Rămâi conectat

Politică Administrație

PROIECT: Persoanele vinovate de violență domestică vor avea DOSAR PENAL chiar și în cazul împăcării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Proiectul de lege care vizează violența domestică a fost depus în Parlament la sfârșitul lunii trecute de către trei deputați PNL, Adriana Săftoiu, Tudorița Lungu și Gabriel Andronache. Potrivit inițiativei legislative în cazul în care un membru al familiei este victima unui abuz din partea partenerului de viață, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea nu va înlătura răspunderea penală pentru făptuitor, care va trebui să răspundă în continuare pentru fapta sa. Proiectul este semnat și de 12 parlamentari PSD.
Parlamentarii liberali susțin că se impune modificarea Codului Penal deoarece legislaţia românească menţine o portiţă prin care autorul faptelor penale poate să fie complet exonerat de răspunderea penală pentru faptele sale. Și asta pentru că articolul 199 din Codul Penal prevede ca „împăcarea înlătură răspunderea penală”. Prin propunerea legislativăse modifică alineatul (2) al art.199 care va avea următorul cuprins: „în cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea nu înlătură răspunderea penală.”

Liberalii mai spun că deseori asupra victimei pot fi exercitate presiuni pentru a o face să îşi retragă plângerea, ceea ce pe de o parte îi permite agresorului să scape de răspundere penală, iar pe de alta, reprezintă o invitaţie de a continua să exercite acte de violenţă şi să îşi intimideze victima astfel încât aceasta să renunţe să mai depună plângere ori să şi-o retragă pe cea înaintată deja.

În expunerea de motive a inițiativei legislative deputatul PNL arată faptul că violența domestică este o problemă serioasă în România pentru că statisticile arată că anual sunt 500.000 victime ale violenței în familie, dintre care peste 90% sunt femei. Numai 15.000 dintre femeile agresate depun plângeri, iar un procent foarte mic dintre acestea ajunge în instanță.

„Din numărul imens de victime ale violenţei în familie, într-un an emit puţin peste 1.000 de ordine de restricţie ceea ce reprezintă o parte infimă din nr total de cazuri. Ordinul de restricţie ajută victimele violenţei domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanţă. Victima este adesea atacată din nou şi, din nefericire, poate fi vătămată corporal grav sau chiar ucisă. în astfel de cazuri, Ordinul de restricţie se dovedeşte insuficient”, scriu deputații.

Ei consideră că, pentru a proteja mai bine victimele violenţei domestice, care cel mai adesea sunt femei, este necesară atât schimbarea de mentalitate tributară unor formule tradiţionale de genul „bătaia e ruptă din rai” ori „dacă nu e gelos şi nu te bate, nu te iubeşte cu adevărat”, cât şi acele portiţe din lege care pot permite perpetuarea unei stări de violenţă ori care să îl ajute pe agresor să scape de răspunderea penală pentru faptele sale.

„De multe ori victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi ai unor astfel de situaţii dramatice”, susține în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputații PNL susțin că statul are obligaţia pozitivă de a-şi proteja cetăţenii şi de ale apăra drepturile, inclusiv dreptul la viaţă şi dreptul la integritate psihică şi corporală.

CEDO a condamnat România la plata a 9.800 de euro într-o cauză privind violența domestică. Victima este o femeie, mamă a patru copii, care a fost agresată de soț.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Bombă la Câmpeni: S-a retras Călin Andreș, vine Călin Bodea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bombă la Câmpeni: S-a retras Călin Andreș, vine Călin Bodea Fostul primar al orașului Câmpeni, Călin Andreș, care ar fi trebuit să fie candidatul PSD la Primăria Câmpeni, s-a retras. El nu va mai candida din cauza unor motive persoanele. Contactat telefonic de Ziarul Unirea, Călin Andreș a confirmat faptul că s-a retras din motive […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea