Profesori devotaţi sau disperaţi?

Ieri, 25 august, a avut loc o nouă şedinţă publică pentru repartizarea suplinitorilor calificaţi. Suplinitorii au fost trecuţi tot pe 3 liste, ca la şedinţa anterioară. Pe lista nr. 1 au fost înscrişi suplinitorii calificaţi care au participat la concursul de titularizare din iulie 2011, iulie 2010 şi iulie 2009. Repartizarea s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor, astfel că suplinitori care au obţinut, de exemplu, nota 5.50 la concursul din acest an dar au optat pentru media din 2009, care a fost 6.50, au avut prioritate înaintea unui suplinitor care a obţinut în acest an nota 6.00. Pe lista nr. 2 au fost înscrişi doar suplinitorii care au fost la concursurile din 2010 şi 2009, ierarhizaţi în ordinea descrescătoare a mediilor, iar pe lista nr. 3 au fost trecuţi profesorii care au susţinut doar concursul pentru suplinitorii calificaţi, din 4 august a.c.
Din cauza neîndeplinirii tuturor condiţiilor legale pentru acordarea unor posturi, dar şi a mediilor destul de mici, la unele discipline s-a ajuns ca unii profesori să fie nevoiţi să solicite catedre la unităţi şcolare la care nu vor putea face naveta. De exemplu, un profesor de educaţie fizică din Blaj a fost nevoit să se mulţumească cu orele de la o şcoală din zona Câmpeni, în speranţa că soţia sa va prinde un post de educatoare în aceeaşi zonă, astfel încât să se poată muta un an de zile în Munţii Apuseni. La sport au rămas vacante toate cele 4 catedre întregi de la Centrul de Excelenţă Blaj, pentru ocuparea cărora este necesar avizul Federaţiei Române de Volei. O profesoară de limba engleză din Pianu de Jos a spus că intenţionează să meargă la cele două şcoli unde a mai apucat ore vacante, la Vidra şi Ponorel.
În schimb, unii candidaţi au avut noroc cu carul. O altă profesoară de engleză din Baia de Arieş a prins un post complet la care nici nu visa, eliberat de un titular care s-a detaşat într-o şedinţă anterioară de la Şcoala Lupşa, localitate aflată la numai câţiva kilometri de oraşul unde locuieşte. Tot la Lupşa i-au mai rămas 4 ore şi unei proaspete profesoare de limba engleză domiciliată chiar în comună, ea sperând să-şi completeze norma didactică cu ore în cealaltă specialitate absolvită, limba franceză.
Mulţi dintre profesorii de limba engleză nu au mai avut ce alege, astfel că deocamdată au renunţat la a mai preda în învăţământ. „Anii trecuţi a existat şedinţă publică în care aveam posturi de limba engleză dar nu aveam suficienţi profesori. Acum am ajuns să avem prea mulţi profesori şi prea puţine posturi”, a spus prof. Marcel Stan.
Azi, 26 august, sunt programate ultimele şedinţe de repartizare a suplinitorilor calificaţi: ora 9.00: religie ortodoxă, religie romano-catolică limba maghiară, ora 10.30: română, latină, ora 12.00: discipline de specialitate, educaţie tehnologică, ora 14.30: educatoare (română, maghiară).
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

21 Comentarii

vigilante 25 august 2011 at 21:39

Pai daca suntem o tara de licentiati cu facultati gen „spiru” ici nu ma mira. Unde sa bagi in sistem atatia profesori ca facultatile au devenit fabrici de diplome scotand pe banda rulanta absolventi fara sa se tina seama de realitatile pietei muncii. Important e ca unii sa castige. Nu e de mirare ca pe locul 3 in topul salariilor din judet e un profesor universitar care preda la N facultati. Probabil asigura si o calitate deosebita a actului educational fiind nevoit sa faca naveta prin tara. Recalificare fratilor

Dorin 26 august 2011 at 8:23

Cand ai dreptate , ai dreptate ! Sunt total de acord cu tine , de data aceasta .

Dorin 26 august 2011 at 9:39

Am uitat sa amintesc faptul ca statul roman plateste din bani publici o multime de sociologi angajati in institutii care ar trebui sa prezinte periodic ( macar anual ) studii (analize ) din care sa reiese necesarul de forta de munca pe piata muncii , pe specialitati , in prezent si in viitor , pe termen mediu si lung ; aceste analize ar trebui dezbatute macar o data pe luna la posturile publice de televiziune si radio . Aceasta hiba o avem de 20 ani , si niciun partid politic , cand a fost la guvernare , nu a rezolvat-o , din aceleasi motive : multi dintre parlamentarii care predau , ar fi ramas fara acest obiect al muncii , si sociologii multi , care nu sunt competenti 0 ar fi trebuit dati afara , pentruca nu erau in stare sa faca asemenea studii-analize pertinente . De acord ?

basicu 26 august 2011 at 9:55

absolventi de la spiru nu sunt primiti la sedinte si concursuri ptr posturi didactice

vigilante 26 august 2011 at 11:51

Nu am auzit asa ceva. Cunosc absolventi de Spiru (e drept, cu diploma obtinuta inainte de 2000) care sunt de ani de zile in invatamant. Cum adica nu sunt primiti la concursuri? Si atunci de ce aleg Spiri? Unde e finalitatea pana la urma? Nu inteleg

Maria 26 august 2011 at 11:43

Da, salarii mici dar concedii maaaaari!

Dan 26 august 2011 at 19:03

Hai frate ca la cate cafele beti la birou si cat mai mergeti la piata tot atat va iasa concediul si voua. Un profsor mai trebuie sa se mai si pregateasca dupa ore si in timpul orelor trebuie sa fie concentrat – tu cat stai la birou fara sa te ridici?

Maria 26 august 2011 at 21:10

Dar cu cine vorbesti domnu Dan?
„Hai frate”, „tu”… nu prea sunt expresii specifice profesorului adevarat.

vigilante 26 august 2011 at 11:54

Ehe! Si cate situatii de genul asta sunt in judet..dar in tara! Cate posturi „dosite” pentru pile si relatii. Nu e de mirare ca la unele sedinte de repartizare se certau profesorii ca la usa cortului. Intelectuali..ce vrei :)) Toti are facultate

nelu 26 august 2011 at 12:34

ce note au auvut prostii 1,2,3,4, sa vina la mine la sapa ca-i platesc bine

Observator 26 august 2011 at 12:54

nelu-ţule!
Cine te-a învăţat să scrii?

Dorin 26 august 2011 at 13:46

Asa se scrie `nelutule` ? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Observator 26 august 2011 at 13:56

@Dorin
Nu! Nu asa!
L-am provocat putin pe „nelu”, dar, se pare, e ocupat cu … sapa.

Dan 26 august 2011 at 19:10

Lasa, Nelutu, sa iei tu nota mai mare si dup-aia sa faci lumea proasta!

Andrei 26 august 2011 at 13:54

Daca luam dupa ce muncesc, un profesor care are salariu de 1000 de lei pe luna, castiga pe ora 18 lei, iar daca are 1500 de lei, pe ora – 30 de lei. E enorm pentru Romania, pe santier castigi in cel mai bun caz 7 lei pe ora. Pe langa asta, au vreo 4 luni de vacanta platita si pana la urma, ce produce un profesor de istorie ? Otel, caramizi, face planuri pentru un drum mai bun ? Pregateste elevii pentru societate ? Ii face adaptabili societatii ?

Horea 26 august 2011 at 14:03

@Andrei
Acum, ce-ar fi daca toti am produce otel si caramizi.
Mai trebuie si semeni, de-ai nostri, care sa ne invete (teoretic) cum se produc caramizile si drumurile. Ca altfel acestea n-ar rezista intemperiilor vremii (sau vremurilor).

vigilante 26 august 2011 at 14:35

Ai dreptate Horea insa nu trebuie sa uitam ca de calitatea actului educational depinde viitorul unor intregi generatii. Rezultatele s-au vazut la examenul de BAC. Adevarul este ca scoala nu mai e ce a fost odata din mai multe motive. In primul rand institutiile de invatamant superior private si interesate doar sa „vanda” diplome nu au pus accent pe o selectie riguroasa a studentilor inca de la admitere. Toata lumea e admisa pe baza notei de bacalaureat, buletinului de identitate si legitimatiei de autobuz. In aceste conditii din start s-a plecat cu oameni slab pregatiti in liceu (unde se presupune ca ar trebui sa ai un bagaj de cunostinte pentru a-l absolvi), acesti oameni (nu generalizez dar mare parte dintre ei) au inceput o facultate nu din dorinta de a se specializa intr-o meserie ca cea de dascal (unde se presupune ca trebuie sa fii tu suficient de educat si sa ai un nivel ridicat de cultura atat generala cat si raportata la specializarea aleasa ca sa i poti invata pe altii) ci dintr-un „trend” (toata lumea face facultate si daca e facil sa obtii o diploma de ce nu as face si eu). Pe de alta parte multi dintre absolventi doresc cum spunea cineva, munca putina, concedii lungi si daca se poate si bani multi. Sunt cadre didactice care calca de ani buni salile in care se tin concursurile pentru posturi si nu reusesc sa obtina un post sau o nota decenta. Asta ar trebui sa le dea lor de gandit. Exista joburi in sectorul privat dar mai exista si mentalitatile: eu sunt licentiat si nu merg pe un job sub calificarea mea sau eu nu stiu sa fac nimic si tin cu dintii de meseria de profesor desi posturi nu exista. Ar mai exista o categorie, cea a pilosilor care an de an se prezinta la concurs stiind ca indiferent de nota luata cineva ii sustine pentru a obtine un post de suplinitor chiar daca trebuie sa faca naveta zeci de km in 2 sau chiar 3 scoli. Acestia din urma nu cred ca merg in invatamant pentru ca sunt devotati invatamantului (sa fim seriosi: pleci dimineata, vii seara, cand mai ai timp sa te pregatesti pentru a doua zi) si nici interesat de salariu pe principiul am si eu un servici, am vechime pe cartea de munca. Elevii D-zeu cu mila. Care invata bine, care nu sa fie sanatos. Daca in scoli s-ar face evaluari reale si corecte ale cadrelor didactice eu cred ca jumatate nu ar mai avea ce cauta in invatamant. Dar pestele de la cap se impute intotdeauna. Primeaza banul, nu calitatea omului viitor dascal. Masura binevenita ar fi evaluarea „la sange” a facultatilor fabrici de diplome, (avem facultati in mai toate orasele cu peste 20mii de locuitori) desfiintarea celor care nu merita sa aiba acest statut si infiintarea unor scoli profesionale, de meserii in locul liceelor teoretice. Si bineanteles accent pus pe evaluare corecta a cunostintelor nu a marimii portofelelor.

cititor 26 august 2011 at 23:55

horea tu îl comentezi pe comentator şi îţi expui nişte idei stupide.

matahala 26 august 2011 at 14:25

@ANDREI …profesorul de istorie produce tampiti ca tine

Dan 26 august 2011 at 19:13

Ok, hai sa desfiintam meseria de profesor si scolile ca si-asa toti sunt prosti pe banda (profesori si elevi). Sa se scolarizeze fiecare in familie. De acord? Sa mergem toti la productie – si Andrei care sunt sigur, e laminor sef!

Costel 26 august 2011 at 19:49

Andrei, si domnul Basescu a spus o data ca scoala romaneasca scoate tampiti si se pare ca a avut dreptate, se vede si cu ochiul liber . . .

Comentariile sunt oprite