Rămâi conectat

Politică Administrație

Proiect cultural realizat în Alba: Peste 80 de legende culese din zona Munţilor Trascău reunite într-o carte ilustrată, pentru copii

Publicat

în

Peste 80 de legende au fost culese în această vară de echipa proiectului „Podgoria Albei – tărâm de legendă”. Zona cercetată a cuprins comunele Ighiu, Galda de Jos, Stremţ, Cricău şi Întregalde, dar şi oraşele Alba Iulia, Aiud şi Teiuş.

Asociaţia “Ecoturism în Sudul Munţilor Trascău” a derulat proiectul de faţă cu sprijinul financiar primit din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Timp de mai multe luni, Daniel Tiutiu, Marinela Baba, Georgeta Orian, Monica Jorj şi Meda Firu au colindat satele, au stat de vorbă cu români, dar şi cu etnici maghiari sau romi şi au consemnat legendele relatate de aceştia. La final, Corina Păcurar a ilustrat 40 dintre legendele culese, pentru a le face mai atractive pentru copii, principalii cititori vizaţi de proiect.

A urmat editarea cărţii “Tărâm de legendă” şi dezvoltarea unui website interactiv cu acelaşi titlu: www.taramdelegenda.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Poate cele mai neobişnuite legende pe care le veţi găsi în carte şi online sunt cele despre şolomonari – oamenii care zboară călare pe balauri. Legende despre şolomonari se mai întâlnesc în România doar în Apuseni şi în Bucovina. Conform credinţei oamenilor locului, furtunile sunt controlate de şolomonari. Când bate gheaţa, oamenii aprind lumânări sau bat clopotele astfel încât şolomonarul să ştie unde este satul şi să îndepărteze balaurul de sat. Cei care viziteză site-ul vor avea ocazia să descopere, pe lângă legendele culese de echipa de proiect, legende împărtăşite de vizitatorii site-ului.

Acestea sunt disponibile în cadrul secţiunii “Povesteşte-ne o legendă!”. De asemenea, cei care sunt pasionaţi de colorat pot descărca de pe site douăzeci de fişe cu personaje de legendă: balauri, şolomonari, zmei, zâne sau uriaşi.

Echipa proiectului „Podgoria Albei – tărâm de legendă”   În perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2017 echipa de proiect se deplasează iar în fiecare comună, dar şi în Aiud şi Alba Iulia, pentru a împărţi cărţile editate copiilor şi învăţătorilor. Vin împreună cu ei oameni care au darul povestirii, pentru a-i provoca pe copii să descopere lumea fascinantă a legendelor.

Cartea de legende din Podgoria Albei, numită “Tărâm de legendă”, va fi disponibilă din luna noiembrie şi în biblioteci. Primăriile din judeţul Alba şi muzeele etnografice din ţară vor primi de asemenea cartea, pentru a le servi ca exemplu de bună practică.

Parteneri în cadrul proiectului co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional au fost: Consiliul judeţean Alba, Centrul de cultură “Augustin Bena“ Alba, Centrul cultural “Liviu Rebreanu“ Aiud, Primăriile Galda de Jos şi Ighiu, Şcoala Gimnazială “Decebal“ Cricău, Şcoala Gimnazială Stremţ, Şcoala “Avram Iancu” Alba Iulia, Asociaţiile ”ARTA” Ighiu şi “Zestrea satelor” Şard.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare