Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul Blajului, Gheorghe Rotar, cere public DEMISIA directorilor unităților de învățământ din oraş. Află MOTIVUL

Publicat

în

Gheorghe Valentin RotarPrimarul din Blaj, Georghe Valentin Rotar, cere public demisia directorilor unităţilor de învăţământ din oraş. „Pe parcursul ultimelor 6 luni, directorii şcolilor din Blaj au transformat propriile unităţi şcolare în vârf de lance a campaniei electorale pentru susţinerea PSD”, susţine administraţia publică locală, care spune că a fost martor neputincios la acţiunea concertată a PSD de politizare brutală a învăţământului blăjean.

Părinții îngrijorați pentru calitatea actului educațional sau profesori supuși la presiuni electorale au atras atenția asupra ingerinței grave a politicului în activitatea educațională.

Din informațiile transmise de aceștia reiese că aceia care ar fi trebuit să fie responsabili de viitorul generațiilor de elevi blăjeni s-au transformat în agenți electorali, colectând fonduri pentru sprijinirea PSD și făcând liste cu susținători ai acestei formațiuni politice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai mult decât atât, aceștia au supus la presiuni cadrele didactice și personalul angajat al școlilor solicitând angajamente verbale cu privire la votul ce urma a fi exprimat în cele două tururi de scrutin.

Acesta este un fapt fără precedent care consemnează activismul de partid în favoarea PSD în școlile din Blaj, începând de la alegerile pentru Parlamentul European și culminând cu alegerile pentru Președinția României.

„În toată această perioadă s-a constatat cu mâhnire că directorii școlilor din Blaj au participat încolonați la întrunirile de partid ale PSD dar au uitat să participe la manifestările culturale precum cele dedicate zilei Școlii Ardelene , zi care din acest an are caracter național.

Precizăm că la Primăria Municipiului Blaj sau la Consiliul Local Blaj nu s-a depus în ultimii ani nici un proiect investițional în legătură cu școlile Blajului, nicio informare în legătură cu proiectele europene la care participă vreo instituție de învățământ din Blaj și nicio strategie privind viitorul învățământului din Mica Roma.

Această nepăsare este mai ales evidențiată și girată de atitudinea inspectorului școlar general Dorin Sandea care de la preluarea mandatului nu a considerat importantă realizarea unei dezbateri cu niciun reprezentant al administrației locale pe tema dezvoltării sau finanțării învățământului din Blaj.

Primăria Municipiului Blaj amintește pe această cale directorilor de școli din Blaj că mai presus de apartenența politică ei sunt dascali ai Școlilor Blajului, fapt care obligă la deminitate.

Școlile Blajului prin dascălii lor au format de-a lungul timpului caractere, oameni care au creat cultură și istorie, făptuitori de evenimente  istorice precum Revoluția de la 1848, Mișcarea Memorandista,  Marea Unire , etc.
Scolile Blajului au sădit în inima elevilor sentimentul național, valori europene și nu comportamente sau atitudini caracteristice perioadei comuniste.

Atragem atenția la întelegerea faptului că ȘCOALA nu este nici instrument de partid și nici aparat de propagandă iar rolul ei nu este de a aduce voturi sau de a crea cadre de partid, oricare ar fi acesta”, transmite Primăria Blaj.

Școlile Blajului sunt un loc sacru al românilor, liber de opțiunile partinice.

Pentru pierderea rațiunii,  a demnității de dascăl și datorită  gesturilor politice fără precedent primarul municipiului Blaj Gheorghe Valentin Rotar solicită public demisia următorilor directori: Ioan Tomoiagă –director Colegiul Național I.M.Clain, Rodica Jeican – director adjunct Colegiul Național I.M. Clain, Ioan Marcu -director Grup Școlar Ștefan Manciulea, Elena Drăgan – director adjunct Grup Școlar Ștefan Manciulea, Carol Badea – director Grup Școlar Timotei Cipariu, Ioan Lațiu- director adjunct Grup Școlar Timotei Cipariu, Carmen Gabriș – director Școala Petru Pavel Aron, Ana Dulău – director Școala generală Toma Cocișiu, Sabina Marinescu -director adjunct Școala generală Toma Cocișiu, Ana Zehan -director Școala Generală Simion Bărnutiu Tiur, Marilena Hațegan Comșa – director Școala I.M.Moldovan, Silvia Marcu  – director C.S.S. Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare