Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Proces cu miză URIAȘĂ pentru Transalpina de Apuseni. Consiliul Județean Alba a reziliat ambele contracte

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Proces cu miză URIAȘĂ pentru Transalpina de Apuseni. Consiliul Județean Alba a reziliat ambele contracte

La Tribunalul Specializat Cluj va avea loc un proces cu miză de zeci de milioane de euro, referitor la modernizarea drumului județean din Alba, cunoscut ca Transalpina de Apuseni.

Societatea de Construcții Napoca SA a dat în judecată Consiliul Județean Alba și solicită executarea în continuare a contractului pentru lotul 1 al drumului. Firma din Cluj a intrat în insolvență și nu a mai putut să ofere o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului. Prin urmare, CJ Alba a reziliat contractele pentru ambele loturi.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024
Stadiul execuției – aproape 30%

Instituția a refuzat varianta reținerii succesive a sumelor aferente acestei garanții, din valoarea facturilor care urmau să fie înaintate la plată pe parcursul derulării lucrărilor fizice, variantă propusă de societatea privată.

Societatea de Construcții Napoca SA solicită prin instanță anularea notificării de reziliere a contractului pe de pe lotul 1 și obligarea CJ Alba la semnarea actului adițional. Este de așteptat ca un proces similar să fie deschis și în legătură cu lotul 2.

Valoarea celor două contracte rămase de executat se ridică la circa 50 de milioane de euro, bani alocați în cea mai mare parte din fonduri europene. Lotul 1, Aiud – Ponor are o lungime de 43,51 kilometri și un stadiu fizic de execuție de 29%.

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Termen limită – sfârșitul anului 2023

Până în prezent au fost executate lucrări de amenajare a terenului, terasamente, structură rutieră, amenajare podețe, fundații etc. Lucrările viitoare vizează finalizarea structurii rutiere, astfaltarea drumului și instalarea parapeților.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, astfel se pierd bani europeni. Dacă acest lucru se va întâmpla, finanțarea ar trebui asigurată de la bugetul județului Alba. Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.

Din Ponor, imaginea panoramică cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Salciua – Poșaga. Din comuna Râmeţ, peisajul se deschide spre culoarul Mureşului şi Podişul Transilvaniei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

PROGRAMUL AlbaFest® 2024, cel mai așteptat eveniment din Cetatea Alba Carolina: Roată panoramică uriașă, super hituri, spectacol grandios de reconstituire militară antică și multe surprize pentru copii

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL AlbaFest® 2024, cel mai așteptat eveniment din Cetatea Alba Carolina: Roată panoramică uriașă, super hituri, spectacol grandios de reconstituire militară antică și multe surprize pentru copii AlbaFest® 2024, cel mai așteptat și aclamat dintre toate evenimentele ce au loc, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina și-a definitivat programul și e gata să-și primească, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea