Programul Eurodyssey: Stagii plătite în străinătate, pentru tinerii între 18-30 de ani din Alba, prin consiliul județean
Tinerii din județul Alba, indiferent de nivelul de pregătire, vor putea începând din acest an, dacă reprezentanții Consiliului Județean Alba își vor ține promisiunea, să lucreze în cele peste 30 de state din Europa care sunt membre ale Ansamblului Regiunilor Europei (ARE).
Este vorba despre programul ARE – Eurodyssey – care funcţionează în Europa din anul 1985 și se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani care caută un job şi care, indiferent de educaţia pe care o au, pot să meargă în una din cele peste 250 de regiuni din Europa la un stagiu plătit cu sume între 400 și 900 de euro, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 7 luni, prin intermediarul Consiliului Judeţean, respectiv regiunea membră ARE.
Subiectul a fost dezbătut miercuri, 13 martie, la Consiliul Județean Alba în cadrul ședinței Comitetului de Dezvoltare Economică a Județului Alba, organism cu rol consultativ înființat în anul 2006 la inițiativa Consiliului Județean Alba, o interfață practic de contact și dialog cu administrația publică. La reuniunea inițiată de reprezentanții mediului de afaceri din județ au participat reprezentanții mai multor firme prestigioase din judet precum: Transavia SA, IAMU SA, Star Transmission Cugir, Nova Grup, Techno Plast, VCST, Saturn, Jidvei, Albalact, Supremia Grup, IPEC, Apulum, Holz Industrie Schweighofer, Kronospan Sebeș,
Vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, le-a prezentat pe scurt reprezentanților firmelor ce presupune programul Eurodyssey, lansându-le rugămintea ca după ce studiază modul în care funcționează acesta și rolul pe care l-ar avea ei în acest proiect, să comunice instituției dacă doresc să devină parteneri. Practic societățile care vor participa la acest program nu vor avea nici un fel de cheltuială, salariul/bursa stagiarului fiind asigurată de Consiliul Județean Alba.
“Tinerii învață să lucreze la un agent economic privat dintr-o regiune corespondentă, de exemplu, noi putem trimite din Alba un stagiar în Portugalia.
Ce obligații are Consiliul Județean Alba? Noi suntem obligați să identificăm agentul economic care îl primește pe acest stagiar. Compania îi va stabili un program de muncă și se va ocupa să îl integreze pe acesta în activitatea pe care o desfășoară agentul economic.
Una dintre proioritățile acestui program este ca stagiarul să învețe să se integreze într-o altă țară, cu o cultură diferită.
Practic pentru dumneavoastră (n.a. firmele din Alba care se vor înscrie în program) acest proiect nu implică cheltuieli. Cazarea și masa va fi probabil asigurată cu ajutorul Universității “1 decembrie 1918” din Alba Iulia.
Dumneavoastră va trebui să vă ocupați de partea de pregătire a stagiarului venit din străinătate care va lucra în societatea dumneavoastră. Sunt circa 300 de partenei activi, instituții publice și societăți private.
După ce veți studia materialele de prezentare și modul în care funcționează acest program, vă rugăm să ne comunicați dacă sunteți interesați, pentru a continua demersurile în acest sens”, a spus Florin Roman.
Judeţul Alba este reprezentat de 10 ani în Ansamblul Regiunilor Europei (ARE), o organizaţie independentă a regiunilor şi cea mai largă reţea de cooperare interregională de pe tot cuprinsul Europei, reprezentând 13 organizaţii interregionale şi 250 regiuni din 30 de state. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. Un astfel de birou, numit și Antenă mai există doar la Bruxelles.
Ce este Eurodyssey?
Eurodyssey este un program de schimb al Adunării Regiunilor Europene (ARE) care permite tinerilor, cu vârste între 18 şi 30 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni.
Obiectivul este de a permite tinerilor să câştige experienţă profesională şi să beneficieze de oportunitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele referitoare la o limbă străină.
Principalele părţi implicate şi interesate de acest program sunt tinerii, companiile comerciale şi regiunile.
Cum funcționează acest program?
Fiind vorba despre un program de schimb între regiunile membre ARE, administrațiile locale care reprezintă aceste regiuni vor asigura salariul tânărului acceptat la stagiu de către una din organizațiile care își publică online ofertele de stagiu pe care le au. Astfel firmele sunt foarte interesate să angajeze tineri prin intermediul acestui program, netrebuind să îl plătească pe stagiar pentru activitatea depusă.
Echivalentul Consiliului Județean din fiecare regiune se ocupă pe perioada stagiului ca tinerii din program să urmeze un curs de limbă, să ăși găsească cazare și să viziteze regiunea gazdă.
Mulți dintre românii care au participat la acest program, în Franța de exemplu au preferat să rămână în țara gazdă, continuându-și activitatea la firma unde a fost stagiar sau găsindu-și alt loc de muncă.
Tinerii – Beneficiarii
Cei eligibili
Eurodyssey este un program pentru tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani, care sunt rezidenţi ai unei regiuni membre a programului.
În general, nu sunt necesare calificări speciale; aplicaţiile primite se potrivesc cu cerinţele companiilor comerciale.
-vârstă între 18 şi 30 de ani;
-născut sau rezidenţă în una dintre regiunile membre Eurodyssey;
-titular al unei diplome de studii (formare vocaţională, educaţie superioară, etc.);
-cunoştinţe de bază într-o limbă străină.
Unele cerinţe pot varia uşor, în funcţie de regiunea de origine, astfel că stagiarii trebuie să contacteze regiunea de origine sau să consulte condiţiile de eligibilitate.
În cadrul programului Eurodyssey stagiarii au dreptul la:
-stagii între 3 şi 7 luni,
-curs de limbă,
-cazare,
-alocaţie lunară sau salariu,
-acoperire a asigurării,
-certificat.
Tinerii – Curs de limbă
Majoritatea regiunilor aranjează pentru stagiari participarea la un curs de limbă, odată cu sosirea acestora. Poate fi un curs intensiv cu o durată cuprinsă între 3 şi 4 săptămâni, înainte de experienţa de muncă efectivă cu firma sau poate fi un curs cu o durată mai lungă, în paralel cu experienţa de muncă.
Tinerii – Cazare
La sosirea în regiunea gazdă, există două posibilităţi: fie stagiarii sunt responsabili cu găsirea cazării (cu asistenţă din partea regiunii), fie regiunea subvenţionează, în totalitate, cazarea.
În a doua situaţie, stagiarii vor fi găzduiţi în una din următoarele variante (în funcţie de disponibilitate):
-hoteluri pentru tineri muncitori,
-rezidenţe pentru studenţi,
-apartament,
-cu o familie.
Tinerii – Finanţare
Stagiarii fie vor primi un grant, fie le va fi plătit un salariu, în funcţie de modul în care este implementat programul Eurodyssey în regiunea respectivă.
Având în vederea perioada de timp necesară pentru plată, în unele cazuri, stagiarii sunt sfătuiţi să deţină o sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor în prima lună de stagiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]