Rămâi conectat

Curier Județean

Proiectul Roşia Montană a scos sâmbătă oamenii în stradă. Contra în Bucureşti, pro în Roşia Montană

Bogdan Presecan

Publicat

în

Două mitinguri de protest au avut loc sâmbătă, 28 ianuarie, pe tema exploatării aurului de la Roşia Montană – unul la Bucureşti în faţa Ministerului Mediului, care se opune proiectului, altul chiar la Roşia Montană, al oamenilor din zonă care vor ca investiţia să se concretizeze.

Mitingul de protest din faţa Ministerul Mediului a fost organizat de CNS Cartel Alfa şi Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montana. Conform jandarmilor, la protestul din Bucureşti au fost prezente aproximativ 500 de persoane. Mesajul acestora către ministrul mediului şi români a fost următorul: “Prieteni ai Roşiei Montane, cetăţeni lucizi, conştienţi de pericolul ce planează asupra Apusenilor, astăzi, după ani şi ani de rezistenţă civică, prin acţiuni în instanţă, manifestaţii culturale, petiţii, campanii de presă, festivaluri şi mobilizare pe internet, s-a ajuns în situaţia de a nu mai putea ocroti Roşia Montana decât ieşind în stradă. Ministerul Mediului şi Guvernul se pregătesc că, în dispreţul legilor şi procedurilor necesare, să elibereze acordul de mediu pentru proiectul exploatării de suprafaţă, cu cianuri. Se pregăteşte pasul decisiv în distrugerea Roşiei, iar dacă acest bastion al rezistenţei se prăbuşeşte, vor urma, alte şi alte exploatări similare în întreaga Transilvanie.”

Peste 1.200 de persoane au manifestat paşnic sâmbăta în piaţa din Roşia Montana, cerând guvernului urgentarea autorizării proiectului minier, pentru crearea de locuri de muncă, precizează organizatorul manifestaţiei, Sindicatul Viitorul Mineritului. Pe pancartele demonstranţilor se putea citi mesaje precum: “Jos Şomajul!”, “Stăm pe aur şi murim de foame”, “Roşia Montana se salvează la Roşia Montana”, Vrem loc de muncă, nu loc de veci”.

“Oamenii din Roşia Montana şi din împrejurimi sunt mineri din ţâţă-n fiu şi ştiu că mineritul este activitatea de bază în zonă. Atâta vreme cât sub picioarele noastre este aur şi argint, noi vrem să facem minerit. Vrem să ne putem trimite copiii la şcoală şi să îmbătrânim decent, în zona în care ne-am născut,” spune Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritului. “Multe sate din România se afla într-o situaţie grea, oamenii o duc greu şi au nevoie de locuri de muncă, dar spre deosebire de multe alte localităţi, din fericire Roşia Montana are şansa unei investiţii. Oamenii s-au săturat de atâta aşteptare şi s-au săturat ca alţii să vorbească în numele lor, la Bucureşti. Noi suntem Roşia Montana şi dorim să avem un cuvânt de spus pentru viitorul nostru”, a mai spus liderul sindical.

Cristian Albu şi-a exprimat dezamăgirea că o formaţiune sindicală mare precum Cartel Alfa, în componenţa căreia se regăsesc sindicate miniere, se împotriveşte unui proiect industrial care creează locuri de muncă. “Cerem solidaritate sindicală, le cerem fraţilor noştri din alte sindicate să nu se opună creării de locuri de muncă. Locurile de muncă şi investiţiile sunt singura soluţie pentru că România să depăşească aceste vremuri grele”. (B.P.)

foto 20 ianuarie 2012: 1,2-Piaţa din Roşia Montană; 3,4-Piaţa Constituţiei Bucureşti


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea