Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Proiect de hotărâre privind revocarea deciziei de majorare a taxelor și impozitelor locale din Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scandalul majorării taxelor și impozitelor locale la Alba Iulia ia proporții neașteptate și scoate la iveală informații surprinzătoare despre sursele găurii” imense în bugetul local al municipiului Alba Iulia, deficit realizat în anul 2012 și care trebuie acoperit în acest an.

Hotărârea Consiliului Local Alba Iulia de majorare cu 16 % a taxelor și impozitelor locale, adoptată în ședință publică luni, 7 ianuarie 2013, a generat un val de declarații politice din partea USL și nemulțumiri din partea celor care trebuie să scoată acum mai mulți bani din buzunare pentru plata dărilor locale.

Scandalul a culminat astăzi, cu declarațiile consilierilor municipali ai USL, care în cadrul unei conferinețe de presă au acuzat conducerea primăriei că a mințit, nominalizând-o pe Ana Șinar, directorul Serviciului de Taxe și Impozite locale. Este vorba de prezentarea pe care aceasta a făcut-o consilierilor locali la ședința din 7 ianuarie, în cadrul căreia a susținut că votul proiectului de majorare a taxelor și impozitelor este obligatoriu și că reprezintă doar o formalitate. S-a dovedit ulterior că în acel moment nu era publicat în Monitoru Oficial nimic din ce afirmase directoarea de la Taxe și Impozite locale, documentul a fost publicat în MO doar a treia zi, adică în data de 9. Legea este foarte clară, dă posibilitatea consiliilor locale să hotărască în marja 10-20 % dacă se măresc sau nu impozitele și taxele locale, sau rămân la nivelul anului 2012”, a precizat consilierul local PNL Gabriel Pleșa.

În consecință toți cei 9 consilieri locali ai USL şi unul de la PPDD au semnat și depus la primărie un nou proiect de hotărâre, convocând astfel o ședință de CL extraordinară, cel mai probabil luni, 14 ianuarie. Documentul prevede anularea ultimului proiect de hotărâre adoptat în ședința din 7 ianuarie și completarea cu un nou act normativ prin care se revine la taxele și impozitele de la nivelul anului 2012, precum  și restituirea sumelor de bani celor care au plătit impozitul majorat.

Pe lângă cei 9 consilieri USL, Gabriel Pleșa a declarat că au obținut semnaătura de susținere a consilierului local PPDD, Dorin Pocol. Astfel că “bătălia se va duce la 1-2 voturi, în favoarea unei sau alteia dintre tabere”.

Reprezentanții USL au precizat faptul că înțeleg necesitatea primăriei de a mări taxele și impozitele locale, pentru că în ședința din 7 ianuarie au votat acoperirea acelui deficit imens de aproximativ 42 de miliarde de lei vechi, rezultat de pe bugetul de investiții de anul trecut. Motivele acestui deficit însă au fost ascunse de cei de la primărie și provin de la penalități imense pe care Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării a obligat administrația locală din Alba Iulia să plătească, ăn cazul mai multor proiecte edilitare finanțate din bani europeni. Mai pe larg despre această situație vom prezenta în scurt timp într-un nou articol.

La conferinața de presă au participat consilierii municipali USL Gabriel Pleșa, Vasile Petric, Daniel Liviu Zdrânc, Simone Albani și Vasile Crişan; Adrian Simion purt[tor de cuvânt PNL Alba Iulia, dar și deputatul Dan Simedru.

“Noi considerăm categoric că în ședința extraordinară din 7 ianuarie am fost pur și simplu mințiți, și subliniez acest cuvânt, mințiți de cei din aparatul de specialitate al primarului și chiar de conducerea primăriei în ce privește această ordonanță, această lege cu privire la mărirea taxelor și impozitelor locale. Știți foarte bine că doamna directoare de la Serviciul de Taxe și Impozite locale (n.a. doamna Ana Șinar) ne-a prezentat un act, chiar în fața dumneavoastră care spunea că este publicat la Monitorul Oficial și există această înregistrare. Știți foarte bine că domnul consilier Bogățan a spus că astfel trebuie să îndeplinim o simplă formalitate, pentru că de fapt hotărârea este luată și va trebui să mărim taxele și impozitele locale.

Fără să fie trecută pe ordinea de zi, invocandu-se faptul că în 10 ianuarie trebuie să se deschidă ghișeele. Noi am acerut deschiderea ghișeelor în data de 14 pentru a avea timp să studiem proiectul de hotărâre.

S-a dovedit ulterior că în acel moment nu era publicat în Monitoru Oficial nimic din ce afirmase directoarea de la Taxe și Impozite locale, documentul a fost publicat în MO doar a treia zi, adică în data de 9. Legea este foarte clară, dă posibilitatea consiliilor locale să hotărască în marja 10-20 % dacă se măresc sau nu impozitele și taxele locale, sau rămân la nivelul anului 2012.Categoric, dacă am fi știut toate aceste lucruri, noi eram âmpotriva măririi taxelor și impozitelor locale.

Am fost induși în eroare (…) și totuși ne-am abținut de la vot, în condițiile în care ni s-a subliniat că îndeplinim doar o simplă formalitate.

Am mai obținut un vot de la PPDD, în persoana consilierului Dorin Pocol, ceea ce înseamnă că bătălia se va duce la 1-2 voturi, în favoarea unei sau alteia dintre tabere”, a mai declarat Gabriel Pleșa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea