Rămâi conectat

Politică Administrație

Programul Eurodyssey: Stagii plătite în străinătate, pentru tinerii între 18-30 de ani din Alba, prin consiliul județean

Publicat

în

Tinerii din județul Alba, indiferent de nivelul de pregătire, vor putea începând din acest an, dacă reprezentanții Consiliului Județean Alba își vor ține promisiunea, să lucreze în cele peste 30 de state din Europa care sunt membre ale Ansamblului Regiunilor Europei (ARE).

Este vorba despre programul ARE – Eurodyssey – care funcţionează în Europa din anul 1985 și se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani care caută un job şi care, indiferent de educaţia pe care o au, pot să meargă în una din cele peste 250 de regiuni din Europa la un stagiu plătit cu sume între 400 și 900 de euro, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 7 luni, prin intermediarul Consiliului Judeţean, respectiv regiunea membră ARE.

Subiectul a fost dezbătut miercuri, 13 martie, la Consiliul Județean Alba în cadrul ședinței  Comitetului de Dezvoltare Economică a Județului Alba, organism cu rol consultativ înființat în anul 2006 la inițiativa Consiliului Județean Alba, o interfață practic de contact și dialog cu administrația publică. La reuniunea inițiată de reprezentanții mediului de afaceri din județ au participat reprezentanții mai multor firme prestigioase din judet precum:  Transavia SA, IAMU SA, Star Transmission Cugir, Nova Grup, Techno Plast, VCST, Saturn, Jidvei, Albalact, Supremia Grup, IPEC, Apulum, Holz Industrie Schweighofer, Kronospan Sebeș,

Elit - Gustul Desăvârșit

Vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, le-a prezentat pe scurt reprezentanților firmelor ce presupune programul Eurodyssey, lansându-le rugămintea ca după ce studiază modul în care funcționează acesta și rolul pe care l-ar avea ei în acest proiect, să comunice instituției dacă doresc să devină parteneri. Practic societățile care vor participa la acest program nu vor avea nici un fel de cheltuială, salariul/bursa stagiarului fiind asigurată de Consiliul Județean Alba.

“Tinerii învață să lucreze la un agent economic privat dintr-o regiune corespondentă, de exemplu, noi putem trimite din Alba un stagiar în Portugalia.

Ce obligații are Consiliul Județean Alba? Noi suntem obligați să identificăm agentul economic care îl primește pe acest stagiar. Compania îi va stabili un program de muncă și se va ocupa să îl integreze pe acesta în activitatea pe care o desfășoară agentul economic.

Una dintre proioritățile acestui program este ca stagiarul să învețe să se integreze într-o altă țară, cu o cultură diferită.

Practic pentru dumneavoastră (n.a. firmele din Alba care se vor înscrie în program) acest proiect nu implică cheltuieli. Cazarea și masa va fi probabil asigurată cu ajutorul Universității “1 decembrie 1918” din Alba Iulia.

Dumneavoastră va trebui să vă ocupați de partea de pregătire a stagiarului venit din străinătate care va lucra în societatea dumneavoastră. Sunt circa 300 de partenei activi, instituții publice și societăți private.

După ce veți studia materialele de prezentare și modul în care funcționează acest program, vă rugăm să ne comunicați dacă sunteți interesați, pentru a continua demersurile în acest sens”, a spus Florin Roman.

Judeţul Alba este reprezentat de 10 ani în Ansamblul Regiunilor Europei (ARE), o organizaţie independentă a regiunilor şi cea mai largă reţea de cooperare interregională de pe tot cuprinsul Europei, reprezentând 13 organizaţii interregionale şi 250 regiuni din 30 de state. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. Un astfel de birou, numit și Antenă mai există doar la Bruxelles.

Ce este Eurodyssey?

Eurodyssey este un program de schimb al Adunării Regiunilor Europene (ARE) care permite tinerilor, cu vârste între 18 şi 30 de ani,  aflaţi în căutarea unui loc de muncă să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni.

Obiectivul este de a permite tinerilor să câştige experienţă profesională şi să beneficieze de oportunitatea de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele referitoare la o limbă străină.

Principalele părţi implicate şi interesate de acest program sunt tinerii, companiile comerciale şi regiunile.

Cum funcționează acest program?

Fiind vorba despre un program de schimb între regiunile membre ARE, administrațiile locale care reprezintă aceste regiuni vor asigura salariul tânărului acceptat la stagiu de către una din organizațiile care își publică online ofertele de stagiu pe care le au. Astfel firmele sunt foarte interesate să angajeze tineri prin intermediul acestui program, netrebuind să îl plătească pe stagiar pentru activitatea depusă.

Echivalentul Consiliului Județean din fiecare regiune se ocupă pe perioada stagiului ca tinerii din program să urmeze un curs de limbă, să ăși găsească cazare și să viziteze regiunea gazdă.

Mulți dintre românii care au participat la acest program, în Franța de exemplu au preferat să rămână în țara gazdă, continuându-și activitatea la firma unde a fost stagiar sau găsindu-și alt loc de muncă.

Tinerii – Beneficiarii

Cei eligibili

Eurodyssey este un program pentru tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani, care sunt rezidenţi ai unei regiuni membre a programului.

În general, nu sunt necesare calificări speciale; aplicaţiile primite se potrivesc cu cerinţele companiilor comerciale.

-vârstă între 18 şi 30 de ani;

-născut sau rezidenţă în una dintre regiunile membre Eurodyssey;

-titular al unei diplome de studii (formare vocaţională, educaţie superioară, etc.);

-cunoştinţe de bază într-o limbă străină.

Unele cerinţe pot varia uşor, în funcţie de regiunea de origine, astfel că stagiarii trebuie să contacteze regiunea de origine sau să consulte condiţiile de eligibilitate.

În cadrul programului Eurodyssey stagiarii au dreptul la:

-stagii între 3 şi 7 luni,

-curs de limbă,

-cazare,

-alocaţie lunară sau salariu,

-acoperire a asigurării,

-certificat.

Tinerii – Curs de limbă

Majoritatea regiunilor aranjează pentru stagiari participarea la un curs de limbă, odată cu sosirea acestora. Poate fi un curs intensiv cu o durată cuprinsă între 3 şi 4 săptămâni, înainte de experienţa de muncă efectivă cu firma sau poate fi un curs cu o durată mai lungă, în paralel cu experienţa de muncă.

Tinerii – Cazare

La sosirea în regiunea gazdă, există două posibilităţi: fie stagiarii sunt responsabili cu găsirea cazării (cu asistenţă din partea regiunii), fie regiunea subvenţionează, în totalitate, cazarea.

În a doua situaţie, stagiarii vor fi găzduiţi în una din următoarele variante (în funcţie de disponibilitate):

-hoteluri pentru tineri muncitori,

-rezidenţe pentru studenţi,

-apartament,

-cu o familie.

Tinerii – Finanţare

Stagiarii fie vor primi un grant, fie le va fi plătit un salariu, în funcţie de modul în care este implementat programul Eurodyssey în regiunea respectivă.

Având în vederea perioada de timp necesară pentru plată, în unele cazuri, stagiarii sunt sfătuiţi să deţină o sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor în prima lună de stagiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare