Rămâi conectat

Politică Administrație

Proiect în dezbatere publică: Sporurile bugetarilor din administrație, de la 1 ianuarie 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul de hotărâre de Guvern care stabilește cine din administrația publică centrală și din unitățile teritoriale primește sporuri, care este mărimea acestora și în ce condiții pot fi acordate, a fost publicat, spre dezbatere publică, de către Ministerul Dezvoltării.

Regulamentul ce va fi aprobat prin hotărâre de Guvern stabilește „modalitatea de stabilire a locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă şi condiţiile de acordare a sporului pentru condiții de muncă prevăzut pentru funcţionarii publici și personalul contractual” din administrația publică centrală și din unitățile teritoriale.

Concret este vorba de angajații din servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor organe centrale de specialitate, din prefecturi, unităţi bugetare de subordonare centrală şi locală, precum şi din compartimentele de contabilitate, financiar, aprovizionare și investiţii.

Angajații din administrația publică locală sunt exceptați pentru că sporurile acestora au fost deja stabilite prin HG 569/2017, dat fiind că salariile lor au atins pragurile maxime stabilite în Legea salarizării unitare (nr. 153/2017) încă de la 1 iulie 2017.

 Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare – între 5% și 15%. Se acordă în condițiile în care sunt întruniți „cel puțin doi factori de risc” din cei cinci posibili (existența factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi; existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă).

Suplimentar, Regulamentul prevede pentru angajații din instituțiile publice sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor următoarele sporuri:

– Spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase – până la 35%;

– Spor pentru condiţii deosebit de periculoase – până la 75%;

– Spor de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă (în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităţilor, în condiţii de radiaţii şi altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor) – până la 20%.

De asemenea, personalul din Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, va beneficia de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază.

Toate aceste sporuri vor putea fi acordate doar cu încadrarea, pentru fiecare ordonator de credite, în limita a 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție, gradațiilor, indemnizațiilor, etc.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea