Proiect cultural realizat în Alba: Peste 80 de legende culese din zona Munţilor Trascău reunite într-o carte ilustrată, pentru copii
Peste 80 de legende au fost culese în această vară de echipa proiectului „Podgoria Albei – tărâm de legendă”. Zona cercetată a cuprins comunele Ighiu, Galda de Jos, Stremţ, Cricău şi Întregalde, dar şi oraşele Alba Iulia, Aiud şi Teiuş.
Asociaţia “Ecoturism în Sudul Munţilor Trascău” a derulat proiectul de faţă cu sprijinul financiar primit din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Timp de mai multe luni, Daniel Tiutiu, Marinela Baba, Georgeta Orian, Monica Jorj şi Meda Firu au colindat satele, au stat de vorbă cu români, dar şi cu etnici maghiari sau romi şi au consemnat legendele relatate de aceştia. La final, Corina Păcurar a ilustrat 40 dintre legendele culese, pentru a le face mai atractive pentru copii, principalii cititori vizaţi de proiect.
A urmat editarea cărţii “Tărâm de legendă” şi dezvoltarea unui website interactiv cu acelaşi titlu: www.taramdelegenda.ro.
Poate cele mai neobişnuite legende pe care le veţi găsi în carte şi online sunt cele despre şolomonari – oamenii care zboară călare pe balauri. Legende despre şolomonari se mai întâlnesc în România doar în Apuseni şi în Bucovina. Conform credinţei oamenilor locului, furtunile sunt controlate de şolomonari. Când bate gheaţa, oamenii aprind lumânări sau bat clopotele astfel încât şolomonarul să ştie unde este satul şi să îndepărteze balaurul de sat. Cei care viziteză site-ul vor avea ocazia să descopere, pe lângă legendele culese de echipa de proiect, legende împărtăşite de vizitatorii site-ului.
Acestea sunt disponibile în cadrul secţiunii “Povesteşte-ne o legendă!”. De asemenea, cei care sunt pasionaţi de colorat pot descărca de pe site douăzeci de fişe cu personaje de legendă: balauri, şolomonari, zmei, zâne sau uriaşi.
Echipa proiectului „Podgoria Albei – tărâm de legendă” În perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2017 echipa de proiect se deplasează iar în fiecare comună, dar şi în Aiud şi Alba Iulia, pentru a împărţi cărţile editate copiilor şi învăţătorilor. Vin împreună cu ei oameni care au darul povestirii, pentru a-i provoca pe copii să descopere lumea fascinantă a legendelor.
Cartea de legende din Podgoria Albei, numită “Tărâm de legendă”, va fi disponibilă din luna noiembrie şi în biblioteci. Primăriile din judeţul Alba şi muzeele etnografice din ţară vor primi de asemenea cartea, pentru a le servi ca exemplu de bună practică.
Parteneri în cadrul proiectului co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional au fost: Consiliul judeţean Alba, Centrul de cultură “Augustin Bena“ Alba, Centrul cultural “Liviu Rebreanu“ Aiud, Primăriile Galda de Jos şi Ighiu, Şcoala Gimnazială “Decebal“ Cricău, Şcoala Gimnazială Stremţ, Şcoala “Avram Iancu” Alba Iulia, Asociaţiile ”ARTA” Ighiu şi “Zestrea satelor” Şard.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii