Rămâi conectat

Curier Județean

Proprietarii de păduri din Alba au reclamat la Avocatul Poporului Hotărârea de Guvern privind circulaţia lemnului

Publicat

în

padure lemnReprezentanţi ai proprietarilor de pădure din câteva comune din Alba au reclamat, vineri, la Avocatul Poporului, HG privind circulaţia masei lemnoase pentru că îi împiedică să exploateze în regie proprie cei 20 mc/an la care au dreptul, potrivit unui comunicat de presă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea şi Ileana Frimu, consilieri, şi Camelia Goleanu, expert în cadrul instituţiei, s-a întâlnit vineri cu primari şi reprezentanţi ai mai multor comune din judeţul Alba, zona Munţilor Apuseni care au criticat Hotărârea de Guvern (HG) nr. 470/2014 privind circulaţia masei lemnoase, precum şi Ordinul nr. 596 din 26 iunie 2014 privind aprobarea Metodologiei de testare a implementării Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, sub aspectul încălcării unor prevederi din Codul silvic (Legea nr. 46/2008) şi din Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.

Potrivit Avocatului Poporului, art. 63 alin. (3) şi (31) din Codul silvic consacră dreptul persoanelor fizice de a exploata în regie proprie un volum de maximum 20 m3/an din pădurile pe care le au în proprietate, prevederi de care beneficiază şi persoanele fizice care au facilităţile prevăzute de Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi membrii formelor de proprietate asociative prevăzute de lege. Or, prin prevederile Hotărârii de Guvern nr. 470/2014 se stabileşte că exploatarea şi transportul masei lemnoase se poate realiza doar prin firme atestate. În aceste condiţii, dar şi motivat de faptul că se instituie obligaţia de transport a masei lemnoase „în vale” în vederea depozitării, iar apoi a transportării acesteia din nou „la deal”, unde sunt situate casele majorităţii celor avuţi în vedere de actul normativ, preţul lemnului se dublează.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, tot lemnul ajunge să fie achiziţionat doar de către marile firme, în defavoarea cetăţenilor din zonă, care au aproape ca unică sursă de existenţă, prelucrarea şi valorificarea lemnului în condiţiile legilor menţionate, se mai spune în comunicatul citat, precizându-se că, în prezent, în anumite localităţi, s-a oprit realizarea unor produse specifice din lemn.

De asemenea, în condiţiile statuate de noul act normativ, persoanele fizice nu îşi mai pot utiliza propriile animale sau atelaje în vederea transportării masei lemnoase, aceştia fiind obligaţi să apeleze la firme cu autovehicule atestate în acest sens. Afectaţi de aceste măsuri sunt şi membrii composesoratelor care primesc partea ce li se cuvine în natură, fiind impusă interdicţia de a vinde materialul lemnos, conform susţinerilor reprezentanţilor unor comune din Alba, care au fost prezenţi la întâlnirea cu Avocatul Poporului.

Faţă de aspectele expuse în cadrul întâlnirii, Avocatul Poporului a subliniat faptul că o hotărâre emisă de Guvern nu poate face obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, dar urmează ca plângerea formulată de reprezentanţii comunelor din zona Munţilor Apuseni să fie analizată din perspectiva legislaţiei în materie în vigoare.

Contactată de MEDIAFAX, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, a declarat că HG criticată se referă doar la urmărirea transporturilor de lemn în timp real, pentru prevenirea tăierilor ilegale, prin introducerea datelor fiecărui transport în Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL).

Prevederile respective nu îi obligă însă pe proprietarii de păduri nici să facă transportul numai prin firme atestate, nici să transporte lemnul „în vale”, la depozit. Totodată, ei îşi pot transporta lemnul cu căruţe, a spus Doina Pană.

Ministrul a mai punctat că nu este obligatoriu ca proprietarul să fie cel care introduce datele transportului de lemn în SUMAL, acest lucru putând fi făcut de reprezentantul ocolului silvic, care îi dă dreptul să exploteze lemnul respectiv, conform prevederilor legale.

Pană a mai spus că prevederile HG nr. 470/2014 intră în vigoare la 8 octombrie, deocamdată ele fiind testate la nivelul unor judeţe din ţară, printre care şi Alba.

Ministrul a anunţat că intenţionează să implementeze hotărârea de probă în toată ţara, din 20 septembrie, după ce vor fi făcute informări la nivel naţional.

Sursa: mediafax.ro

Publicitate

Curier Județean

La Sebeș se păstrează nivelul minim al impozitelor șI taxelor locale prevăzute de codul fiscal pentru anul 2022

Publicat

în

La Sebeș se păstrează nivelul minim al impozitelor șI taxelor locale prevăzute de codul fiscal pentru anul 2022

Pentru anul 2022, la fel ca și în anii anteriori, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a propus ca pentru persoanele fizice să se păstreze nivelul minim al impozitelor și taxelor locale prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art.491 alin.(1) din Codul fiscal, impozitele și taxele locale se indexează anual cu rata inflației, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Rata inflației, publicată pe site-ul  Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost de 2,6 %, acesta fiind procentul de creștere a impozitelor și taxelor locale, stabilit de lege.

Electrica Furnizare Discount

Redăm mai jos un exemplu privind nivelul impozitelor și taxelor locale în anul 2022, comparativ cu anul 2021, pentru un contribuabil cu domiciliul în Sebeș, str. Mihail Kogălniceanu, jud. Alba, zona de impozitare „B”, care deține în proprietate următoarele bunuri mobile și imobile:

clădire cu destinația locuință, compusă din:

o   corp principal, în suprafață de 60 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;

o   pivniță, în suprafață de 12 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;

o   anexă, în suprafață de 85 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;

o   teren cu construcții (curte) în suprafață de 245 mp.;

o   grădină, în suprafață de 1.005 mp., categoria de folosință „teren arabil”;

o   teren extravilan, în suprafață de 10.400 mp., categoria de folosință „teren arabil”;

o   autoturism, cu capacitate cilindrică de 1.896 cmc;

Categoria de impozit Impozit datorat

2021

-lei-

Impozit datorat

2022

-lei-

Creștere

în anul 2022, comparativ cu anul 2021

Impozit clădiri 168 172 2,4 %
Impozit teren cu construcții (curte) 114 117 2,6 %
Impozit teren grădină 9 9 0,0 %
Impozit teren extravilan 115 118 2,6 %
Impozit pe mijloacele de transport 198 203 2,6 %
TOTAL 604 620 2,6 %
Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Iluminat eficient în satele aparținătoare Municipiului Aiud: A fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor

Publicat

în

Iluminat eficient în satele aparținătoare Municipiului Aiud: A fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor

În cursul zilei de luni, 17 ianuarie, a fost semnat contractul privind execuția lucrărilor de modernizare a sistemului de iluminat public în cele 9 sate componente și aparținătoare municipiului Aiud.Valoarea adjudecată a contractului este de 1.915.390,49 lei, fără TVA.

„Prin această investiție, vom monta 1.028 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și vom implementa sistemul de dimare prin telegestiune. Durata de implementare este de maximum 8 luni.

Astfel, atât urbanul municipiului Aiud (proiect finanțat din fonduri europene), cât și ruralul municipiului Aiud (proiect finanțat prin AFM) vor beneficia de iluminat public modern”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Pricipalele obiective specifice ale proiectului sunt:

– reducerea consumului de energie electrică, al emisiilor de C02 şi implicit scăderea puterii instalate totale;

– reducerii tonelor echivalent petrol;

– realizarea unui iluminat la nivelul zonelor vizate care să respecte prevederile standardelor europeane şi naţionale în iluminatul public;

– ameliorarea securităţii, siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte;

– diminuarea poluării luminoase;

– folosirea materialelor ecologice pentru protecţia mediului.

În îndeplinirea obiectivului general al proiectului se urmăresc şi îndeplinirea în totalitate a unor serii de obiective specifice ale investiţiei, care vor influenţa în mod direct viaţa cetăţenilor şi bugetul local, după cum urmează:

 • Reducerea consumului de energie electrica şi implicit al emisiilor de CO2
 • Scăderea cheltuielilor generate de iluminatul public
 • Realizarea unui iluminat la nivelul zonelor vizate care sa respecte prevederile standardului european în iluminatul public SR EN 13201/2015
 • Ameliorarea securităţii, siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte
 • Diminuarea poluării luminoase
 • Folosirea materialelor ecologice pentru protecţia mediului

Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amendă de 5.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 10-14 ianuarie 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amendă de 5.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 10-14 ianuarie 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.

 În perioada raportată inspectorii de muncă ai I.T.M. Alba,împreună cu cadre ale I.J.P. Alba au controlat 49 unități pentru prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov.2.pe raza județului Alba.

Electrica Furnizare Discount

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 10.-14.01.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:   49

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 440

                  Din care – femei :    158

Număr deficienţe constatate:      125

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4

         Din care :    –   4  avertismente

       Principalele deficienţe constatate în controale :

 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu contin actele necesare angajarii;
 • nu a fost intocmita programarea concediilor de odihna pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:     43

Număr deficienţe constatate:  80

Număr de măsuri dispuse  :    80

Angajatori sancționați:         16

Nr. sancţiuni aplicate: –   22

     –    o amendă – 5000 lei;

                                   –    21  avertismente;

Nr.evenimente in curs de cercetare : 3

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare