Profesorii vor fi instruiți să efectueze testele de salivă elevilor. Andrei Baciu: „Nu este o procedură complicată, nu este o operație pe cord deschis”
Profesorii vor fi instruiți să efectueze testele de salivă elevilor. Andrei Baciu: „Nu este o procedură complicată, nu este o operație pe cord deschis”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat în cursul zilei de joi, faptul că profesorii vor fi instruiți să administreze testele de salivă în cazul elevilor. Acesta a mai adăugat că în școlile în care există personal medical, elevii vor fi testați de aceștia.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a abilitat, joi seara, Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.
Potrivit Hotărârii CNSU nr. 102, „se abilitează Ministerul Sănătăţii în vederea elaborării procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ”.
„Se lucrează la Ministerul Sănătății pentru a se finaliza tot protocolul. În linii mari se va petrece în felul următor. S-au achiziționat aceste teste, procedura este în curs vor ajunge la școli, se va stabili o cadență de testare, va fi efectuată sau de către personalul medical acolo unde există, doar în 20% din școlile din România există personal medical. În rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli.Nu este o procedură medicală, este o procedură simplă”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, joi, la Digi 24.
Întrebat dacă profesorii pot refuza să îi testeze pe elevi acesta a răspuns:
„Noi pregătim acum modalitatea generală universală prin care această testare să se desfășoare. Nu este o procedură complicată, nu este o operație pe cord deschis”, a mai explicat Andrei Baciu.
De asemenea, acesta a mai spus că „orice fel de rezultat trebuie dublat de o testare RT-PCR”.
Decizia a fost luată având în vedere solicitarea Ministerului Educaţiei de elaborare a unei proceduri privind administrarea acestor teste.
Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a cerut Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un minim de instructaj în această privinţă, deoarece aceste reguli ţin strict de domeniul sanitar.
„Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură se poate fi diseminate către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare, pentru ca imediat ce vor ajunge testele personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste”, a declarat vinerea trecută, în conferința de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Sindicatele din educație se opun administrării testelor de salivă de către profesori
Testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății, postată pe pagina de Facebook a FSLI.
Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Cum se poate face dovada stagiului de cotizare. Precizările Casei de Pensii
Pensii 2025: Cum se poate face dovada stagiului de cotizare. Precizările Casei de Pensii Dovada stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii pentru perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 se realizează cu carnetul de muncă. În lipsa carnetului de muncă, dovada stagiului de cotizare realizat anterior […]
Economistul Radu Georgescu: Acum este o perioadă foarte bună să începi o afacere sau un proiect nou. Asemenea perioade apar la 30 de ani
Economistul Radu Georgescu: Acum este o perioadă foarte bună să începi o afacere sau un proiect nou. Asemenea perioade apar la 30 de ani Economistul Radu Georgescu explică într-o postare în mediul online de ce este o perioadă foarte bună pentru a începe noi afaceri sau proiecte, asemenea ocazii apărând, în opinia sa, doar la […]
Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi
Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru […]