Rămâi conectat

Curier Județean

Proprietarii de păduri din Alba au reclamat la Avocatul Poporului Hotărârea de Guvern privind circulaţia lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

padure lemnReprezentanţi ai proprietarilor de pădure din câteva comune din Alba au reclamat, vineri, la Avocatul Poporului, HG privind circulaţia masei lemnoase pentru că îi împiedică să exploateze în regie proprie cei 20 mc/an la care au dreptul, potrivit unui comunicat de presă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea şi Ileana Frimu, consilieri, şi Camelia Goleanu, expert în cadrul instituţiei, s-a întâlnit vineri cu primari şi reprezentanţi ai mai multor comune din judeţul Alba, zona Munţilor Apuseni care au criticat Hotărârea de Guvern (HG) nr. 470/2014 privind circulaţia masei lemnoase, precum şi Ordinul nr. 596 din 26 iunie 2014 privind aprobarea Metodologiei de testare a implementării Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, sub aspectul încălcării unor prevederi din Codul silvic (Legea nr. 46/2008) şi din Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.

Potrivit Avocatului Poporului, art. 63 alin. (3) şi (31) din Codul silvic consacră dreptul persoanelor fizice de a exploata în regie proprie un volum de maximum 20 m3/an din pădurile pe care le au în proprietate, prevederi de care beneficiază şi persoanele fizice care au facilităţile prevăzute de Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi membrii formelor de proprietate asociative prevăzute de lege. Or, prin prevederile Hotărârii de Guvern nr. 470/2014 se stabileşte că exploatarea şi transportul masei lemnoase se poate realiza doar prin firme atestate. În aceste condiţii, dar şi motivat de faptul că se instituie obligaţia de transport a masei lemnoase „în vale” în vederea depozitării, iar apoi a transportării acesteia din nou „la deal”, unde sunt situate casele majorităţii celor avuţi în vedere de actul normativ, preţul lemnului se dublează.

Astfel, tot lemnul ajunge să fie achiziţionat doar de către marile firme, în defavoarea cetăţenilor din zonă, care au aproape ca unică sursă de existenţă, prelucrarea şi valorificarea lemnului în condiţiile legilor menţionate, se mai spune în comunicatul citat, precizându-se că, în prezent, în anumite localităţi, s-a oprit realizarea unor produse specifice din lemn.

De asemenea, în condiţiile statuate de noul act normativ, persoanele fizice nu îşi mai pot utiliza propriile animale sau atelaje în vederea transportării masei lemnoase, aceştia fiind obligaţi să apeleze la firme cu autovehicule atestate în acest sens. Afectaţi de aceste măsuri sunt şi membrii composesoratelor care primesc partea ce li se cuvine în natură, fiind impusă interdicţia de a vinde materialul lemnos, conform susţinerilor reprezentanţilor unor comune din Alba, care au fost prezenţi la întâlnirea cu Avocatul Poporului.

Faţă de aspectele expuse în cadrul întâlnirii, Avocatul Poporului a subliniat faptul că o hotărâre emisă de Guvern nu poate face obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, dar urmează ca plângerea formulată de reprezentanţii comunelor din zona Munţilor Apuseni să fie analizată din perspectiva legislaţiei în materie în vigoare.

Contactată de MEDIAFAX, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, a declarat că HG criticată se referă doar la urmărirea transporturilor de lemn în timp real, pentru prevenirea tăierilor ilegale, prin introducerea datelor fiecărui transport în Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL).

Prevederile respective nu îi obligă însă pe proprietarii de păduri nici să facă transportul numai prin firme atestate, nici să transporte lemnul „în vale”, la depozit. Totodată, ei îşi pot transporta lemnul cu căruţe, a spus Doina Pană.

Ministrul a mai punctat că nu este obligatoriu ca proprietarul să fie cel care introduce datele transportului de lemn în SUMAL, acest lucru putând fi făcut de reprezentantul ocolului silvic, care îi dă dreptul să exploteze lemnul respectiv, conform prevederilor legale.

Pană a mai spus că prevederile HG nr. 470/2014 intră în vigoare la 8 octombrie, deocamdată ele fiind testate la nivelul unor judeţe din ţară, printre care şi Alba.

Ministrul a anunţat că intenţionează să implementeze hotărârea de probă în toată ţara, din 20 septembrie, după ce vor fi făcute informări la nivel naţional.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști În timp ce se afla în interiorul unei bănci, un bărbat din Gârbova de 48 de ani, a găsit un card de pe care a scos 1.500 de lei. Este cercetat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea