Programul de reabilitare termică a blocurilor continuă cu finanţare prin credite cu garanţie guvernamentală
Guvernul s-a angajat să continue programului de reabilitare termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite cu garanţie guvernamentală, după ce recent comisarul pentru combaterea schimbărilor climatice declara că în România se consumă de opt ori mult mai multă energie pentru încălzirea locuinţelor decât în alte ţări europene.
Plafonul acestor garanţii a fost fixat la nivelul de 50 de milioane de lei.
Comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard: „Am văzut că majoritatea clădirilor din România consumă de opt ori mai multă energie decât cele din vechile oraşe europene şi această problemă trebuie rezolvată. Conceptul la nivelul Comisiei Europene este ca până în anul 2030 să adoptăm măsuri de îmbunătăţire evidentă a mediului.”
Comisia Europeană a solicitat în urmă cu câteva zile României şi Republicii Cehe să îi notifice toate măsurile de transpunere a Directivei, care trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 9 iulie 2012. Potrivit Directivei 2010/31/EU, statele membre trebuie să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor. Totodată, documentul prevede realizarea unor inspecţii periodice a sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat.
Dacă România şi Cehia nu îşi îndeplinesc obligaţia legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al CE.
De asemenea, Directiva solicită statelor membre să se asigure că, începând din 2021, toate clădirile noi vor fi „clădiri cu consum de energie aproape zero”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
SONDAJ: Cu cine ai vota la alegerile prezidențiale din mai 2025 Alegerile prezidențiale 2025 din România, programate pentru luna mai, au intrat în linia dreaptă. Lista finală cuprinde 11 nume care vor concura pentru funcția de președinte al țării în următorii 5 ani. Printre candidați se numără actuali și foști lideri de partid, foști membri […]