Rămâi conectat

Actualitate

Procesul de adopţie în atenţia Ministerul Muncii. Se doreşte simplificarea procedurilor prin eliminarea căutării rudelor până la gradul IV

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de modificare a Legii privind procedura adopţiei  a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS). Se vrea simplificarea procedurilor prin eliminarea căutării rudelor până la gradul IV, dar şi prin acordarea unor indemnizaţii.

Intr-un comunicat transmis de Ministerul Muncii se arata ca: „Proiectul de modificare a Legii privind procedura adopţiei propune introducerea mai multor măsuri menite să susţină şi să sprijine adopţia internă, declararea mai rapidă a adoptabilităţii copilului şi flexibilizarea procedurii de evaluare şi de pregătire a adoptatorilor. Pentru declararea mai rapidă a adoptabilităţii copilului, prin noul proiect de act normativ au fost eliminate prevederile legale referitoare la căutarea rudelor până la gradul IV”.

De asemenea, MMJS vrea să introducă şi alte modificări care să susţină şi să sprijine adopţia internă, cum ar fi acordarea unei indemnizaţii lunare de 600 lei pentru fiecare copil adoptat care se află în una din următoarele situaţii: are vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani; este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu; face parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună.

Se propune, potrivit comunicatului MMJS, acordarea unei indemnizaţii lunare de 900 lei pentru fiecare copil adoptat care se află în una din următoarele situaţii: a împlinit vârsta de 7 ani; este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav; face parte dintr-un grup de cel puţin 3 fraţi adoptabili împreună. Indemnizaţia se acordă până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către copilul adoptat, respectiv până la 18 ani.

In comunicatul MMJS se mai arata ca: „Pentru a sprijini familiile adoptatoare, prin proiectul de act normativ au fost introduse prevederi privind decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/reabilitării copilului, în limita sumei de 1.500 RON pe an, precum şi decontarea cheltuielilor de transport şi cazare realizate de familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt judeţ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor, în limita sumei de 200 de lei/zi/persoană”.

Potrivit sursei citate, o altă modificare a legii se referă la obligaţia directorului DGASPC de a controla trimestrial modul în care personalul din subordine respectă dispoziţiile legale, iar nerespectarea atribuţiei de urmărire a evoluţiei copilului de către director constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 2.000 lei şi 3.500 lei.

„Pentru a flexibiliza procedura de evaluare şi pregătire a adoptatorilor a fost extinsă durata de valabilitate a atestatului de persoană/familie aptă să adopte de la 2 ani, cât este în prezent, la 5 ani şi a fost eliminată obligativitatea legalizării unor documente (certificatele de naştere, căsătorie) care se anexează cererii de încuviinţare a adopţiei”, mai reiese din comunicatul instituţiei.

Sursa: Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea