Rămâi conectat

Ştirea zilei

Profesor de la o școală din Alba Iulia, condamnat penal pentru purtare abuzivă. A agresat mai mulți copii, chiar în prezența învățătoarei

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Profesor de la o școală din Alba Iulia, condamnat penal pentru purtare abuzivă. A agresat mai mulți copii, chiar în prezența învățătoarei

Un profesor de sport din cadrul Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia a agresat patru elevi de clasa a IV-a, chiar în prezența învățătoarei. Acesta a fost condamnat penal pentru infracțiunea de purtare abuzivă.

Faptele au avut loc în 12 octombrie 2018, iar după 4 ani, în 2 noiembrie 2022, V.O. a fost condamnat la 5 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru infracțiunea de purtare abuzivă. De asemenea, acesta trebuie să plătească daune de 500 de lei fiecărui elev agresat.

Judecătoria Alba Iulia a făcut publică pe site-ul rejust.ro motivarea deciziei și descrierea faptelor. Potrivit hotărârii, la începutul anului şcolar 2018 – 2019, la şedinţele cu părinţii elevilor, aceștia au informat conducerea școlii cu privire la faptul că au existat probleme în trecut cu profesorul de sport, manifestându-şi îngrijorarea faţă de modalitatea în care acesta şi-ar putea exercita activitatea la clasa a IV-a.

La cererea acestora şi cu acordul directorului şcolii s-a luat hotărârea ca la orele de sport susţinute de profesorul de educație fizică să asiste cadrul didactic de la clasa respectivă, respectiv învățătorul.

Elev bruscat și trântit pe jos

„Probele administrate în cauză relevă că în data de 12.10.2018, între orele 14.00-15.00, la ora de educaţie fizică a asistat şi învăţătoarea (…), oră la care inculpatul a agresat fizic un număr de patru elevi din clasa a IV-a. Astfel, în momentul în care inculpatul îi alinia în formaţie pe elevi, elevul (…) a ieşit din formaţie pentru a discuta cu o colegă, context în care profesorul l-a tras puternic de mână pe elev şi l-a trântit pe jos, persoana vătămată alunecând pe parchet aproximativ un metru, inculpatul întrebându-l: «De ce ai ieşit din formaţie, măi prostule?»”, se precizează în hotărâre.

Aceste probe au fost coroborate cu declaraţiile învățătoarei, care a arătat că unul dintre elevii agresați nu era la locul lui, fapt pentru care profesorul l-a luat pe acesta şi l-a bruscat, elevul căzând pe jos.

„În momentul în care elevii erau aliniaţi în apropierea dulapului cu mingi şi alte echipamente sportive, inculpatul a împins-o cu mâna pe eleva (…) să se dea deoparte pentru a deschide dulapul şi a lovit-o peste braţ cu uşa de la dulap, eleva fiind pe punctul de a cădea peste o colegă. În decursul aceleiaşi ore, l-a lovit cu intenție cu o minge de baschet în cap pe elevul (…) pentru motivul că acesta stătea pe bancă, elevul lovindu-se cu spatele de calorifer. Persoana vătămată minoră a declarat că l-a durut spatele până a ajuns acasă”, se mai susține în documentul care descrie faptele profesorului.

Tot în ora respectivă, deşi profesorului i-a fost comunicat de către un elev că se simte rău, l-a ridicat de pe bancă, trăgându-l de bluză, și l-a obligat să joace de baschet. Copilul a început să plângă și a solicitat să fie trimis la cabinetul medical. „Când învăţătoarea a intervenit, profesorul a început să ţipe şi la aceasta şi să vorbească urât atât cu învăţătoarea, cât şi cu copiii, elevul fiind trimis la cabinetul medical doar după intervenţia învăţătoarei”, se mai susține în hotărârea instanței de judecată.

„Rolul unui cadru didactic este unul educativ”

Potrivit magistratului, rolul unui cadru didactic este unul educativ, iar în situaţiile în care elevii nu au un comportament corespunzător în timpul orelor, acesta trebuie să ia măsurile legale care se impun, nu să recurgă la agresiuni fizice asupra elevilor.

„Inculpatul a acţionat ignorând împrejurarea că la ora de educaţie fizică a asistat şi învăţătoarea, această măsură fiind luată tocmai pentru că au existat şi în trecut incidente pe parcursul desfăşurării orelor de educaţie fizică. (…) Chiar și pe fondul constatării unor abateri de la regulile care guvernau desfășurarea orei de educaţie fizică şi sport, o atitudine prin care se recurge la violență/agresiune fizică nu își găsește justificarea. Rolul unui cadru didactic este unul educativ, iar în situaţiile în care elevii nu au un comportament corespunzător în timpul orelor, acesta trebuie să ia măsurile legale care se impun, nu să recurgă la agresiuni fizice asupra elevilor”, a afirmat judecătorul care a pronunțat hotărârea.

Pentru că faptele nu au avut consecinţe grave în plan fizic, instanța a decis să aplice o pedeapsă minimă, de 5 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Decizia poate fi contestată cu apel.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea