Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Proiect pentru reabilitarea străzilor din Cugir și Vinerea și îmbunătățirea mobilității urbane în oraș. Peste 49.000.000 de lei vor fi investiți în infrastructura rutieră, transport public, pietonal și pe biciclete

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Oraşului Cugir a înaintat spre finanţare europeană un proiect în baza căruia vor fi modernizate 14 străzi din localitate, 49 de stații de autobuz şi vor fi achiziționate 6 autobuze cu propulsie hybrid. Sunt doar o parte dintre obiectivele proiectului “Reducerea emisiilor de carbon în oraşul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, depus în cursul zilei de marţi de către administraţia cugireană, în baza POR 2017, axa prioritară: Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit primarului Adrian Teban “ este un proiect important la care lucrăm de anul trecut şi care vizează modernizarea străzilor din Cugir și Vinerea pe care se desfășoară transportul public. Va fi o investiție complexă întrucât nu se referă doar la reabilitarea părții carosabile, ci la îmbunătățirea mobilității urbane în orașul Cugir cu tot ceea ce implică aceast lucru: transport public, pietonal și pe bicicletă. Concret, vor fi modernizate străzile și trotuarele, vor fi amenajate piste de biciclete, stații de autobuze, vor fi achiziționate autobuze, sisteme de monitorizare a acestora, sisteme de control trafic. Este un proiect care urmărește să încurajeze transportul public de călători, cel pietonal și transportul cu mijloace nepoluante (biciclete), cu scopul de a reduce gradul de poluare în localitate. Suntem singura localitate din regiunea Centru care a depus un proiect pe axa destinată tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon şi sperăm că vom obţine finanţarea necesară. a declarat edilul Cugirului.

Concret, vor fi reabilitate străzile: Strada Principala Vinerea, Strada Victoriei, Strada Stadionului, Strada Ion Budai Deleanu, Strada M. Viteazul (porţiune nemodernizată), Strada 1 Decembrie 1918, Strada Rozelor, Strada Ion Creangă tr. 1, Strada Ion Creangă tr. 2, Stradă Tineretului, Strada Alexandru Sahia tr. 2, Strada Nicolae Bălcescu, Strada Griviței, Strada Râul Mic. Totodată, va fi introdusă o nouă rută de transport public local către Cindeni, denumită “Linia T3” și care se află în prelungirea liniei 1. Pe toate străzile menţionate anterior vor fi reabilitate şi extinse trotuarele şi vor fi înfiiinţate piste de biciclete. Pentru siguranță circulației rutiere se vor realiza lucrări de semnalizare verticală, de reproiectare a giraţiilor și a intersecțiilor în punctele de conflict și în zonele cu risc ridicat.

Pe lângă investiţiile în infrastructură stradală, proiectul vizează şi achizitionarea a 6 autobuze cu propulsie hybrida, 70 de biciclete ce vor fi puse la dispoziția locuitorilor pentru utilizare cu titlu gratuit și 7 standuri cu 20 porți pentru găzduirea bicicletelor și software-ul aferent (sistem bike sharing).

Mai trebuie să precizăm că în urmă proiectului, cugirenii vor avea acces la 49 de stații de autobuz moderne, monitorizate video, cu sisteme de afişaj a datelor de călătorie a transportului în comun şi cu  automate pentru eliberarea biletelor. Va fi implementat şi un sistem de e-ticketing care include automate de eliberare și reîncărcare carduri de calatorie.

Toate aceste investiţii vor costă 49,994,703.70 lei din care 44,829,120.00 lei vor fi fonduri europene nerambursabile, iar 5,165,583,70 va reprezenta contribuţia proprie a oraşului Cugir. Durata de implementare a proiectului va fi de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Până atunci, administraţia locală cugireană va trebui să treacă toate etapele de evaluare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea