Procesul lui Traian Berbeceanu şi al anchetatorilor săi, amânat în aşteptarea unei motivări a Curţii Constituţionale

Procesul lui Traian Berbeceanu şi al anchetatorilor săi, amânat în aşteptarea unei motivări a Curţii Constituţionale

Procesul penal în care sunt judecaţi foştii procurori de la DIICOT Alba Iulia şi fostul comandant al BCCO Alba Iulia a fost amânat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la ultimul termen de judecată. Noul termen a fost stabilit pentru 7 octombrie 2019, timp în care se aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la legalitatea completelor de trei judecători de la instanţa supremă.

Cel mai probabil, procesul care se judecă din 2015 va fi reluat de la zero, fiind, astfel, în pericol ca faptele să se prescrie. Termenul la care acest lucru ar urma să se întâmple este anul 2023. Cauza se află în apel la completul de 5 judecători şi, cel mai probabil, până la sfârşitul anului ar fi fost finalizată. În noile condiţii, dosarul ar urma să revină la un complet de 3 judecători.

ELIT

Curtea Constituţională a stabilit, prin decizia din 3 iulie 2019, cu majoritate de 5 la 4, că a existat un conflict între ÎCCJ şi Parlament în ceea ce priveşte constituirea completelor de 3 judecători. Cu alte cuvinte, cauzele ar fi trebuit să fie judecate de magistraţi specializaţi în fapte de corupţie. De menţionat că acest dosar a mai ”beneficiat” de schimbarea completului şi în faza apelului, ca urmare a unei alte decizii a Curţii Constituţionale, din 2018, care a stabilit, nelegalitatea compunerii completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.

În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea procesului, fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost achitat în dosarul penal iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. De asemenea, Traian Berbeceanu ar fi trebuit să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materiale de la foştii săi anchetatori.

Fostul procuror Ioan Mureşan Mureşan Ioan a primit 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Poliţistul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la 4 ani de îcnhisoare cu executare pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, iar ex-procurorul Nicolaie Ioan Cean a primit 2 ani cu executare pentru complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea”

1 comentariu

Liviu LS 20 septembrie 2019 at 15:56

Berbeceanu este neliniștit în legătură cu decizia CCR privind lipsa completelor specializate de la ÎCCJ, care va conduce la desființarea sentinței de achitare a sa, obținută în condiții suspecte. Această decizie a CCR îl afectează în mod direct pe Berbeceanu, iar procesul în care este judecat se va reula de la zero.
Este foarte important de reținut, ”Cazul Berbeceanu” a fost singurul dosar de represiune nedreaptă din istoria DNA. Anchetatorii lui Berbeceanu au fost condamnați în prima instanță la închisoare cu executare sub mandatul Laurei Codruța Koveși. Sentința de achitare a lui Berbeceanu a fost pronunțată de un complet format din magistrații judecători Horea Valentin Șelaru (fost consilier al Laurei Codruța Koveși), Iulian Dragomir și Francesca Vasile. A naibii coincidență!
În final, dosarul penal denumit generic ”Cazul Berbeceanu” se va rejudeca într-o perioadă în care Laura Codruța Koveși și-a pierdut influența în actul de justiție.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...