Primăria Sebeș cheltuie în acest an peste 170.000 de euro pe operațiunea de înverzire și înflorire a municipiului. Ce alte achiziții directe s-au mai facut
Într-o singură săptămână, municipalitatea a achiziționat un sistem de irigații în valoare de 86.000 de euro, lucrări de amenajare cu flori în valoare de 56.800 de euro și servicii de toaletare a arborilor din aliniamentele stradale, în valoare de 36.000 de euro. În total, peste 170.000 de euro s-au cheltuit pe operațiunea de înverzire și înflorire a orașului, iar asta după ce anul trecut s-au cumpărat cu aproape aceeași sumă mușcate, jardiniere și mai ales gazon (la un preț apropiat de cel al Arenei Naționale), care s-a uscat la numai 2 luni de la montare.
Odată cu venirea primăverii s-a dezghețat și pușculița Primăriei Sebeș care face achiții directe pe bandă rulantă, în special prin serviciile și instituțiile aflate în subordinea sa. Încă de anul trecut la Sebeș s-a pus, la propriu, mare preț (după unii chiar exagerat) pe înfrumusețarea orașului cu ghivece de flori, plante ornamentale și gazon, cheltuielile la acest capitol ridicându-se la 230.000 de euro, adică vreo 10 miliarde de lei vechi în 2017. Anul acesta ”investițiile” în amenajarea și întreținerea peisagistică a micului burg continuă. Cu alți bani, desigur!
• Alți bani, aceleași firme! Doar combaterea buruienilor și mușuroaielor costă peste 11.000 de lei!
În decurs de 8 zile Primăria Sebeș, prin Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș (SPAPS) au fost achiziționate lucrări de amenajare a zonelor verzi, lucrări de arhitectură peisagistică și un sistem de irigații, toate în valoare de 179.000 de euro fără TVA. Potrivit SEAP, în 20 martie SPAPS-ul a achiziționat de la S.C. Alba Irigații SRL, contra sumei de 402.400 lei fără TVA, adică 86.266 de euro, ”un sistem de irigație a zonelor verzi de pe strazile Augustin Bena, Aviator Olteanu, Mihail Kogălniceanu, Lucian Blaga, tronson cuprins între intersecția cu str. Sava Henția și intersecția cu str. Drumul Sibiului, Drumul Sibiului, Valea Frumoasei – faza PT, DE,DTAC, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor”.
Apoi, în data de 27 martie SEAP-ul consemnează o altă achiziție importantă – 264.150 de lei, adică 56.804 de euro plătiți de Primăria Sebeș prin SPAPS firmei Oleander Garden SRL din Mureș pentru ”lucrări de amenajare cu flori a zonelor verzi: 1. Plantat, montat, amplasat 600 ghivece FI 320 plantate cu mușcate, pe stâlpii de iluminat; 2. Plantat, montat, amplasat 1000 jardiniere din plastic de 65 cm plantate cu dipladenia; 3. Plantat, montat, amploasat 960 jardiniere din plastic de 45 cm cu mixtură florală; 4. Executat 60 cilindrii florali din mușcate; 5. Plantat, montat, amplasat 60 de jardiniere/lazi din metal, cu mixtură florală; 6. Lucrări de replantare 360 bucăți Canna Indica; 7. Lucrări de plantare 4500 de bucăți de Sunpatiens; 8. Lucrări de plantare specii floricole în cadrul scuarurilor stradale; 9. Lucrări de umplere si montare cu 50 saci de substrat de cultură a vaselor ornamentale. De meționat că de la aceeași firmă Primăria Sebeș a achiziționat și anul trecut mii de bucăți de flori ornamentale.
O zi mai târziu, în 28 martie, au fost plătiți, tot prin achiziție directă, alți 36.041 de lei fără TVA (167.932 de lei) firmei Bell Flower SRL din Alba Iulia pentru ”lucrări de arhitectură peisagistică” constând în: toaletare/tăierea arborilor din aliniamentele stradale 17.3 lei/buc = 3460 de lei; aerarea gazonului și a suprafețelor înierbate – 0.54 lei/mp = 30106.78 de lei; scarificarea gazonului și a suprațetelor înierbate – 0.54 lei/mp = 30106.78 de lei; fertilizarea gazonului și a suprafețelor înierbate – 0.53 lei/mp = 29549.25 de lei; aplicarea tratamentelor fitosanitare pe gazon și pe suprafețe înierbate pentru prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor – 0.25 lei/mp = 13938.33 de lei; combaterea buruienilor și a mușuroaielor – 0.2 lei/mp = 11150.66 de lei; supraînsămânțarea (semănare iarbă) – 0.73 lei/mp = 40699.91 de lei; curățarea de resturi vegetative sau de altă natură – 0.16 lei/mp = 8920.53 de lei.
Nici firma S.C. Bell Flower SRL Alba Iulia nu este străină Primăriei Sebeș întrucât anul trecut a furnizat gazon în valoare de peste 300.000 de lei, fără TVA și arbori ornamentali. S.C. BELL FLOWER din Alba Iulia, care îi are ca asociați pe Ioana Veronica Mărginean și Florin Daniel Mărginean, cel care deține și Toskana Garden, prin care desfășoară activități similare.
• Renovarea Căminului Cultural din Răhău costă aproape cât sistemul de irigații
Primăria Sebeș a decis că e cazul să se ocupe și de localitățile aparținătoare astfel că, prin același serviciu SPAPS, a angajat lucrări de renovare și reparați în valoare de 95.000 de euro (439.642 de lei fără TVA), prin achiziție directă, pentru Căminul Cultural din Răhău. Lucrările prevăzute sunt: reparații interioare, compartimentări din ghips carton, tencuieli, gleturi, zugrăveli, pardoseli din parchet, gresie și mochetă, tavan fonoabsorbant, înlocuire tâmplărie interioară și exterioară, înlocuire instalație electrică și instalații sanitare la băi. Toate aceste lucrări costă cam cât sistemul de irigații. Firma norocoasă aleasă direct să se ocupe de lucrări este Amiand House SRL din Alba Iulia. Potrivit termene.ro firma aparține Mariei Aurelia Clit. Cosmin Clit este cunoscut ca unul dintre apropiații primarului din Sebeș. Amiand House mai are și alți acționari, respectiv 2 firme reprezentate tot de Maria Aurelia Clit – 4C Rural Strategic și Social & Business Development SRL.
• Trei firme din Oiejdea, toate cu aceleași sediu social, abonate la contracte cu Centrul Cultural “Lucian Blaga”
Când vine vorba despre organizare de evenimente culturale, de la spectacole de muzică, de teatru până la conferințe, Centrul Cultural “Lucian Blaga” din Sebeș se bizuie pe o singură persoană – Ștefan Lungu. Acesta, prin trei firme pe care le deține: S.C. Gess Show, Lungu E. Ștefan Persoană fizică și Ștefan Show SRL, toate înregistrate la aceeași adresă în satul Oiejdea, comuna Galda de Jos, câștigă toate contractele pe zona amintită. Doar în 2018, de la începutul anului până acum, cele trei firme au încasat peste 146.000 de lei fără TVA. Cea mai mare sumă – 40.605 de lei a fost încasată de Lungu E. Ștefan persoană fizică pentru organizarea Zilei Internaționale a Femeii iar pentru spectacolul dedicat lui Mihai Eminescu organizat în ianuarie a primit 36.410 de lei. Firma Gess Show a încasat în schimb 25.185 de lei pentru Conferința ”Sebeșul între prezent și viitor” iar Ștefan Show organizează contra sumei de 12.270 de lei un concert de muzică religioasă prilejuit de Sărbătorile Pascale.
Cu siguranță toate achizițiile directe s-au făcut cu respectarea legii întrucât Primăria Sebeș a achiziționat anul trecut, tot prin SEAP, servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice iar cele relatate în articol pot fi pure coincidențe. Așa cum pură coincidență poate fi că majoritatea achizițiilor direct sunt făcute de la firme apropiate primarului Dorin Nistor sau fostului PDL!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]