Rămâi conectat

Curier Județean

Primii purcei din rasa Bazna ajung la crescătorii din județul Alba, în cadrul programului de sprijin început de Guvern

Dragoş Suciu

Publicat

în

Primii purcei din rasa Bazna ajung, luni, la crescătorii din județul Alba, în cadrul programului de sprijin început de Guvern, iar apoi vor fi predați, pe bază de contract, de procesatorul SC Luca Prod Carn.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, joi, de Direcția Agricolă Județeană Alba, luni, 16 aprilie, are loc lansarea Programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița în vederea producerii cărnii de porc.

”Evenimentul se va desfășura în comuna Mihalț, sat Mihalț, la furnizor Prundar Elena Norica PFA și în comuna Valea Lungă, sat Valea Lungă, str. Pescarilor, nr. 416,  la furnizor Bocea Nicolae. Cu acest prilej va fi furnizat un număr de 26 de purcei  din rasa Bazna, la greutatea de 10 Kg, către crescătorii : Stânea Mirela Mihaela Agroferma PFA, din Mihalț – 10 capete, Crișan Valeria Liliana PFA din Obreja, com. Mihalț – 10 capete  și Goia Dorin Ilie I.I., Bistra- 6 capete”, potrivit sursei citate.

Purceii vor fi preluați și predați, pe bază de contract, de procesatorul SC Luca Prod Carn, Miraslau, str. Abatorului.

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangaliţa.

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creştere şi îngrăşare sunt preluaţi de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în baza unui contract de livrare şi transportaţi crescătorilor de porci.

”Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel. Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate, respectiv să deţină exploataţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică şi să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit Guvernului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea