Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proces cu miză URIAȘĂ pentru Transalpina de Apuseni. Consiliul Județean Alba a reziliat ambele contracte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Proces cu miză URIAȘĂ pentru Transalpina de Apuseni. Consiliul Județean Alba a reziliat ambele contracte

La Tribunalul Specializat Cluj va avea loc un proces cu miză de zeci de milioane de euro, referitor la modernizarea drumului județean din Alba, cunoscut ca Transalpina de Apuseni.

Societatea de Construcții Napoca SA a dat în judecată Consiliul Județean Alba și solicită executarea în continuare a contractului pentru lotul 1 al drumului. Firma din Cluj a intrat în insolvență și nu a mai putut să ofere o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului. Prin urmare, CJ Alba a reziliat contractele pentru ambele loturi.

Stadiul execuției – aproape 30%

Instituția a refuzat varianta reținerii succesive a sumelor aferente acestei garanții, din valoarea facturilor care urmau să fie înaintate la plată pe parcursul derulării lucrărilor fizice, variantă propusă de societatea privată.

Societatea de Construcții Napoca SA solicită prin instanță anularea notificării de reziliere a contractului pe de pe lotul 1 și obligarea CJ Alba la semnarea actului adițional. Este de așteptat ca un proces similar să fie deschis și în legătură cu lotul 2.

Valoarea celor două contracte rămase de executat se ridică la circa 50 de milioane de euro, bani alocați în cea mai mare parte din fonduri europene. Lotul 1, Aiud – Ponor are o lungime de 43,51 kilometri și un stadiu fizic de execuție de 29%.

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Termen limită – sfârșitul anului 2023

Până în prezent au fost executate lucrări de amenajare a terenului, terasamente, structură rutieră, amenajare podețe, fundații etc. Lucrările viitoare vizează finalizarea structurii rutiere, astfaltarea drumului și instalarea parapeților.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, astfel se pierd bani europeni. Dacă acest lucru se va întâmpla, finanțarea ar trebui asigurată de la bugetul județului Alba. Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.

Din Ponor, imaginea panoramică cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Salciua – Poșaga. Din comuna Râmeţ, peisajul se deschide spre culoarul Mureşului şi Podişul Transilvaniei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea