Rămâi conectat

Actualitate

Produsele de bază continuă să se scumpească: Valoarea coșului de cumpărături s-a majorat cu 40%

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Produsele de bază continuă să se scumpească: Valoarea coșului de cumpărături s-a majorat cu 40%

La începutul lunii octombrie a anului 2021, valoarea unui coș de cumpărături cu principalele alimente de la cei mai mari furnizori din industria alimentară era aproape 80 de lei.

Prețurile la produsele alimentare și nu numai s-au mărit, iar în prima parte a lunii ianuarie costul aceluiași coș de cumpărături e de circa 110 lei în retailul modern, potrivit unor calcule făcute de ZF bazate pe cele din Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei.

Un bucureștean a avut o creștere de aproape 40% în același coș de cumpărături, în mai puțin de un an și jumătate.

Făcând o comparație, salariul mediu net lunar la nivel național, în octombrie 2021, era 3.544 de lei, iar în octombrie 2022 ultima pentru care există date disponibile, ajunsese la 4.141 de lei, având o creştere de 17% în Bucureşti, conform datelor de la Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, principalul factor care a dus la creșterea prețurilor la alimente e creșterea prețului la energie. El a precizat că gazul e foarte important pentru producția alimentară.

Pandemia și războiul din Ucraina au dus la creșteri uriașe de preț la îngrășăminte și inputurile agricole. Rata anuală a inflației în luna decembrie a anului 2022 comparativ cu luna decembrie a anului 2021 e de 16,4%.

Prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 22% din deccembrie 2021 până în luna decembrie a anului 2022.

Scumpirile cele mai mari le-au avut zahărul, al cărui preț a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, untul al cărui preţ a crescut cu 45% din decembrie 2021 până în decembrie 2022 şi uleiul, al cărui preţ a crescut cu 37% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a anului 2022 comparativ cu luna decembrie a anului 2021 a fost de 16,4%


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea