PROIECT: Persoanele vinovate de violență domestică vor avea DOSAR PENAL chiar și în cazul împăcării
Liberalii mai spun că deseori asupra victimei pot fi exercitate presiuni pentru a o face să îşi retragă plângerea, ceea ce pe de o parte îi permite agresorului să scape de răspundere penală, iar pe de alta, reprezintă o invitaţie de a continua să exercite acte de violenţă şi să îşi intimideze victima astfel încât aceasta să renunţe să mai depună plângere ori să şi-o retragă pe cea înaintată deja.
„Din numărul imens de victime ale violenţei în familie, într-un an emit puţin peste 1.000 de ordine de restricţie ceea ce reprezintă o parte infimă din nr total de cazuri. Ordinul de restricţie ajută victimele violenţei domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanţă. Victima este adesea atacată din nou şi, din nefericire, poate fi vătămată corporal grav sau chiar ucisă. în astfel de cazuri, Ordinul de restricţie se dovedeşte insuficient”, scriu deputații.
Ei consideră că, pentru a proteja mai bine victimele violenţei domestice, care cel mai adesea sunt femei, este necesară atât schimbarea de mentalitate tributară unor formule tradiţionale de genul „bătaia e ruptă din rai” ori „dacă nu e gelos şi nu te bate, nu te iubeşte cu adevărat”, cât şi acele portiţe din lege care pot permite perpetuarea unei stări de violenţă ori care să îl ajute pe agresor să scape de răspunderea penală pentru faptele sale.
„De multe ori victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi ai unor astfel de situaţii dramatice”, susține în expunerea de motive a proiectului de lege.
Deputații PNL susțin că statul are obligaţia pozitivă de a-şi proteja cetăţenii şi de ale apăra drepturile, inclusiv dreptul la viaţă şi dreptul la integritate psihică şi corporală.
CEDO a condamnat România la plata a 9.800 de euro într-o cauză privind violența domestică. Victima este o femeie, mamă a patru copii, care a fost agresată de soț.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]