemenea viiturilor de primăvară. Cine sunt aceştia? Vom afla, fără îndoială, căci porumbelul-poştaş de la Palatul Cotroceni, altminteri vizitat mai mult de bufniţe, va pune în braţele presei nişte contracte pe sprânceană ca să  crape USL-ul, iar „prostimea” să se bucure savurând aceste acte de dreptate televizată.

Maria Lucia MUNTEANU

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea