Rămâi conectat

Actualitate

Probleme mari pentru viața din oceane: Planeta se confruntă cu un risc de extincţie în masă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Probleme mari pentru viața din oceane: Planeta se confruntă cu un risc de extincţie în masă

În lipsa unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră, speciile care trăiesc în oceane riscă să fie decimate până în anul 2300, într-o manieră comparabilă cu o extincţie în masă care a avut loc în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, a avertizat un studiu publicat joi în prestigiosul jurnal Science, informează AFP.

Limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius comparativ cu era preindustrială ar conduce, însă, la evitarea acestui scenariu catastrofal, au subliniat cercetătorii.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au utilizat modele care au analizat asocierea dintre încălzirea globală, scăderea cantităţilor de oxigen din apă ca urmare a acesteia şi cantităţile de oxigen necesare supravieţuirii speciilor.

Deosebit de complicat de studiat, astfel de proiecţii ale riscurilor de dispariţie din oceane au fost până acum foarte puţin formulate.

Rezultatele sunt alarmante: dacă nivelul de emisii de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta continuă să se accelereze, atunci oceanele ar putea suferi o extincţie în masă până în anul 2300, comparabilă cu cea din permian, ultima perioadă a erei paleozoice.

În timpul acestui eveniment catastrofal, biodiversitatea marină s-a redus la minimum, sub efectul combinat al creşterii temperaturilor şi al unui declin al nivelului de oxigen din oceane, o traiectorie în curs şi în prezent.

Potrivit acestui scenariu, oceanele tropicale ar pierde cele mai multe specii. Însă, numeroase specii din aceste zone ar migra în alte regiuni pentru a supravieţui.

Pe de altă parte, speciile polare ar suferi o dispariţie în masă, neavând unde să se refugieze.

O rază de speranţă, un scenariu ce presupune limitarea încălzirii la 2 grade Celsius ar permite „reducerea severităţii extincţiilor cu 70%, evitându-se o extincţie în masă”, conform constatărilor studiului.

Acordul de la Paris, textul internaţional de referinţă, stabileşte obiectivul de limitare a încălzirii globale „cu mult sub 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale” şi, dacă este posibil, la +1,5 grade Celsius.

Acest obiectiv este „în afara” angajamentelor internaţionale actuale, potrivit Grupului Interguvernamental de Experţi în evoluţia Climei (GIEC) al ONU.

„Deoarece extincţiile marine nu au progresat la fel de departe ca cele de pe uscat, societatea noastră are timp să schimbe cursul evenimentelor în favoarea vieţii din oceane”, au scris oamenii de ştiinţă într-un articol ce însoţeşte studiul.

„Locul exact în care se situează viitorul nostru, între cel mai bun şi cel mai rău scenariu, va fi determinat de alegerile pe care societatea le face”, au adăugat ei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii

Bera Larisa

Publicat

în

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii În urma unei furtuni puternice, care a avut loc luni 22 iulie, în jurul orei 16.00, autoscara din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost mobilizată pentru a interveni la Universitatea „1 Decembrie 1918” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea