PROIECT: TVA-ul pentru lemnul de foc ar putea fi redus, după ce în ultimii trei ani prețul final aproape s-a dublat
Proiectul de legislativ de reducere a TVA pentru lemnul de foc a fost inițiat de mai mulți parlamentari liberali, care arată că în ultimii trei ani prețul final al lemnului de foc a înregistrat creșteri foarte mari, ajungându-se la dublarea acestuia. Potrivit inițiatorilor proiectului, încălzirea cu lemne de foc este specifică zonelor rurale slab dezvoltate, unde veniturile familiilor sunt extrem de modeste, iar aplicarea unei cote a TVA de 19% contribuie la creșterea prețului lemnelor de foc.
”Ne aflăm, astfel, într-o situație absurdă, în care persoanele juridice care exploatează masă lemnoasă pentru prelucrare sau pentru construcții beneficiază de un ansamblu de facilități și deductibilități fiscale, în vreme ce persoanel nevoiașe, care își încălzesc locuința cu lemn de calitate inferioară, plătesc cota standard de 19%”, arată autorii inițiativei legislative.
Prin urmare aceștia, propun ca livrarea de lemn de foc pentru populație să fie încadrată în cota redusă de TVA de 5%, subliniind că impactul bugetar ar fi nesemnificativ.
La începutul acestei luni, Senatul a aprobat interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani.
Dacă legea va fi adoptată și de deputați, iar apoi promulgată de președinte, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul de resort ar urma să reglementeze, prin ordin, procedura de stabilire a prețului pentru metrul cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc.
Sursa: profit.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă – Europarlamentarul Victor Negrescu, în plenul Parlamentului European: „Politica de coeziune nu este un moft, ci garanția unei Europe unite și prospere!”
Comunicat de presă – Europarlamentarul Victor Negrescu, în plenul Parlamentului European: „Politica de coeziune nu este un moft, ci garanția unei Europe unite și prospere!” Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a atras atenția, într-o intervenție susținută în plenul legislativului european, asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune în Uniunea Europeană, în contextul unor discuții recente privind […]