Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Profesor condamnat la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bărbatul este judecat pentru două agresiuni fizice aplicate unor elevi în 2014 și 2015

Un profesor de la Liceul Sportiv din Alba Iulia a fost trimis în judecată și condamnat de prima instanță la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă. Faptele au avut loc în octombrie 2014, respectiv februarie 2015.

O primă sentință a fost pronunțată la Judecătoria Alba Iulia în ianuarie 2020, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții de Apel unde se va pronunța sentința definitivă. În rechizitoriu, s-a reținut faptul că la data de 28 octombrie 2014, în intervalul orar 08.00-10.00, profesorul, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu l-a lovit cu pumnul în zona coastelor (în fața sălii clasei a X-a) și cu palma peste față (în interiorul sălii clasei) pe un elev în clasa a X-a. De asemenea, în 17 februarie 2015, același profesor este acuzat că l-a lovit cu palma peste față pe un elev în clasa a XII-a, în timp ce se aflau pe holul de la parterul liceului. Inițial, profesorul a recunoscut faptele.

”Potrivit declarației persoanei vătămate coroborată cu declarația martorilor (…), inculpatul a refuzat să primească la oră câteva eleve pe motiv că au întârziat. Având în vedere imposibilitatea de a participa la ora de sport, elevii care au întârziat s-au deplasat spre sala de clasă, alături de aceștia aflându-se și persoana vătămată. Din declarația persoanei vătămate coroborată cu declarația inculpatului rezultă că, în timp ce se afla pe coridor, a fost lovit cu pumnul în zona coastelor de către inculpat, care a motivat că elevul făcea gălăgie și deranja orele de curs, iar după intrarea în clasă a lui (…), forțat de către acesta, reiese că inculpatul i-a mai dat elevului o palmă peste ceafă”, se menționează în rechizitoriu.

În fața instanței, profesorul a revenit asupra declarațiilor date în faza de urmărire penală, arătând că nu recunoaște faptele.

”Inculpatul a arătat că l-a trimis pe elev în sala de clasă, însă, întrucât acesta nu s-a conformat, l-a apucat de mână și l-a împins în sala de clasă. Întrebat fiind cum își explică faptul că atât persoana vătămată, cât și martorii oculari au declarat că acesta l-a lovit pe elev, inculpatul a arătat că elevul se smucea, iar el a încercat să îl introducă cu forța în clasă. Totodată, întrebat fiind de ce a recunoscut săvârșirea faptei, în cursul urmăririi penale, inculpatul a arătat că a fost convins de organele de poliție că «va da bine» la dosar dacă recunoaște”, se susține în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia cu privire la prima faptă. Cea de-a doua agresiune ar fi fost motivată de faptul că un elev i-ar fi pus piedică fetei profesorului.

”În fața instanței, persoana vătămată a arătat că inculpatul i-a cerut socoteală de ce i-a lovit fetița, moment în care i-a dat o palmă peste ceafă și încă o palmă peste frunte, cu intensitate, moment în care colegii au încercat să intervină, pentru a nu fi lovit în continuare, inculpatul fiind foarte agresiv. Persoana vătămată a mai arătat că inculpatul și-a cerut scuze atât în biroul directorului, imediat după incident, cât și cu o altă ocazie, când s-au mai întâlnit pentru a discuta cele întâmplate, inculpatul dându-și seama că a greșit. Totodată, fiind reaudiată în fața instanței, persoana vătămată a arătat că a fost lovit cu palma peste față și apoi prins de gât de către inculpat, în timp ce i se cerea socoteală că i-ar fi pus piedică fiicei inculpatului, aceasta indicându-l pe acesta ca fiind autorul faptei, deși persoana vătămată nu avusese nicio legătură cu acel eveniment. Persoana vătămată a arătat că în acel moment era însoțit de mai mulți colegi, fiind în pauză, pe coridor, și toți colegii s-au speriat de cele întâmplate. Inculpatul a recunoscut, în cursul urmăririi penale, comiterea faptei, însă a invocat o stare de nervozitate cauzată de accidentarea fiicei sale, care a venit în biroul său plângând și l-a descris pe elevul care i-a pus piedică”, se mai susține în documentul instanței de judecată. Instanța a stabilit, însă, în urma administrării tuturor probelor că profesorul se face vinovat de săvârșirea faptelor de purtare abuzivă.

”Instanța reține că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că faptele săvârșite de inculpat există, constituie infracțiuni și au fost săvârșite cu forma de vinovăție prevăzută de lege. (…) În ceea ce privește gradul de pericol social al faptei săvârșite, instanța reține că acesta este unul mediu, inculpa tul aducând atingere unor valori sociale protejate de lege, privind protejarea integrității corporale sau sănătății persoanelor și prestigiului unității de învățământ, împrejurări care impun organelor judiciare luarea de măsuri ferme, în vederea contracarării acestor comportamente deviante asupra unor elevi în plin proces de maturizare și educare”, afirmă magistratul.

Acesta a stabilit câte o pedeapsă de 6 luni de închisoare pentru fiecare dintre acestea. Prin contopirea celor două a rezultat pedeapsa de 8 luni de închisoare, care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a deciziei. La Curtea de Apel, cauza va avea ca termen următor data de 14 mai 2020.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea