Profesorii din Alba Iulia care au girat cărțile unor deținuți obligați să dea explicații Comisiei de etică a universității
Cele patru cadre didactice de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia atinse de scandalul lucrărilor științifice scrise de deținuți în pușcăriile din România sunt obligate să ofere explicații în scris Comisiei de etică a instituției.
Joi, 21 ianuarie, membrii comisiei întrunite la solicitarea rectorului Daniel Breaz au dispus ca, până la data de 27 ianuarie, fiecare dintre cei patru profesori să realizeze un memoriu scris prin care să explice clar întregul demers prin care au ajuns să gireze lucrările deținuților.
Este vorba despre Ioan Gânfălean, Sorin Briciu, Mihai Himcinschi și Mariana Luduşan. Toți cei patru profesori sunt recunoscuți în mediul academic drept profesioniști în domeniul lor de expertiză, având în spate o carieră profesională prodigioasă.
Comisia de etică este formată din presedinte: prof.univ.dr. Vasile Luha, membrii: prof.univ. dr. Ioan Ileană, conf.univ.dr. Octavian Tătar, conf. univ. dr. Socol Adela, lect. univ. dr. Alin Albu, reprezentantul studentilor Alin Ioan Pop și secretar Carmen Pancu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Universității din Alba Iulia, conf. univ. dr. Diana Câmpan, după ce va analiza explicațiile profesorilor, Comisia de etică se va întruni din nou și va evalua fiecare caz în parte. Rezultatul acestor verificări vor face obiectul unui raport.
Așa cum însăși rectorul instituției Daniel Breaz a declarat recent, este puțin probabil ca cei patru profesori să fie sancționați pentru că au dat o recomandare de publicare a unui material. Tot Breaz a explicat că în astfel de situații, arât decizia cât și răspunderea aparțin exclusiv cadrului didactic care semnează recomandarea și nu universităţii.
Reamintim că în urma scandalului lucrărilor științifice scrise de deținuți în pușcăriile din România, Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a solicitat Consiliului Naţional al Rectorilor să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din cadrul instituţiilor pe care le conduc au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi. De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată, fiind vizaţi reprezentanţii editurilor care au publicat lucrările şi funcţionari ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) care au propus eliberarea.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii