Proiect ambițios lansat în România: Ministerul Muncii anunță aprobarea Strategiei Naționale pentru Formarea Adulților
Proiect ambițios lansat în România: Ministerul Muncii anunță aprobarea Strategiei Naționale pentru Formarea Adulților
Ministerul Muncii anunță un pas semnificativ în îmbunătățirea învățământului pentru adulți prin aprobarea Strategiei Naționale pentru Formarea Adulților pentru perioada 2024 – 2027.
Guvernul a dat undă verde acestui proiect vineri, cu un obiectiv ambițios de a dubla rata de participare a adulților la învățarea pe tot parcursul vieții, crescând de la 5,9% în prezent la 12% până la sfârșitul anului 2027. Conform Ministerului Muncii, principala țintă a strategiei este îmbunătățirea șanselor de angajare pentru cei care caută un loc de muncă și pentru angajatorii în căutarea personalului calificat. Strategia propune măsuri menite să sprijine implicarea adulților în programe de formare și învățare continuă, permițându-le să se adapteze schimbărilor permanente de pe piața muncii.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat că scăderea natalității, îmbătrânirea populației și migrația forței de muncă reprezintă provocări majore, iar strategia actuală vizează găsirea unor soluții concrete pentru a menține un echilibru între cererea și oferta de pe piața forței de muncă. Prioritatea sa principală este crearea unui număr cât mai mare de locuri de muncă bine plătite și angajarea de personal cu calificări adecvate, pentru a satisface nevoile angajatorilor și pentru a stimula dezvoltarea economică.
Aceasta va fi realizată prin intensificarea și îmbunătățirea ofertelor de învățare formală, nonformală și informală, prin consolidarea cooperării instituționale între actorii interesați și prin optimizarea ofertelor de învățare. Este esențială acumularea continuă de cunoștințe, aptitudini și abilități relevante, respectând standardele de calitate cerute de piața muncii, precum și dezvoltarea de noi competențe.
Citește și: Legea RCA pentru trotinete și biciclete electrice, în dezbatere astăzi, în Guvern
Finanțarea necesară va proveni din diverse surse, inclusiv Bugetul asigurărilor pentru șomaj, fonduri europene nerambursabile aferente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, fonduri alocate prin Planul strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027 și fonduri alocate prin Erasmus+, programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2021-2027.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]