Propunerea legislativă privind abrogarea pensiilor speciale, resprinsă de senatori

Luni, propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii USR pentru abrogarea pensiilor speciale, a fost respinsă de senatori. Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi ‘pentru’, o ‘abţinere’ şi 36 de voturi ‘împotrivă’.

Schimbările preconizate prin promovarea proiectului legislativ vizează restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii şi menţinerea a două excepţii de la această regulă – pentru pensiile militare de stat şi pentru cele ale magistraţilor, se arăta în expunerea de motive a proiectului.

‘Noi spunem foarte clar în acest proiect că nu abrogăm pensiile speciale pentru militari şi magistraţi, ci pentru corpul diplomatic, membrii Curţii de Conturi şi parlamentari, pentru că este absurd să votăm privilegii dincolo de principiul contributivităţii, principiu care spune că fiecare primeşte înapoi pe măsura contribuţiei avute, a precizat senatoarea USR Florina Presadă.

Potrivit acesteia, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000, iar bugetul total pentru acestei pensii este de 6,6 miliarde lei în 2017.

‘Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre aceştia, 8.668 sunt pensionari civili, beneficiari de pensii de serviciu – diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori ai Curţii de Conturi. Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21.08.2017 erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. În aceste condiţii, trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului’, a susţinut Presadă.

Reprezentantul Guvernului, Adrian Chiotan, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, a precizat că susţine raportul de respingere al Comisiei pentru muncă.

‘Dreptul de pensii este un drept individual, iar cuantumul pensiei, ca venit de înlocuire a salariului ca urmare a ivirii riscului bătrâneţii, este calculat în funcţie de perioada contribuţiei, nivelul veniturilor realizate de fiecare persoană în timpul vieţii’, a spus Chiotan.

Legea este organică, Senatul este prima Cameră sesizată.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

surlebien 27 martie 2018 at 11:24

Sa le fie RUSINE! Inca o data s-a adeverit proverbul “corb la corb nu-si scoate ochii”. In ce tara traim? Un pensionar cu studii superioare, grade didactice, dupa ce a contribuit 40 de ani la CAS are 1.800 lei pensie. Altii, din alte domenii, intre 1200-1500 lei. Nu traim in aceeasi Romanie, nu platim aceleasi facturi, nu avem aceleasi nevoi? Nu ne-am putut face toti parlamentari sau primari s.a., noi ne-am asumat o profesie pentru care ne-am pregatit – cand scoala era scoala! – si pe care am respectat-o! Sa primeasca pensie dupa cumulul contributiei, asa este corect!!!

atomistu`oengist 27 martie 2018 at 11:31

Pensionari, de aici inainte votati cu aceipoliticieni care promit credibil ca vor elimina absolut toate pensiile speciale !!!

zoro 27 martie 2018 at 14:11

Cum sa renunte hotii la hotie pe fata!

!! 28 martie 2018 at 12:57

De ce sa aibe pensii speciale unii care nu sunt cu nimic mai speciali decat ceilalti cetateni ai tarii ? Cine a votat mentinerea acestor facilitati da dovada ca este un simplu supus sefilor, ca atare nu detine nimic special !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...