Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Profesorii din România, salarii în funcție de performanță. Ministrul Educației: ”Debutanții să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorii din România, salarii în funcție de performanță. Ministrul Educației: ”Debutanții să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie”

Daniel David, ministrul Educației, a anunţat joi, 24 aprilie 2025, la Palatul Victoria, că va prezenta în luna mai propunerea privind plata profesorilor în funcţie de performanţă, în cadrul raportului de diagnostic şi reforme. El a subliniat că trebuie decis dacă profesorii vor avea un rol diferit în societate şi a spus că salariile trebuie regândite, iar un debutant să fie plătit la nivelul salariului mediu pe economie, aşa cum au propus sindicatele.

Ministrul Educației a mai precizat că ideea salarizării pe bază de performanţă a fost cerută de premier încă de la formarea Guvernului.

„Mulţi înţeleg oarecum greşit aceste discuţii. Noi discutăm, în primul rând, despre venitul diferenţiat în funcţie de performanţă. Salariile vin într-un sistem public, salariile sunt pe grillă, ca să spun aşa, şi nu prea ai cum să le diferenţiezi.

Filosofia pe care eu o am şi, aşa cum ştiţi, în luna mai, adică nu mai este atât de mult, voi veni cu astfel de propunere, în acest raport de diagnostic şi de reforme, în care voi discuta şi despre acest lucru. Ca idee fundamentală, dacă doriţi să anticipăm unele lucruri, propunerea va fi în felul următor: Salariul de bază trebuie să aibă standarde minimale pe care trebuie să le îndeplineşti dacă este să iei salariul complet, aşa cum apare pe grilă.

Citește și: Evaluare Națională 2025: Sesiune specială a examenelor în iulie 2025. În ce dată va începe

Iar, pornind de la salariul pe care îl ai pe grilă, în funcţie de indicatori de performanţă, cred că ar trebui să fie două tipuri de indicatori de performanţă. Indicatori care ţin, de exemplu, de aspecte de a fi incluziv, de a lucra în activităţii dificile, în mediile rurale sau indicatori care ţin de performanţă, succesul la bacalaureat, la examenul naţional, la olimpiade, profesorii să poată să aibă venitul diferenţiat, pornind de la salariul de bază.

Cred, în acelaşi timp, şi am spus-o în diverse contexte, că toţi va trebui să ne hotărâm dacă dorim să dăm un alt rol profesorului în societate şi dacă ne hotărâm, salariul trebuie regândit. Debutantul, aşa cum au propus sindicatele, ar trebuit să pornească de la nivelul salariului mediu pe economie şi discutăm de acolo celelalte modificări, în funcţie de vechime şi de grade didactice. În luna mai voi face această propunere într-o manieră mai concretă”, a declarat Daniel David, ministrul Educației.

Daniel David: „Guvernul a aprobat specializările şi programele de studii universitare din toamnă. Sunt câteva noi”

De asemenea, ministrul Educației a transmis că Guvernul a aprobat, joi, domeniile de licenţă, master, doctorat, precum şi specializările şi programele de studii pentru anul universitar următor, potrivit Agerpres.

„Prin hotărâri de Guvern am stabilit domeniile de licenţă, domeniile de masterat, domeniile de doctorat şi, foarte important, specializările şi programele, astfel încât, dincolo de aspectul tehnic, pentru studenţi, pentru viitorii studenţi, pentru părinţi, pentru societate, trebuie spus următorul lucru: ce nu se află în aceste hotărâri de Guvern nu există din punct de vedere al acreditării legale, aşa că nu urmaţi alte programe decât cele care se află în aceste două hotărâri de guvern, dacă doriţi, sigur, să parcurgeţi studii superioare la nivel de licenţă sau la nivel de masterat”, a precizat David, la Palatul Victoria.

El a menţionat că sunt câteva programe noi la nivel de licenţă – securitate informatică şi ştiinţa datelor, tehnologii şi sisteme pentru mobilitate inteligenţă, sisteme autonome.

Potrivit ministrului, la nivel de masterat, pentru prima dată în România, apar programe precum inteligenţa artificială pentru industrii conectate, tehnologii sustenabile de reciclare a materialelor metalice.

„Sunt programe noi, care corespund şi fazei prin care trecem ca civilizaţie, o nouă revoluţie industrială. Aşa că mă bucur de faptul că programele de licenţă şi programele de masterat sunt ancorate în această revoluţie”, a explicat Daniel David.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute

Ziarul Unirea

Publicat

în

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute În fiecare an, în prima vineri de după Paști, creştin-ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. În această zi, îl sărbătorim pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, apoi pe Maica Domnului, ca persoană care […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

„JOIA REA” din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci astăzi în JOIA ALBĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

„JOIA REA” din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci astăzi în JOIA ALBĂ Joia Albă sau Joia Rea, așa cum mai este denumită, este una dintre cele mai importante zile de după Paști. Potrivit tradiției se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Joia din Săptămâna Luminată este temută în popor. Citește și: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea