Rămâi conectat

Politică Administrație

Proiect de hotărâre privind revocarea deciziei de majorare a taxelor și impozitelor locale din Alba Iulia

Publicat

în

Scandalul majorării taxelor și impozitelor locale la Alba Iulia ia proporții neașteptate și scoate la iveală informații surprinzătoare despre sursele găurii” imense în bugetul local al municipiului Alba Iulia, deficit realizat în anul 2012 și care trebuie acoperit în acest an.

Hotărârea Consiliului Local Alba Iulia de majorare cu 16 % a taxelor și impozitelor locale, adoptată în ședință publică luni, 7 ianuarie 2013, a generat un val de declarații politice din partea USL și nemulțumiri din partea celor care trebuie să scoată acum mai mulți bani din buzunare pentru plata dărilor locale.

Scandalul a culminat astăzi, cu declarațiile consilierilor municipali ai USL, care în cadrul unei conferinețe de presă au acuzat conducerea primăriei că a mințit, nominalizând-o pe Ana Șinar, directorul Serviciului de Taxe și Impozite locale. Este vorba de prezentarea pe care aceasta a făcut-o consilierilor locali la ședința din 7 ianuarie, în cadrul căreia a susținut că votul proiectului de majorare a taxelor și impozitelor este obligatoriu și că reprezintă doar o formalitate. S-a dovedit ulterior că în acel moment nu era publicat în Monitoru Oficial nimic din ce afirmase directoarea de la Taxe și Impozite locale, documentul a fost publicat în MO doar a treia zi, adică în data de 9. Legea este foarte clară, dă posibilitatea consiliilor locale să hotărască în marja 10-20 % dacă se măresc sau nu impozitele și taxele locale, sau rămân la nivelul anului 2012”, a precizat consilierul local PNL Gabriel Pleșa.

Electrica Furnizare Discount

În consecință toți cei 9 consilieri locali ai USL şi unul de la PPDD au semnat și depus la primărie un nou proiect de hotărâre, convocând astfel o ședință de CL extraordinară, cel mai probabil luni, 14 ianuarie. Documentul prevede anularea ultimului proiect de hotărâre adoptat în ședința din 7 ianuarie și completarea cu un nou act normativ prin care se revine la taxele și impozitele de la nivelul anului 2012, precum  și restituirea sumelor de bani celor care au plătit impozitul majorat.

Pe lângă cei 9 consilieri USL, Gabriel Pleșa a declarat că au obținut semnaătura de susținere a consilierului local PPDD, Dorin Pocol. Astfel că “bătălia se va duce la 1-2 voturi, în favoarea unei sau alteia dintre tabere”.

Reprezentanții USL au precizat faptul că înțeleg necesitatea primăriei de a mări taxele și impozitele locale, pentru că în ședința din 7 ianuarie au votat acoperirea acelui deficit imens de aproximativ 42 de miliarde de lei vechi, rezultat de pe bugetul de investiții de anul trecut. Motivele acestui deficit însă au fost ascunse de cei de la primărie și provin de la penalități imense pe care Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării a obligat administrația locală din Alba Iulia să plătească, ăn cazul mai multor proiecte edilitare finanțate din bani europeni. Mai pe larg despre această situație vom prezenta în scurt timp într-un nou articol.

La conferinața de presă au participat consilierii municipali USL Gabriel Pleșa, Vasile Petric, Daniel Liviu Zdrânc, Simone Albani și Vasile Crişan; Adrian Simion purt[tor de cuvânt PNL Alba Iulia, dar și deputatul Dan Simedru.

“Noi considerăm categoric că în ședința extraordinară din 7 ianuarie am fost pur și simplu mințiți, și subliniez acest cuvânt, mințiți de cei din aparatul de specialitate al primarului și chiar de conducerea primăriei în ce privește această ordonanță, această lege cu privire la mărirea taxelor și impozitelor locale. Știți foarte bine că doamna directoare de la Serviciul de Taxe și Impozite locale (n.a. doamna Ana Șinar) ne-a prezentat un act, chiar în fața dumneavoastră care spunea că este publicat la Monitorul Oficial și există această înregistrare. Știți foarte bine că domnul consilier Bogățan a spus că astfel trebuie să îndeplinim o simplă formalitate, pentru că de fapt hotărârea este luată și va trebui să mărim taxele și impozitele locale.

Fără să fie trecută pe ordinea de zi, invocandu-se faptul că în 10 ianuarie trebuie să se deschidă ghișeele. Noi am acerut deschiderea ghișeelor în data de 14 pentru a avea timp să studiem proiectul de hotărâre.

S-a dovedit ulterior că în acel moment nu era publicat în Monitoru Oficial nimic din ce afirmase directoarea de la Taxe și Impozite locale, documentul a fost publicat în MO doar a treia zi, adică în data de 9. Legea este foarte clară, dă posibilitatea consiliilor locale să hotărască în marja 10-20 % dacă se măresc sau nu impozitele și taxele locale, sau rămân la nivelul anului 2012.Categoric, dacă am fi știut toate aceste lucruri, noi eram âmpotriva măririi taxelor și impozitelor locale.

Am fost induși în eroare (…) și totuși ne-am abținut de la vot, în condițiile în care ni s-a subliniat că îndeplinim doar o simplă formalitate.

Am mai obținut un vot de la PPDD, în persoana consilierului Dorin Pocol, ceea ce înseamnă că bătălia se va duce la 1-2 voturi, în favoarea unei sau alteia dintre tabere”, a mai declarat Gabriel Pleșa.

Publicitate

Politică Administrație

SURSE| Alegeri interne PNL Alba 2021: Orban și Cîțu vin la Alba Iulia

Publicat

în

Alegeri interne PNL Alba 2021: Orban și Cîțu vin la Alba Iulia

Mâine, 6 august 2021, confruntarea electorală dintre Mircea Hava și Ion Dumitrel pentru șefia PNL Alba se va ține la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, la acest eveniment vor lua parte atât Ludovic Orban, actualul președinte al Partidului Național Liberal, cât și Florin Cîțu, contracandidatul său pentru această funcție. Aceștia, potrivit acelorași surse, vor veni din Sibiu, întrucât la ora 16:00 sunt programate alegeri interne în acest județ.

Mircea Hava s-a încris în cursa pentru președenția PNL Alba, urmând să se lupte cu Ion Dumitrel. Cei doi lideri din Alba provin din vechiul PDL, dominând politica din județ de circa 20 de ani, iar asta nu poate să fie decât o bătălie a titanilor.

Electrica Furnizare Discount

Într-o întâlnire recentă a PNL primarii unor localități ca Aiud, Sântimbru, Blaj, Câmpeni, Albac, Șugag, Ocna Mureș, primarii sunt sceptici cu privire la faptul că diplomația și modul de a pune problemele la centru, în București, ar putea fi înlocuite deocamdată de altcineva.

O confruntare electorală internă pentru șefia PNL Alba ar putea duce la o demantelare a partidului, știut fiind faptul că aripa Dumitrel, Roman, Pereș sunt adepții lui Florin Cîțu, actualul Premier al României, despre care fostul primar al orașului Alba Iulia a declarat „Eu sper, sincer, ca domnul Cîțu să fi scăpat, cum se zice la noi, „porumbelul”, vis-a-vis de modul în care Premierul României i-a catalogat pe primari drept „doar vehicole”

CITEȘTE ȘI: Alegeri în PNL Alba: LISTA candidaților pentru funcțiile de Prim-vicepreședinte, vicepreședinte și membri în Biroul Politic Județean

Alegerile interne pentru șefia PNL Alba vor avea loc în data de 06 august 2021, iar la acestea cel mai probabil vor fi prezenți atât Ludovic Orban cât și Florin Cîțu. Mircea Hava și Ion Dumitrel au reprezentat un tandem, o perioadă îndelungată de timp, o veritabilă echipă, aceasta fiind prima confruntare adevărată dintre cei doi, una ce părea până acum, oarecum improbabilă.

Confruntarea între acești doi titani reprezintă și o luptă cu efect la nivel național în PNL, Mircea Hava este mai apropiat de Ludovic Orban pe când Ion Dumitrel este mai apropiat de Florin Cițu.

La scrutinul de alegeri interne vor participa 420 de reprezentanți de pe teritoriul județului Alba, dintre care 168 desemnați de drept, iar restul în baza unei formule.

Reprezentații desemnați de drept sunt primarii , viceprimarii, consilierii județeni, parlamentari, europarlamentari, miniștri secretari de stat.

Citește mai mult

Politică Administrație

Alegeri în PNL Alba: LISTA candidaților pentru funcțiile de Prim-vicepreședinte, vicepreședinte și membri în Biroul Politic Județean

Publicat

în

Alegeri în PNL Alba: LISTA candidaților pentru funcțiile de Prim-vicepreședinte, vicepreședinte și membri în cadrul partidului

Vineri, 6 august, vor avea loc alegerile în cadrul Partidului Național Liberal Alba, pentru alegerea membrilor care vor face parte din Biroul Politic Județean.

Mircea Hava s-a încris și el în cursa pentru președenția PNL Alba, urmând să se lupte cu Ion Dumitrel. Cei doi lideri din Alba provin din vechiul PDL, dominând politica din județ de circa 20 de ani, iar asta nu poate să fie decât o bătălie a titanilor.

Electrica Furnizare Discount

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Funcţia
1 DUMITREL ION Preşedinte
2 HAVA MIRCEA Preşedinte

1 CETERAŞ MARIUS NICOLAE Prim-vicepreşedinte pentru Strategii politice şi comunicare
2 NISTOR DORIN GHEORGHE Prim-vicepreşedinte pentru Strategii politice şi comunicare

1 BADEA IULIA ADRIANA OANA Prim-vicepreşedinte pentru Politici publice
2 CREŢU SIMION Prim-vicepreşedinte pentru Politici publice

1 POPA IOAN IANCU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Strategii şi Relaţii Politice
2 ROTAR GHEORGHE VALENTIN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Strategii şi Relaţii Politice

1 PODARIU PAVEL GLIGOR Vicepreşedinte pentru Departamentul Imagine, Comunicare, Relaţii cu mass-media şi Purtător de cuvânt
2 PONORAN SILVIU Vicepreşedinte pentru Departamentul Imagine, Comunicare, Relaţii cu mass-media şi Purtător de cuvânt

1 PAŞCA CRISTIAN DAN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici Economice, Mediu de afaceri, Dezvoltare Regională şi Fonduri Europene

1 ALBU CRISTIAN ALEXANDRU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici Sociale, Relaţii cu Sindicate, Patronate, Organizaţii Neguvernamentale şi grupuri de cetăţeni
2 ALBU NICOLAE Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici Sociale, Relaţii cu Sindicate, Patronate, Organizaţii Neguvernamentale şi grupuri de cetăţeni

1 SIMION MARCEL Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici privind Administraţia Publică, Justiţie, Siguranţă Naţională, Ordine Publică şi Siguranţa Cetăţeanului
2 TEBAN ADRIAN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici privind Administraţia Publică, Justiţie, Siguranţă Naţională, Ordine Publică şi Siguranţa Cetăţeanului

1 FULEA DUMITRU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu şi Dezvoltare Rurală
2 RUSU TRAIAN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu şi Dezvoltare Rurală

1 HELER SANDU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Educaţie, Cercetare, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport
2 MOCAN MARIA MIRELA Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Educaţie, Cercetare, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport

1 VINŢELER SILVIU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Sănătate

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Funcţia
1 BĂLĂU TEODORA ADELA Membru
2 BERINDEI CORNEL Membru
3 BOGDAN ADRIAN Membru
4 BREAZ FLAVIUS Membru
5 COMŞA CĂTĂLIN RĂZVAN Membru
6 CRIŞAN VASILE DARIUS Membru
7 DOROFTEI OVIDIU DUMITRU Membru
8 FLOREA HORAŢIU Membru
9 FLOREA LIVIU FLORIN Membru
10 FRATILA ILIE Membru
11 FURDUI EUGEN Membru
12 GHERMAN NICOLAE Membru
13 HĂPRIAN VISARION Membru
14 HĂRĂGUŞ SILVIA ALINA Membru
15 HELER SANDU Membru
16 JINAR CONSTANTIN Membru
17 JUCAN ALIN Membru
18 LOMBREA VASILE Membru
19 MOCAN MARIA MIRELA Membru
20 MORAR LUCIAN MIHAI Membru
21 MUNTEAN EMIL NICOLAE Membru
22 NICOLA MARIN Membru
23 PETRUSE MARIN Membru
24 PETRUŢ BUJOR Membru
25 PONORAN TUDOR Membru
26 POPAIOANIANCU Membru
27 POPESCU DAN MIHAI Membru
28 PUIE CRISTIAN DORIN Membru
29 RĂCUCI CLAUDIU VASILE Membru
30 SIMEDRU DAN CORIOLAN Membru
31 SIMINA SERGIU DAN Membru
32 SIMION MARCEL Membru
33 TODEA PETRU TIBERIU Membru
34 TODEA VASILE Membru
35 TOMA EMIL VASILE Membru
36 TRIF ALIN Membru

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Funcţia

1 ALBANI – ROCCHETTI SIMONE Trezorier
2 IGNAT ION ALIN DAN Trezorier

1 BERINDEI CORNEL Preşedinte Comisia de Arbitraj
2 NEGRUŢIU ADRIAN EMIL Preşedinte Comisia de Arbitraj
3 SIMEDRU DAN CORIOLAN Preşedinte Comisia de Arbitraj

1 GHIBU RAMONA Preşedinte Comisia Judeţeană de Revizie şi Cenzori

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Acțiunile social-democraților pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundații din Munții Apuseni continuă! PSD Arad s-a alăturat demersurilor noastre de ajutare a oamenilor!

Publicat

în

Colegii noștri arădeni au achiziționat mobilier de baie, produse de consum și produse alimentare (între care aproape 1.000 de pâini) pentru persoanele din Sohodol și Cărpiniș (Roșia Montană), dorind să fie alături de cei care au suferit în urma revărsării apelor. Este un ajutor mic, dar important, realizat fără nicio obligație, în urma căruia social-democrații arădeni demonstrează că nu rămân nepăsători la tragediile cu care se confruntă semenii lor.

Produsele au fost înmânate astăzi de către o echipă a PSD Alba. Țin să îi mulțumesc public președintelui PSD Arad, deputatului Mihai Fifor, pentru că a sărit în sprijinul moților. Dar și echipei municipale a PSD Arad, formată din: ec. Cristina Vîrtaci – președinte executiv a organizației municipale PSD Arad, av. Roxana Momeu – președinte OFSD a municipiului Arad, Mădălin Van – secretar executiv org. mun. PSD Arad, Alexandru Molnar – vicepreședinte org. mun. Arad si Petra Molnar secretar executiv OFSD org. mun. Arad.

Profit de această ocazie pentru a saluta demersul făcut de consilierii județeni ai PSD Alba, care au solicitat Consiliului Județean Alba alocarea a 5 milioane de euro pentru sprijinirea localităților din Munții Apuseni afectate de inundații, dar și pentru ajutarea familiilor care au rămas fără agoniseala de o viață. Din păcate, până acum, nu am văzut nicio reacție din partea CJ Alba.

Electrica Furnizare Discount

Consiliul Județean Alba nu ar mai trebui să rămână o clipă pe gânduri deoarece ”stă” pe un ”purcoi” de bani. Doar în acest an, instituția are un buget general consolidat de peste 130 de milioane de euro (excedentul bugetar se ridică la circa 25 de milioane de euro).

Fac cu această ocazie un apel public la președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, să nu lase oamenii din Apuseni la ”mila” premierului Florin Cîțu. Am fost, timp de 17 ani, om de administrație într-o comună de munte și știu cât de greu se reface, prin forțe proprii, un drum distrus, o școală inundată, un parc sau un dispensar răvășit de ape.

 Conducerea Consiliului Județean Alba trebuie să își revină din amorțeală și să înțeleagă că trimiterea câtorva utilaje în zonă nu este suficientă. Localitățile din Alba au nevoie de un plan coerent și concret de relansare după aceste calamități!

 Mai mult curaj, pentru oamenii din Apuseni, domnule președinte Dumitrel!

Președintele interimar al PSD Alba,

Deputat Radu-Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare