Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Proiectul armei de asalt Beretta ar putea fi implementat la fabrica din Cugir: Ce a declarat ministrul Economiei la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul armei de asalt Beretta ar putea fi implementat la fabrica din Cugir: Ce a declarat ministrul Economiei la Alba Iulia

Aflat într-o vizită de lucru în Alba, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat în cursul zilei de luni, 21 august, că producția armei de asalt Beretta ar putea fi mutată de la Fabrica din Plopeni la una dintre societățile din Cugir, filiale ale companiei naționale Romarm. Memorandumul semnat în 2019 nu a fost pus în practică.

Ministrul a spus că la Cugir există o experiență mare în acest domeniu, având în vedere că aici se produc de mulți ani arme de asalt.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Uzina Mecanică Plopeni (județul Prahova), filială a Companiei Naționale Romarm, la fel ca Fabrica de Arme și Uzina Mecanică Cugir, urma să fie platforma unde producătorul italian Beretta să construiască arme de asalt, în cadrul unei companii la care statul român să aibă o participație de 80%, iar italienii de 20%. Un memorandum în acest sens a fost semnat în 2019. Proiectul nu a fost demarat, astfel încât, în prezent, la Ministerul Economiei, se discută despre transferul proiectului la Cugir.

„Din câte îmi aduc aminte pentru că am participat în 2018 sau 2019, la semnarea memorandului, fiind atunci vorba despre fabrica de la Plopeni, deoarece sunt senator de Prahova, era vorba despre a începe partea de asamblare, apoi treptat de a putea produce din componente, până la 80 la sută din acestea. Eu cred că dacă mergem la Cugir vom putea să asimilăm produsele respective, componentele respective, într-un timp mult mai rapid pentru că este specificul de acolo, priceperea oamenilor care lucrează la Cugir și experiența pe care o au”, a declarat ministrul Economiei Radu Oprea.

Ama de asalt Beretta face parte din seria ARX, fiind vorba despre o armă ambidextră care poate fi folosită cu foarte mare uşurinţă atât de dreptaci cât şi de stângaci. Arma se modifică dintr-o variantă în alta în câteva secunde.
Războiul din Ucraina, oportunitate pentru industria de armament

Ministrul a mai precizat că, în prezent, Fabrica de Arme are acoperită producția pentru acest an, având în vedere parteneriatul cu compania din SUA care cumpără arme de vânătoare, în timp ce la Uzina Mecanică, lucrurile nu stau atât de bine.

Ministrul s-a referit și la oportunitățile pe care le generează războiul din Ucraina pentru industria de armament din România. „Criza din Ucraina, războiul de acolo, pentru industria de apărare din România generează oportunități și trebuie să le fructificăm foarte rapid pentru că această fereastră de oportunitate, din punctul meu de vedere va dura maxim un an de zile”, a spus Radu Oprea.

El a adăugat că există investitori interesați să aducă tehnologie care să permită fabricarea de muniție și armament NATO.

„Acest lucru înseamnă că în planurile de înzestrare ale Armatei, cele două fabrici de la Cugir trebuie să fie o prezență activă și vor fi probabil într-un timp foarte scurt lansate noile programe de înzestrare ale Armatei Române. Sunt investitori care pot veni cu transfer de tehnologie pe cele două fabrici pentru a produce echipamente în conformitate cu standardele NATO de care Armata are nevoie. Din punctul meu de vedere relația trebuie să fie una instituțională contractuală, ca împreună cu partenerii care vor să vină cu tehnologie să putem să furnizăm acele echipamente de care Armata Română are nevoie”, a completat ministrul Economiei. Radu Oprea a vizitat în cursul zilei de luni cele două filiale Romarm din Cugir, producătoare de armament și muniție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea