Primarul Mircea Hava este hotărât: Clădirea comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina va deveni obiectiv turistic

    Cercetarea arheologică desfăşurată anul trecut în perimetrul afectat de proiectul de reabilitare a centrului istoric al municipiului Alba Iulia, derulat de Primăria municipiului Alba Iulia, a dus la descoperirea mai multor vestigii demne de a fi conservate, restaurate şi puse în valoare, altfel spus demne de a deveni puncte de atracţie importante pe harta turistică a municipiului reşedinţă de judeţ. Studiul de evaluare şi cercetare arheologică preventivă realizat de arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia stă la baza demersului administraţiei locale de a cere includerea şi prin urmare finanţarea restaurării şi conservării unora dintre acestea în cadrul proiectului „Reabilitarea centrului istoric al municipiului Alba Iulia, Fortificaţia de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional. „Am solicitat AM POR (Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional – n.a.) punctul de vedere privind reglementarea includerii unei noi activităţi în structura proiectului, care să se refere exact la conservarea şi restaurarea unora dintre descoperirile arheologice importante din campania de săpături de astă-vară. În primul rând avem clădirea comandamentului Legiunii a XIII-a în zona Custozza dar şi obiective pe zonele adiacente cum sunt drumul roman din preajma actualei străzi Mihai Viteazul şi urmele unei clădiri medievale timpurii în faţa Palatului Principilor aproape de clădirea Ierihon. Avem o economie de aproximativ 2,7 milioane de lei realizată în urma licitaţiilor în cadrul proiectului şi încercăm să ne încadrăm în aceasta, dar dacă nu, vom pune banii de la buget. Găsim noi o soluţie!”, declară primarul Mircea Hava.
În prezent vestigiile sunt acoperite cu ţesătură geotehnică şi nisip pentru a le proteja de intemperii. Cel mai bine se prezintă vestigiile comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina (Principia) unde se văd nu numai fundaţiile sau pardoseala dar şi ziduri în elevaţie, coloane, un portic. Din cele spuse de Mircea Hava am mai reţinut că ruinele vor fi restaurate dar că se are în vedere şi o parte de reconstrucţie astfel încât vizitatorul să-şi poată face o imagine cât mai apropiată de ce însemna această zonă a castrului.
Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu ne-a informat că în propunerile de conservare şi restaurare făcute de arheologi administraţiei locale figura şi cea de punere în valoare a unui templu roman dedicat zeului Mithra. Templul este situat în apropierea Porţii a IV-a a Cetăţii pe terenul viran din faţa Catedralei Sfântul Mihail, este foarte bine conservat şi poate fi un obiectiv turistic deosebit de interesant, pentru că este un templu subteran. Conservarea sa, ne-a spus domnul Rustoiu, nu pune probleme accesului prin Poarta a IV-a care nu ar fi îngustat în zona templului decât cu un metru. Dar problemele sunt de altă natură şi de aceea el nu se află pe lista obiectivelor pentru care administraţia a cerut punctul de vedere al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional. Cum spuneam, templul se află pe terenul viran din faţa Catedralei „Sfântul Mihail”, iar proprietarul terenului este Arhiepiscopia Romano-Catolică. Or, Primăria municipiului Alba Iulia nu poate derula proiecte decât pe terenurile sau clădirile sale. Pentru rezolvarea acestei probleme, care se regăseşte şi în cazul terenului din faţa Traseului Celor Trei Fortificaţii unde sondajale arheologice efectuate cu peste 30 de ani în urmă au pus în evidenţă importante vestigii romane confirmate de săpăturile arheologice din vara trecută, administraţia locală a demarat negocieri cu Arhiepiscopia Romano-Catolică.

Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Marele Prior 24 ianuarie 2012 at 9:02

Obiectiv turistic, trebuie sa devina toata CETATEA.
Clădirea comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina va deveni obiectiv !!! cand defapt este. Iubitori de Istorie stiu ce am spus.
Restaurantul Medieval si celelalte spatii … nu pot ajunge la talpa turistilor?
Ar trebui sa se vorbeasca cam asa:-parti din cetate deschise fraierilor.
-altele celor care pricep.
-si miezul.’. calare pe tron.
Chiar va bateti joc de noi pe bani nostri.
Sa vina 2012 cu alegerile ,indiferent de forma, si veti vedea .
Am zis.

Comentariile sunt oprite