Rămâi conectat

Politică Administrație

Proiect de LEGE depus la INIȚIATIVA unui liberal din Alba: “Plata primelor 5 zile de concediu medical al angajaților trebuie să fie suportată de la bugetul de stat”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alin Ignat, prim-vicepreședinte TNL: “Plata primelor 5 zile de concediu medical al angajaților trebuie să fie suportată de la bugetul de stat. La inițiativa mea, colegii mei, deputații Mara Mareș și Robert Sighiartău, au depus, un proiect de lege în acest sens.”

Cadrul legislativ nu încurajează deloc inițiativele private, economia este sugrumată de măsurile guvernului de la putere, iar birocrația pune piedici firmelor din România – aceasta este starea de fapt actuală. 

O situație absurdă, pe care am discutat-o cu colegii mei, este cea a plății indemnizațiilor pentru concedii medicale, mai precis, pentru primele 5 zile de concediu medical al angajaților, pentru care angajatorii sunt taxați astăzi de două ori.

În urma acestor discuții, deputații PNL, Mara Mareș și Robert Sighiartău, au depus o inițiativă legislativă prin care angajatorul să nu mai cheltuiască de două ori pentru concediile medicale ale angajaților: o dată, prin contribuția la asigurări sociale pentru cei aflați în incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii și a doua oară prin plata primelor 5 zile de concediu medical pentru aceștia, așa cum se întâmplă în condițiile actualului cadru legislativ.

Anomaliile legislative de acest fel nu fac decât să descurajeze inițiativele economice și antreprenoriatul în general, asta în condițiile în care deja avem un buget de austeritate în ceea ce privește investițiile. Acest proiect de lege vine după mai multe discuții avute cu angajatori care au fost puși în această situație de ani de zile, iar guvernarea PSD, vedem clar că nu este interesată să corecteze situațiile de acest fel, în condițiile în care au nevoie disperată de orice leu în plus la un buget de stat alcătuit strâmb.

Pentru a evita situația absurdă în care statul încasează de două ori plata pentru angajații aflați în incapacitate temporară de muncă, am propus ca această indemnizație să fie achitată integral, din prima zi de concediu medical, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, fără ca angajatorii să mai plătească un leu în plus. Acum, acest Fond acoperă practic plata concediilor medicale pentru toate celelalte categorii incluse în lege – maternitate, risc maternal, îngrijirea copilului bolnav, situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale. Este incorect ca angajatorii să plătească de două ori pentru cazurile în care angajații se află în situația nefericită a incapacității temporare de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.

Alin Ignat, prim-vicepreședinte TNL România


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea