Programul Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre” – două zile de folclor autentic în Piața Cetății din Alba Iulia
Astăzi și mâine, în Piața Cetății din Alba Iulia, se desfășoară prima ediție a Festivalului de tradiții românești – „Din lada de zestre”, un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Comunitară Alba, prin programul „Fondul pentru Cultură”, program care are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare.
”Festivalul de tradiții românești – „Din Lada de zestre” se dorește să fie un eveniment cultural tradițional de înaltă ținută. Publicul albaiulian și turiștii prezenți vor avea ocazia să vadă care este diferența dintre un spectacol folcloric și o manifestare autentică românească. Vor putea vedea cum anume se manifestau oamenii în satul tradițional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau și care se mai practică, ce înseamnă un cântec autentic și cum anume a ajuns acesta să fie stilizat și interpretat de cântăreții de muzică populară. Este foarte important ca publicul să cunoască aceste aspecte legate de viața tradițională, mai ales că în zilele noastre nu se promovează bunul gust, ci doar nonvalorile și kitsch-ul. Au fost alese 12 grupuri și ansambluri tradiționale , care vor aduce din lada de zestre locală fragmente din viața satului tradițional românesc. Prin valorificarea scenică a lor, albaiulienii și nu numai, au posibilitatea să descopere tezaurul lor autentic, care constă în obiceiuri și tradiții, jocuri bătrânești, rapsozi și creatori populari”, spune Petruța Pop, președintele Asociației Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (ATMA).
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația Prietenii Muzeului Unirii și Asociația ASTRA Blaj.
Iată, programul:
*Vineri, 23 august, în prima seară de Festival, începând cu ora 20,00, vor participa:
– Ansamblul „Urmaşele dacilor” din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Cununa la secerat”
– Ansamblul „Cântul Sălciuan” din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, prezintă obiceiul „Nunta la Sălciua”
– Ansamblul „Vinţana” din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel, prezintă „Jocul căluşarilor”
– Ansamblul „Ecoul Călimanilor” din Petriş Vale, judeţul Mureş, instructor Emilia Sorlea şi Friciu Stelian, prezintă obiceiul „Urcatul oilor la munte”
– Ansamblul „Hodăceana” din Hodac, judeţul Mureş, instructor Pop Maria şi Cornelia Butilcă – prezintă obiceiul „Întoarcerea ţapinarilor”
*Sâmbătă, 24 august
De la ora 16.00: „Poveste veselă”, piesă de teatru de păpuși, inspirată din satul tradițional românesc
De la ora 19.00, în a doua seară a Festivalului vor participa:
– Ansamblul „Urisana” din Urisiu de Sus, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, prezintă obiceiul „Şezătoarea”
– Grup tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, prezintă obiceiul „De unde cătana pleacă”
– Ansamblul „Coroniţa din Solovăstru”, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, prezintă obiceiul „Coborâtul jocului”
– Ansamblul „Amintiri din strămoşi” din Idicel Pădure, judeţul Mureş, instructor Rafila Moldovan, prezintă obiceiul „Bgilitul pânzei”
– Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” de la Căpâlna, judeţul Alba, instructor Antoneta Mihaiu, prezintă obiceiul „Seara la stână”.
Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul „Glanetaşul” din Agrieş, judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a