Programul Noua Casă 2021: Beneficiarii vor trebui să asigure locuința pe durata finanțării. Hotărârea, adoptată de Executiv
Programul Noua Casă 2021: Beneficiarii vor trebui să asigure locuința pe durata finanțării. Hotărârea, adoptată de Executiv
Beneficiarii programului Noua Casă vor trebui să își asigure locuințele achiziționate pe toată durata finanțării potrivit unui proiect de hotărâre ce a fost adoptat cu puțin timp în urmă de Executiv. Programul Noua Casă este, în esență, fostul program Prima Casă, dar cu un nou nume și ceva modificări față de programul inițial.
Citește și: Programul Noua Casă 2021: Când va începe și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a cumpăra o locuință
De fapt, prin proiectul de hotărâre aprobat astăzi se urmărește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009. Una dintre cele mai importante modificări propuse vizează polița de asigurare a locuinței, document pe care beneficiarii programului sunt obligați și în prezent să-l dețină.
Mai exact, beneficiarii programului Noua Casă vor fi obligați “să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”.
În prezent, regulile programului obligă beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu stabilesc și o perioadă clară ce trebuie acoperită prin polița de asigurare. Așadar, după ce proiectul de față va intra în vigoare, beneficiarii programului Noua Casă vor trebui să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit.
Citește și: Programul Noua Casă 2021: Plafonul a fost MICȘORAT cu 500 de MILIOANE de lei
Așa cum stabilește HG 717/2009, “drepturile derivând din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și a finanțatorului, beneficiarul fiind ținut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator”.
Totodată, normele programului Noua Casă stabilesc că, în cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuinţa, finanţatorul are dreptul (fără a fi obligat) să asigure locuinţa pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.
Nu în ultimul rând, proiectul prevede că, pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.
În 2020, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Pe lângă noua denumire, programul stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50 m2) și care vor să cumpere una.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pană uriașă de curent în Peninsula Iberică: Spania, Portugalia și Andorra, paralizate. Haos în marile orașe
Pană uriașă de curent în Peninsula Iberică: Spania, Portugalia și Andorra, paralizate. Haos în marile orașe O pană uriașă de electricitate a afectat luni, 28 aprilie 2025, întreaga Peninsulă Iberică, lăsând fără curent electric Spania, Portugalia și Andorra. Capitala Madrid, Lisabona și numeroase alte orașe au rămas în beznă, iar transportul public a fost grav […]
Ursul ar putea fi scos de pe lista speciilor strict protejate. Ministrul Mediului: „Dacă intră în localitate, trebuie împuşcat”
Ursul ar putea fi scos de pe lista speciilor strict protejate. Ministrul Mediului: „Dacă intră în localitate, trebuie împuşcat” Ursul ar trebui scos de pe lista speciilor strict protejate în România, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Nimic nu ne opreşte să luăm măsuri pentru a proteja […]
Economia României, realitate dură: Statul cheltuie mult mai mult decât încasează. Cifre oficiale
Economia României, realitate dură: Statul cheltuie mult mai mult decât încasează. Cifre oficiale Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB faţă de deficitul de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024, […]