Programul Noua Casă: normele de implementare, oficializate. Când ar putea demara programul

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Spre începutul lunii august, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum însă acesta se numeste Noua Casă. Ministerul Finanțelor Publice a stabilit și modificarea normelor de implementare, acestea fiind publicate vineri în Monitorul Oficial, astfel încât programul să poată funcționa eficient. Totuși, chiar dacă noile norme au apărut, programul nu poate demara imediat, deoarece are nevoie suplimentar și de alocarea unor fonduri.

Practic, HG 695/2020, document oficializat vineri, nu face altceva decât să adapteze normele programului Prima Casă la condițiile actuale ale programului de finanțare pentru locuințe, stabilite la începutul lunii august, odată cu apariția Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2020.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Astfel, normele conțin acum, pe lângă noul nume al programului ce permite celor interesați să obțină finanțări garantate de stat pentru locuințe, respectiv Noua Casă, și condițiile actuale ale acestuia, respectiv noi praguri de finanțare, valoarea avansului minim, ce locuințe se pot cumpăra prin program și altele.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Mai exact, în hotărârea ce stabilește modificarea normelor programului de finanțare pentru locuințe apar noile praguri de finanțare, care sunt cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuințele noi și consolidate și cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achiziționarea altor categorii de locuințe.

De asemenea, HG-ul ce vizează modificarea normelor programului Prima Casă stabilește că o locuință nouă sau consolidată este una construită sau consolidată cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare.

După cum apare în HG 695/2020, locuințele ce vor fi cumpărate prin acest program nu vor putea fi înstrăinate pe o perioadă de cinci ani.

De fapt, toate condițiile conținute de OUG 129/2020 vor fi transpuse și în normele de aplicare, diferențele dintre programele de garantare a creditelor pentru locuințe fiind detaliate în acest material.

Scurt istoric: Programul Prima Casă a apărut la jumătatea lui 2009, ca un instrument de sprijin al celor ce voiau să devină, pentru prima dată, proprietari ai unei locuințe, în condițiile în care acea perioadă a fost marcată de o criză financiar-economică.

Apoi, în luna aprilie a acestui an, programul Prima Casă a fost înlocuit de un nou program, numit O familie, o casă, care, în practică, nu s-a aplicat deloc, din lipsa unor norme.

Ajungem și la ultima parte a odiseei programului de finanțare pentru locuințe, respectiv modificarea, la începutul acestei luni, a acestuia, inclusiv a numelui (Noua Casă), acum existând și normele de aplicare, astfel încât să fie posibilă demararea efectivă a acestuia, dar care, așa cum spuneam mai sus, nu va fi posibilă nici după modificarea normelor, dacă nu i se alocă și fonduri.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419