„Primăria nu trebuie doar să distribuie bani, ci să facă investiţii…”
interviu cu senatorul Nicolae Dobra, candidatul UNPR pentru Primăria Sebeş
– Domnule senator, ce experienţă administrativă aveţi? Când aţi luat contact pentru prima dată cu munca în acest domeniu?
– Primul contact cu administraţia locală l-am avut imediat după revoluţie. În anul 1990 am asigurat stabilitate şi securitate la Primăria Sebeş, timp de 4 luni. Cu alte cuvinte, în acea perioadă dificilă de iarnă şi de confuzie administrativă am reuşit să realizez schimbarea centralei pe cărbuni din cartierul Valea Frumoasei, cu o centrală pe combustibl lichid. Cetăţenii cred că îşi mai aduc aminte că în apartamentele din acest cartier erau condiţii greu de îndurat, aceştia având o temperatură de 11-12 grade în locuinţe…
– Ce vă recomandă azi în faţa electoratului?
– În primul rând pregătirea mea. În perioada 2002-2004 am absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Politici Publice şi Administrative, am activat în calitate de consilier parlamentar în Camera Deputaţilor şi am participat la dezbaterea unor importante proiecte de lege. De asemenea, în perioada 2004-2008 am fost consilier local al municipiului Sebeş, participând singur sau cu alţi colegi la elaborarea unor acte normative determinante pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Sebeş, şi aş vrea să amintesc doar câteva dintre cele peste 120 de hotărâri de consiliu local, pentru a readuce în memoria publică beneficiul lor: lmodernizarea infrastructurii cartierului Mihail Kogălniceanu; lconstrucţia unei noi aripi a Spitalului municipal Sebeş; lrepararea şi modernizarea clădirii băii populare şi transformarea ei în bibliotecă publică; lintroducerea cablurilor aeriene în subteran, cel puţin în centrul istoric; lreintroducerea apei în zona municipală prin rigole deschise; lelaborarea documentaţiei PUZ în zona Arinii Lancrămului, pentru locuri de case destinate tinerilor… şi multe altele. V-am spus, sunt peste 120 de hotărâri la care eu am participat cu experienţă şi decizie.
– Ce puteţi să ne spuneţi despre activitatea dumneavoastră parlamentară? Căci aţi fost destul de discret…
– Ca senator ales în colegiul Sebeş-Blaj, nu m-a preocupat în mod deosebit mediatizarea muncii mele, ci am încercat să-mi fac datoria din poziţia în care m-au situat cetăţenii, prin votul lor. Pentru a-mi face cunoscută munca, pot spune că mă aflu pe locul 7 în ceea ce priveşte propunerile legislative la nivelul Senatului României şi locul 20 ca prezenţă, dintre cei 137 de senatori români.
– Consideraţi că v-aţi respectat promisiunile faţă de cei ce v-au votat?
– În momentul în care am fost ales, promisiunea mea principală faţă de locuitorii municipiului Sebeş a fost aceea de a rezolva problema traficului infernal din urbe. În consecinţă am determinat, hotărâtor, zic eu, realizarea proiectului şoselei de centură a municipiului, lucrare care este în curs de execuţie şi avem promisiunea că se va finaliza în toamna acestui an. Desigur, nu-mi arog singur meritul realizării acestui proiect foarte important pentru confortul public, dar pot spune cu mâna pe inimă că sunt unul dintre cei ce au crezut în realizarea lui şi dintre cei ce au bătut permanent la uşile guvernului. Aceasta pentru a-mi onora promisiunea faţă de cetăţeni…
– Una dintre criticile ce se aduc administraţiei locale este cea cu privire la slaba activitate în atragerea fondurilor. Dumneavoastră, de pe poziţia de vârf pe care aţi ocupat-o, v-aţi preocupat de acest aspect al vieţii publice şi economice?
– Da, fondurile pe care eu am reuşit să le atrag spre municipiul Sebeş le-am dirijat spre sănătate şi educaţie, şi vreau din nou să redeştept în memoria colectivă câteva dintre investiţiile realizate cu astfel de fonduri: lreabilitarea termică a clădirilor Colegiului „Lucian Blaga”; lmodernizarea instalaţiei de încălzire a liceului sportiv (fosta Şcoală generală nr. 3); lreparaţia căminului cultural din Lancrăm; ldotarea grădiniţei cu program normal din Petreşti cu un parc de joacă; lmodernizarea instalaţiei de încălzire şi reabilitarea termică a clădirii Şcolii generale nr. 2, etc.
– Aveţi vreun motiv de nemulţumire, vreo neîmplinire în activitatea dumneavostră?
– Da şi ea este legată de Spitalul municipal din Sebeş. În calitate de consilier local am iniţiat o hotărâre de consiliu (şi vreau să mulţumesc cu această ocazie foştilor colegi consilieri care au fost de acord cu această idee şi au votat hotărârea respectivă), pentru construirea unei aripi noi la Spitalul Municipal din Sebeş, aceasta fiind de fapt o materializare a unei promisiuni pe care o făcusem anterior sebeşenilor. În parteneriat cu ministerul de resort au fost demarate activităţile specifice unei astfel de investiţii, care au fost finalizate în anul 2008. În anul 2009 eu am devenit senator şi m-a preocupat această investiţie, care trebuia dusă la bun sfârşit. Aceasta se preconiza a se duce la bun sfârşit, graţie eforturilor şi insistenţelor mele, prin alocarea de la bugetul de stat a sumei de 7,7 milioane de lei (77 de miliarde de lei vechi), pe parcursul a doi ani, consecutiv. Aşadar, în anul 2010 a fost alocată de la Ministerul Sănătăţii suma respectivă, pentru a fi inclusă în bugetul pe anul 2011, în vederea realizării investiţiei respective, obţinută cu eforturi mari şi insistenţe, după cum spuneam. Din păcate suma nu a fost cheltuită, aşadar exista pericolul ca aceasta să nu fie cuprinsă în bugetul pe anul 2011. A fost nevoie din nou de un soi de „pelerinaj” pe la Ministerul Sănătăţii şi de noi insistenţe, dar nici în 2011 banii nu au fost cheltuiţi. Iar în anul 2012 nu am mai putut repara nimic, aşa că anul acesta nu mai avem bani la bugetul de stat pentru spitalul din Sebeş. Aceasta este o neîmplinire care mă doare, dar dacă voi reuşi să fiu ales ca primar garantez că această investiţie nu va rămâne blocată, ci i se va da curs, spre binele locuitorilor municipiului Sebeş.
La acest subiect aş vrea să mai adaug un lucru: contribuţia şi eforturile depuse de către dr. Nicolae Stanciu şi colegii domniei sale, care s-au implicat trup şi suflet în acest proiect.
– V-aş mai fi întrebat şi despre proiectele de viitor şi despre oferta pe care o faceţi electoratului sebeşean dar, din păcate, spaţiul nu ne permite. Poate, cu voia dumneavoastră, într-o ediţie viitoare a cotidianului nostru.
– Desigur, voi răspunde oricând la întrebările pe care mi le adresaţi, şi sunt sigur că răspunsurile mele pot arăta realitatea electoratului, care poate că nu ştie prea multe despre activitatea din administraţia locală sau din cea centrală.
– Vă mulţumesc!
a consemnat
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii