Primarul din Stremţ dus cu zăhărelul guvernamental
Aşa cum ştim cu toţii, la nivel naţional se derulează Programul „Reabilitare şi modernizare – 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada 2010-2013. Vizate de acest program promovat şi susţinut de Elena Udrea sunt drumurile de interes judeţean şi local, beneficiari fiind administraţiile publice din teritoriu. Chiar dacă proiectul cu pricina a fost lansat cu surle şi trâmbiţe, mulţi edili PSD şi PNL se plâng că localităţile lor au fost sărite din schemă. Primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa (foto), a amintit în cadrul unei întâlniri cu presa că şi-a pus zadarnic speranţe atunci când studiul de fezabilitate (plătit din bugetul comunei) pentru drumul comunal Stremţ – Geomal a fost avizat de comisia ministerială în vederea asfaltării. „E un drum important pentru că e folosit pentru transportul calcarului de la cariera din Geomal, calcarul fiind materia primă pentru fabrica Baumit din Teiuş, unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din judeţ. Drumul are şi importanţă turistică – face legătura între Munţii Apuseni şi Munţii Trascău. Cu toate acestea, spre surprinderea şi mâhnirea mea, când s-au anunţat localităţile din judeţ care vor participa la licitaţia de începere a investiţiilor, din cauza culorii politice roşii, eu şi colegul de la Bucium am fost „uitaţi”. Ni s-a explicat că nu toate localităţile care au avizul de la Bucureşti vor primi obligatoriu finanţare. Nu am înţeles de ce locuitorii comunei Stremţ nu au dreptul la finanţare! Nu e corect să primeze culoarea politică şi nu cetăţenii”, a declarat supărat primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa. Edilul localităţii a vorbit apoi despre o altă problemă – decontarea transportului cadrelor didactice. „O adresă venită de la CJ Alba, transmisă de ministrul Funeriu – care nu are nici o treabă cu învăţământul – prevede că transportul dascălilor navetişti trebuie suportat de bugetul local, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Trebuie să plătim utilităţile, motorina (necesară microbuzelor ce transportă elevii), cheltuielile materiale ale şcolilor, peste o jumătate de miliard de lei vechi, nu mai avem bani şi pentru a suporta transportul dascălilor navetişti. În situaţia asta sunt multe primării din judeţ”, a declarat primarul comunei Stremţ. El susţine că atât timp cât se vorbeşte de descentralizare, dar de fapt se face totul pentru o cât mai mare centralizare primăriile au mari probleme cu colectarea banilor. Spre exemplu, dacă înainte taxele pentru PFA se plăteau la primării, acum se achită la Registrul Comerţului.
În ceea ce priveşte investiţia de amploare demarată în comuna Stremţ, alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare, în valoare de 6 milioane de euro plus TVA, aceasta a demarat în forţă. „Vom fi o comună modernă, printre puţinele din judeţ în care avem parte de utilităţi ca la oraş”, a precizat Traian Ştefan Popa. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Profesorul ASE, Cristian Păun despre investiții, păcănele și pariuri, loterie și educația financiară: „Vă doresc să deveniți dependenți”
Profesorul ASE, Cristian Păun despre investiții, păcănele și pariuri, loterie și educația financiară: „Vă doresc să deveniți dependenți” Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, atrage atenția, în cea mai recentă intervenție publică, asupra diferenței majore dintre investiții și „păcănele”. Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun: „Se pleacă masiv […]