Rămâi conectat

Actualitate

Profesor condamnat la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă

Publicat

în

Bărbatul este judecat pentru două agresiuni fizice aplicate unor elevi în 2014 și 2015

Un profesor de la Liceul Sportiv din Alba Iulia a fost trimis în judecată și condamnat de prima instanță la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă. Faptele au avut loc în octombrie 2014, respectiv februarie 2015.

O primă sentință a fost pronunțată la Judecătoria Alba Iulia în ianuarie 2020, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții de Apel unde se va pronunța sentința definitivă. În rechizitoriu, s-a reținut faptul că la data de 28 octombrie 2014, în intervalul orar 08.00-10.00, profesorul, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu l-a lovit cu pumnul în zona coastelor (în fața sălii clasei a X-a) și cu palma peste față (în interiorul sălii clasei) pe un elev în clasa a X-a. De asemenea, în 17 februarie 2015, același profesor este acuzat că l-a lovit cu palma peste față pe un elev în clasa a XII-a, în timp ce se aflau pe holul de la parterul liceului. Inițial, profesorul a recunoscut faptele.

”Potrivit declarației persoanei vătămate coroborată cu declarația martorilor (…), inculpatul a refuzat să primească la oră câteva eleve pe motiv că au întârziat. Având în vedere imposibilitatea de a participa la ora de sport, elevii care au întârziat s-au deplasat spre sala de clasă, alături de aceștia aflându-se și persoana vătămată. Din declarația persoanei vătămate coroborată cu declarația inculpatului rezultă că, în timp ce se afla pe coridor, a fost lovit cu pumnul în zona coastelor de către inculpat, care a motivat că elevul făcea gălăgie și deranja orele de curs, iar după intrarea în clasă a lui (…), forțat de către acesta, reiese că inculpatul i-a mai dat elevului o palmă peste ceafă”, se menționează în rechizitoriu.

Electrica Furnizare Discount

În fața instanței, profesorul a revenit asupra declarațiilor date în faza de urmărire penală, arătând că nu recunoaște faptele.

”Inculpatul a arătat că l-a trimis pe elev în sala de clasă, însă, întrucât acesta nu s-a conformat, l-a apucat de mână și l-a împins în sala de clasă. Întrebat fiind cum își explică faptul că atât persoana vătămată, cât și martorii oculari au declarat că acesta l-a lovit pe elev, inculpatul a arătat că elevul se smucea, iar el a încercat să îl introducă cu forța în clasă. Totodată, întrebat fiind de ce a recunoscut săvârșirea faptei, în cursul urmăririi penale, inculpatul a arătat că a fost convins de organele de poliție că «va da bine» la dosar dacă recunoaște”, se susține în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia cu privire la prima faptă. Cea de-a doua agresiune ar fi fost motivată de faptul că un elev i-ar fi pus piedică fetei profesorului.

”În fața instanței, persoana vătămată a arătat că inculpatul i-a cerut socoteală de ce i-a lovit fetița, moment în care i-a dat o palmă peste ceafă și încă o palmă peste frunte, cu intensitate, moment în care colegii au încercat să intervină, pentru a nu fi lovit în continuare, inculpatul fiind foarte agresiv. Persoana vătămată a mai arătat că inculpatul și-a cerut scuze atât în biroul directorului, imediat după incident, cât și cu o altă ocazie, când s-au mai întâlnit pentru a discuta cele întâmplate, inculpatul dându-și seama că a greșit. Totodată, fiind reaudiată în fața instanței, persoana vătămată a arătat că a fost lovit cu palma peste față și apoi prins de gât de către inculpat, în timp ce i se cerea socoteală că i-ar fi pus piedică fiicei inculpatului, aceasta indicându-l pe acesta ca fiind autorul faptei, deși persoana vătămată nu avusese nicio legătură cu acel eveniment. Persoana vătămată a arătat că în acel moment era însoțit de mai mulți colegi, fiind în pauză, pe coridor, și toți colegii s-au speriat de cele întâmplate. Inculpatul a recunoscut, în cursul urmăririi penale, comiterea faptei, însă a invocat o stare de nervozitate cauzată de accidentarea fiicei sale, care a venit în biroul său plângând și l-a descris pe elevul care i-a pus piedică”, se mai susține în documentul instanței de judecată. Instanța a stabilit, însă, în urma administrării tuturor probelor că profesorul se face vinovat de săvârșirea faptelor de purtare abuzivă.

”Instanța reține că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că faptele săvârșite de inculpat există, constituie infracțiuni și au fost săvârșite cu forma de vinovăție prevăzută de lege. (…) În ceea ce privește gradul de pericol social al faptei săvârșite, instanța reține că acesta este unul mediu, inculpa tul aducând atingere unor valori sociale protejate de lege, privind protejarea integrității corporale sau sănătății persoanelor și prestigiului unității de învățământ, împrejurări care impun organelor judiciare luarea de măsuri ferme, în vederea contracarării acestor comportamente deviante asupra unor elevi în plin proces de maturizare și educare”, afirmă magistratul.

Acesta a stabilit câte o pedeapsă de 6 luni de închisoare pentru fiecare dintre acestea. Prin contopirea celor două a rezultat pedeapsa de 8 luni de închisoare, care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a deciziei. La Curtea de Apel, cauza va avea ca termen următor data de 14 mai 2020.

Dorin ȚIMONEA

Publicitate

Actualitate

PSD conduce detașat în opțiunile de vot, scădere dramatică pentru PNL și USR: SONDAJ Avangarde

Publicat

în

PSD conduce detașat în opțiunile de vot, scădere dramatică pentru PNL și USR: SONDAJ Avangarde

La nivel național, Partidul Social Democrat domină autoritar opțiunile de vot ale românilor, cu 40%, cu doar 5% sub rezultatul obținut la alegerile parlamentare din 2016, arată un sondaj realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, prezentat de Antena 3.

PNL a scăzut la 18%, cu doar trei procente peste AUR. Intrarea în opoziție nu ajută USR, care ajunge la 11%, în vreme ce UDMR se menține pe linia de plutire.

Sondaj Avangarde:

Electrica Furnizare Discount

PSD – 40%
PNL – 18%
AUR – 15%
USR – 11%
UDMR – 5%
PMP – 4%
PPUSL – 3%
Pro România – 1%
ALDE – 1%
Altele – 2%

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae: Câți români își serbează onomastica de Moș Nicolae

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Ierarh Nicolae. Nume derivate care se sărbătoresc de Sf Nicolae: Câți români își serbează onomastica de Moș Nicolae

Calendarul ortodox praznuieste în 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.

De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.

Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

Electrica Furnizare Discount

La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Citește mai mult

Actualitate

Pâinea ar putea deveni mai scumpă pentru români: Producătorii din sectorul de panificație anunță majorări de prețuri

Publicat

în

Pâinea ar putea deveni mai scumpă pentru români: Producătorii din sectorul de panificație anunță majorări de prețuri

Pentru că,la ora actuală proun preţ dublu la materia primă, pe lângă toate scumpirile la energie, gaze şi combustibiliSectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, , a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

„Noi suntem foarte loviţi faţă de celelalte industrii. Dacă toată lumea are scumpire la energie, toată lumea are scumpire la gaze, la combustibili, la materia prima nu are nimeni scumpirea pe care o avem noi. Noi avem un preţ dublu faţă de cea fost în iulie la recoltare. Acum luăm grâul cu 1.450 lei/tona faţă de 850 de lei anul trecut. Toată lumea spune că avem o producţie bună de grâu anul acesta, dar grâul este un produs tranzacţionat la bursă pe piaţa mondială şi toată lumea lucrează după preţul pe bursă. Aşa cum este preţul la bursa de la Chicago sau la cea de la Paris, aşa se reflectă a doua zi în preţul grâului în Portul Constanţa. Nu avem noi de câştigat şi poate nici producători agricoli nu mai sunt aşa de mulţi care deţin grâu. Grâul de pe stoc, în jur de 5-6 milioane de tone, este în posesia traderilor şi să fim realişti: ei fac preţul în funcţie de piaţa mondială”, a precizat Popescu.

Acesta susţine că, în pofida tuturor acestor probleme, scumpirea produselor de morărit şi panificaţie la nivelul costurilor actuale din industrie ar putea conduce la scăderea vânzărilor în contextul puterii limitate de cumpărare a românilor.

Electrica Furnizare Discount

„Nouă ne e teamă că nu putem scumpi produsele la nivelul la care se duce costul de producţie, pentru că nu ştim dacă absoarbe piaţa. Puterea de cumpărare este limitată şi există riscul să scadă vânzările. O îngrijorare mare o avem din partea salariaţilor, pentru că atunci când o să primească facturile mărite o să ne zică că nu le mai ajunge salariul. Toate acestea nu ştiu unde o să ne ducă, la dublarea preţurilor? Nu ştiu ce să spun, dar în orice caz lucrurile sunt scăpate de sub control. Eu am primit la brutărie notificare la energie pentru un preţ de cinci ori mai mare şi de şase ori la gaze, colegii din ţară au primit de la 200 de lei şi ceva de lei pe MW la 2.500 de lei, de 12 ori i-a crescut preţul la energie. Este inadmisibil. Nu ştim ce se întâmplă, au scăzut resursele pe plan mondial sau cineva îşi bate joc de noi?”, a subliniat şeful ROMPAN.

În acest context, preţul pâinii ar putea înregistra o creştere de 10 – 15% în această perioadă, sub costul de producţie, după o majorare de 10 – 15%, care a avut loc deja. „Am avut deja influenţe în preţ de 10 – 15% şi cred că mai vin 10 – 15%. Noi încercăm să menţinem preţurile, dar oamenii nu pot rezista o lună şi jumătate cu costuri mai mari şi pierderi însemnate. Este politica fiecărui agent economic şi când constată că nu mai are încasări ca să plătească furnizorii nu mai are ce sa facă. Vă spun că s-au scumpit toate, chiar şi pungile în care noi băgăm pâinea s-au făcut 20 – 25 de bani, mai plăteşti şi ecotaxa de 15 bani şi iată că sunt 35 de bani care trebuie să-i pui la o franzelă. Este foarte mult, iar să dai pâinea fără pungă nu poţi. Repet, nu ştiu ce o să facem”, a adăugat Aurel Popescu.

Şi în ceea ce priveşte cozonacii, produsele de panificaţie cele mai căutate în perioada sărbătorilor de iarnă, Popescu a transmis că nu crede că mai pot fi menţinute preţurile, pentru că s-a scumpit totul. „Uleiul, de exemplu, a ajuns la 10 lei pe litru, faţă de 3 lei şi ceva. Eu cred că vom mânca anul acesta cozonaci mai scumpi. Nu avem ce face”, a menţionat acesta.

Pe de altă parte, preşedintele ROMPAN speră să obţină sprijin pentru industria de morărit şi panificaţie odată cu instalarea noului guvern.

„Eu îmi pun speranţe, odată cu instalarea noului guvern, pentru că degeaba dai bani la populaţie şi îi reduci tarifele la utilităţi, dacă nu dai şi agentului economic un ajutor. Noi vom avea sute de falimente şi închideri de unităţi, pentru că cei mici nu vor rezista, închid unitatea şi dau drumul dacă vor veni vremuri mai bune. Dar noi industria nu avem ce face trebuie să asigurăm necesarul de consum al populaţiei şi trebuie să ne adaptăm din mers tuturor şicanelor care vin din partea guvernanţilor. În primul rând vreau să reiau discuţia cu ministrul Energiei pentru o schemă specială pentru morărit şi panificaţie. O schemă diferită faţă de cea pentru IMM-uri, pentru că acolo e vorba de 100 de kilowaţi, iar noi nu avem ce face cu 100 de kilowaţi, noi îi mâncam pe oră, vrem o schemă în megawaţi. De asemenea, instalarea de panouri solare este o idee pe care noi o îmbrăţişăm şi vrem să ne dotăm, pentru că ai avantajul să îţi produci energia ta şi te costă şi mai puţin. Deci strângem din dinţi câteva luni şi să sperăm ca după aprilie va veni ceva în jos din preţurile acestea imense”, a explicat Aurel Popescu.

De asemenea, acesta a anunţat că intenţionează să discute şi cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii în ceea ce priveşte o schemă de ajutor pentru panificaţie în vederea achiziţionării de utilaje perfomante, în special din fonduri europene.

„Cu Ministerul Agriculturii vrem să discutăm despre o schemă de ajutor pentru panificaţie ca să facem investiţii şi eventual să ne axăm pe investiţii cu finanţare din partea UE, în special pentru utilaje perfomante, în sensul consumului mai mic de energie electrică decât cele pe care le avem în dotare. Şi aici se poate face o schemă de ajutor, pentru că alte soluţii nu văd. Trebuie să facem o discuţie împreună cu reprezentanţii Ministerului Energiei şi Ministerului Agriculturii să discutăm aşezat pentru că lucrurile sunt scăpate de sub control şi noi nu mai ştim cum să ne redresăm şi cum să ne adaptăm acestei situaţii”, a mai spus preşedintele ROMPAN.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare