Profesorul de economie Cristian Păun: „Taxa pe stâlp, praf în ochi pentru buget. Inutilă pentru un deficit care se îndreaptă iar către 10% din PIB”
Profesorul de economie Cristian Păun: „Taxa pe stâlp, praf în ochi pentru buget. Inutilă pentru un deficit care se îndreaptă iar către 10% din PIB”
Profesorul de economie Cristian Păun critică din nou implementarea de către autorități a taxei pe construcții speciale, cunoscută sub de numirea de „taxa pe stâlp”. Potrivit lui Cristian Păun, taxa va aduce în bugetul de stat doar aproximativ 0,16% din PIB, ceea ce în opinia sa reprezintă „praf în ochi”.
Citește și: Profesorul universitar, Cristian Păun: „Este irelevant să discuți de fiscalizarea muncii separat și independent de fiscalizarea capitalului”
„Guvernul își vede nestingherit de prostiile cu care ne-a obișnuit de ceva vreme.
Vineri (n.a. 28 martie 2025), a mai făcut un pas înainte în aplicarea aberației fiscale numită ”TAXA PE CONSTRUCȚII SPECIALE”. Adică, mai pe șleau, taxa pe stâlp.
O taxă care nu există nicăieri în lume. O taxă care, după estimările noastre va aduce câteva miliarde de lei la bugetul de stat (până în 5 miliarde lei în varianta optimistă). Miliardele aduse ar reprezenta undeva la 0,16% din PIB. Praf în ochi. Inutil pentru un deficit care se îndreaptă iar către 10% din PIB.
Eu nu înțeleg de ce trebuie să stresăm mediul de afaceri cu taxe din care statul nu adună mare lucru. Acest stres inutil, într-o perioadă în care economia nu o duce prea bine, nu poate rezolva problemele structurale ale bugetului de stat. Mai mult, lovește în sectoarele intensive în bunuri de capital (adică, stâlpi), încetinind industrializarea, încetinind prelucrarea materiilor prime (gazul de la Marea Neagră, de exemplu), încetinind investițiile în sectorul energetic (plătim cele mai mari prețuri la energie din partea asta de Europă). Mută și mai mult atenția dinspre producție spre servicii.
Parcă cineva are un plan cu noi. Să nu ne dezvoltăm. Să batem pasul pe loc. Această măsură inutilă pentru bugetul de stat are, mai degrabă, efecte care ar trebui să intre sub incidența siguranței naționale. Lovește în partea cea mai valoroasă a economiei, slăbește reziliența noastră în fața unor crize și alungă investitorii locali sau străini.
Înțeleg că disperarea este mare și că soluțiile nu pot fi scoase pe masă până după alegerile din mai. Dar aceste aberații fiscale nu au cum să schimbe în bine nici finanțele țării, nici economia României. Acest populism păgubos ni se va întoarce în față. Mereu ni se întoarce. Trebuie schimbată abordarea asta contabilă a finanțelor publice. Așa nu se mai poate…”, afirmă profesorul de economie Cristian Păun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
INS: Cu 4% mai mulți nou-născuți, înregistrați în luna mai 2025, față de luna aprilie a aceluiași an. Decesele înregistrate au scăzut cu 3,8%. Sporul se menține negativ
INS: Cu 4% mai mulți nou-născuți, înregistrați în luna mai 2025, față de luna aprilie a aceluiași an. Decesele înregistrate au scăzut cu 3,8%. Sporul se menține negativ Sporul natural se menține negativ, cu toate că în luna mai 2025, s-au înregistrat certificatele de naştere pentru 10.881 copii, cu 419 (+4%) mai mulți nou născuți […]
Guvernul vrea să „vâneze” datornicii cu drone: O metodă des folosită în alte state pentru a depista construcțiile ilegale
Guvernul vrea să „vâneze” datornicii cu drone: O metodă des folosită în alte state pentru a depista construcțiile ilegale Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat vineri, 18 iulie 2025, un pachet de măsuri pentru creșterea capacității financiare a primăriilor, printre care se numără și utilizarea dronelor pentru identificarea construcțiilor ilegale, precum și noi mecanisme de […]
Tarifele RCA, majorate cu până la 50%, după eliminarea plafonării. Cât costă polițele de asigurare în iulie 2025
Tarifele RCA, majorate cu până la 50%, după eliminarea plafonării. Cât costă polițele de asigurare în iulie 2025 Modificările tarifelor RCA au putut fi deja sesizate odată cu eliminarea plafonării RCA. În acest sens, conducătorii auto care sunt pe cale să își reînnoiască polița de asigurare obligatorie a vehiculului vor plăti mai mult cu până […]