Rămâi conectat

Politică Administrație

Primarii vor fi aleși într-un singur TUR – primul efect al căderii Guvernului prin moțiune de cenzură

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primarii vor fi aleși într-un singur TUR – primul efect al căderii Guvernului prin moțiune de cenzură

Guvernul Ludovic Orban a fost demis, miercuri, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR fiind votată de 261 de parlamentari. Moţiunea de cenzură nu a fost una obişnuită, ci o consecinţă a angajării răspunderii Guvernului pe legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, „(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.”

Cum moţiunea de cenzură a fost adoptată, legea care a făcut obiectul angajării răspunderii se consideră respinsă. Aşadar, în acest moment, prevederile legale cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur rămân în vigoare.

Alegerea primarilor într-un singur tur a fost introdusă de Guvernul Boc, în 2011. Acest sistem a funcţionat la alegerile din 2012 şi 2016. Anterior, primarii erau aleşi în două tururi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Motopompă, barcă pneumatică cu motor și echipamente specializate pentru intervenția la dezastre, în comuna Sântimbru: 12 voluntari, instruiți să intervină la nevoie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motopompă, barcă pneumatică cu motor și echipamente specializate pentru intervenția la dezastre, în comuna Sântimbru: 12 voluntari, instruiți să intervină la nevoie Comuna Sântimbru beneficiază de echipamente noi pentru intervenția în caz de dezastre. Pe lângă 12 voluntari instruiți și specializați care sunt gata să intervină la nevoie, administrația locală s-a dotat cu o motopompă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea