Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Primul SONDAJ, după ”mercato-ul” politic din Alba Iulia: Primarul Gabriel Pleșa și senatorul Călin Mătieș, singurii jucători din ”piață”!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul SONDAJ, după ”mercato-ul” politic din Alba Iulia: Primarul Gabriel Pleșa și senatorul Călin Mătieș, singurii jucători din ”piață”!

O agenție de sondare a opinie publice a realizat, telefonic, primul sondaj după transferurile politice spectaculoase din Alba Iulia, care au avut loc în ultima lună, respectiv plecarea senatorului Călin Mătieș de la PSD la AUR și anunțul primarului Gabriel Pleșa că se întoarce acasă, în PNL Alba, partid din partea căruia va candida la alegerile locale din anul 2024

Conform acestui sondaj, realizat de TAB RESEARCH în perioada 11-14 decembrie 2023, prin metoda call center, următoarii candidați ar fi preferați pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia:

1. Gabriel Pleșa, actualul primar (PNL): 45%
2. Matieș Călin, ( AUR) : 29,2%
3. Voicu Vușcan, (PSD): 13,8%
4. Dana Nanu, candidat independent: 7%
5. Alții/nu știu/nu mă interesează: 5% dintre respondenți au declarat că nu știu, nu au o preferință sau ar prefera alți candidați

Citește și: SURSE | Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa se reîntoarce în PNL: Astăzi, se va întâlni cu Ciucă pentru ”a bate palma”

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de respondenți, cu o marjă de eroare de ±3,8%, prin metoda call center (telefonic).

Rezultatele sondajului arată că Gabriel Pleșa este favorit pentru a câștiga un al doilea mandat de primar al municipiului Alba Iulia. El este cunoscut și apreciat de o mare parte a locuitorilor orașului, iar activitatea sa din mandatul actual a fost apreciată pozitiv. Matieș Călin este un candidat plecat din PSD la AUR, în urma unor neînțelegeri, dar care a reușit să câștige rapid popularitate în rândul cetățenilor. Voicu Vușcan este un politician fara experiență în mediul politic și în administrația publică locală, însa cu o vastă experiență în administrare si functii de conducere din domeniul privat. Dana Nanu este o candidată independentă, până în momentul de față, care a lansat o campanie bazată pe idei noi.

Citește și: Primarul Gabriel Pleșa s-a întors, OFICIAL, în PNL: „Când ai ocazia să te întorci la rădăcini, la matca în care te-ai format ca om politic, nu poate fi vorba de traseism”

Sondajul arată, deloc surprinzător, că circa 60% din populația municipiului nu știe încă că senatorul Călin Mătieș este la AUR, iar în cazul primarului Gabriel Pleșa, doar 37% consideră că este încă în USR. În situația lui Gabriel Pleșa, transferul politic a avut o expunere mediatică cu mult mai mare, foarte multe site-uri naționale, inclusiv televiuni, având relatări despre plecarea (reîntoarcerea) primarului din Alba Iulia de la USR la PNL.

În sondaj nu apare înca un candidat USR, iar candidatul PSD este încă o necunoscută, foarte mulți alegători nu știu încă cine și de la ce partid candidează, confuzie conjucturală care o să se risipească în timp.

În ce privește partidele, PNL se menține pe primul loc la nivelul Municipiului Alba Iulia cu 48% (creștere imensă de la 33-34%), însă de această dată este urmat de PSD cu 24,5% (cu mențiunea că foarte mulți alegători îl percep pe Mătieș candidat PSD) pe locul al doilea, AUR cu 14,5% ca și partid situându-se pe locul 3, cu o diferență destul de semnificativă de 10 %, USR fiind pe locul 4, în continuă scădere, cu un procent de doar 8%, iar 5% le revine altor partide.

Citește și: Senatorul Călin Matieș trece de la PSD la AUR! Parlamentarul de Alba susține o conferință de presă

Este important de menționat că sondajul a fost realizat in urma schimbarilor actuale, iar rezultatele pot fi influențate de evenimentele care vor avea loc în următoarele luni, implicit și numirea candidaților, în special a candidatului PSD, precum și USR, candidați care pot veni cu surprize și implicit schimba rezultatele.

Marii câștigători al acestui ”mercato politic” sunt (momentan) Gabriel Pleșa și PNL Alba, dar volatilitatea opțiunilor electorale este extrem de mare, două partide puternice, USR și PSD nu au candidați anunțați oficial iar, așa cum menționam, foarte mulți cetățeni nu știu cine și de la ce partid candidează!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea