Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Ighiu, amendă uriașă din partea Gărzii de Mediu: Ce nereguli au găsit comisarii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Ighiu, amendă uriașă din partea Gărzii de Mediu: Ce nereguli au găsit comisarii

Comuna Ighiu a fost sancționată contravențional de Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu cu o amendă uriașă pentru funcționarea Stației de epurare de la Șard fără autorizație de mediu, ne-a confirmat Dănuț Hălălai, șeful CJ Alba al GNM.

În răspunsul la cererea formulată de ziarul „Unirea” în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, comisarul-șef Dănuț Hălălai a precizat că valoarea amenzii aplicate a fost de 50.000 de lei, dar Primăria Ighiu a achitat jumătate din cuantumul minim al sancțiunii prevăzute de lege, adică 15.000 de lei. Amenda a fost contestată de către contravenient.

Potrivit Legii nr. 195/2005 privind protecția mediului, autorizația de mediu este „actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare ai unei activități existente sau ai unei activități noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcțiune”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecției mediului, pentru persoanele juridice amenda pentru funcționare fără autorizație de mediu fiind cuprinsă între 30.000 – 60.000 de lei.

În răspunsul la cererea formulată de ziarul „Unirea” în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public primăria Ighiu a transmis următoarele:

– comuna Ighiu a fost sancționată cu amendă de 50.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de mediu pentru stația de epurare din localitatea Sard,
– a fost achitată suma de 15.000 lei,
– procesul verbal prin care a fost aplicată sancţiunea a fost contestat la Judecătoria Albă lulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariul de bază minim brut CREȘTE la 3.000 de lei, din ianuarie 2023: Ce prevede proiectul de HG

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariul de bază minim brut CREȘTE la 3.000 de lei, din ianuarie 2023: Ce prevede proiectul de HG

Potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la suma de 3.000 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2023, pentru un program normal de lucru, în medie de 165,333 ore pe lună. Este o creştere cu 17,6% faţă de decembrie 2022.

Vor beneficia de majorarea salariului de bază minim un număr de 2.181.134 salariaţi.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se precizează în proiectul citat de Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

La 1 ianuarie 2023, Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 5 octombrie 2021, se abrogă.

Potrivit notei de fundamentare, în prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022. În anul 2022, tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe lună, iar în anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, potrivit proiectului publicat de MMSS.

Pentru anul 2022, durata medie lunară a timpului de muncă, determinată în condiţiile Legii nr. 53/2003 republicată, este de 167,333 ore, iar pentru anul 2023, de 165,333 ore.

„Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor”, susţin iniţiatorii în nota de fundamentare.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de circa 856.830 de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariaţi activi – 5.265.252. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 salariaţi.

Potrivit sursei citate, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru, dar va avea impact şi asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum.

De asemenea, creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi (femei, tineri,etc.).

„Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară influenţează, pe lângă cei 2.181.134 de salariaţi direct afectaţi, şi mult mai multe drepturi şi obligaţii, cum ar fi: modificarea salariului de bază minim brut pe ţară determină creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art. 78 (3)); modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art. 151)”, se menţionează în nota de fundamentare.

Totodată, vor fi influenţe în ceea ce priveşte majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, întrucât aceste plafoane se determină în funcţie de nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b), art. 180), dar şi în privinţa majorării normelor de venit pentru veniturile din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12. De asemenea, modificarea salariului de bază minim brut pe ţară determină creşterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim, se arată în document.

În proiect se menţionează că măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie, cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba a lovit cu mașina un pieton, apoi a privit din vârful unui deal cum agonizează victima: Ce pedeapsă a primit în instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba a lovit cu mașina un pieton, apoi a privit din vârful unui deal cum agonizează victima: Ce pedeapsă a primit în instanță

Un bărbat din municipiul Alba Iulia a fost condamnat de magistrați la o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare, după ce a lovit cu mașina un cetățean pe un drum din Săliștea.

Șoferul băut a fugit de la locul accidentului, privind apoi din vârful unui deal cum agonizează victima sa, abandonată la marginea drumului.

Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 11 decembrie 2020, pe un drum din comuna Săliștea, județul Alba. Șoferul, D. I. D., s-a urcat la volanul mașinii sale, un Mitsubishi, model Pajero, deși băuse înainte câteva beri acasă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe strada Deal din comuna Săliștea, șoferul băut a pierdut controlul volanului și a lovit un cetățean care mergea pe jos, pe marginea drumului care nu era prevăzut cu trotuar. În urma impactului, victima a fost aruncată în sus, a căzut pe parbrizul mașinii, iar apoi pe gardul unei grădini.

După accident, șoferul nu a rămas pe loc, ci și-a continuat drumul. A revenit însă la câteva minute, a oprit mașina în dreptul victimei, s-a uitat să vadă ce s-a întâmplat apoi a plecat din nou fără să sune la 112 pentru a cere ajutor.

S-a refugiat ulterior în vârful unui deal unde a așteptat să vadă ce se întâmplă cu bărbatul lovit.

Cetățeanul rănit a declarat în timpul anchetei că el singur a fost cel care a sunat la 112, atunci când a văzut că șoferul care îl rănise și se întorsese să vadă ce s-a întâmplat nu catadicsește să-i dea o mână de ajutor. Victima a rămas întinsă pe jos timp de 15 minute, până ce la fața locului a venit mai întâi șeful de post și ulterior ambulanța.

Bărbatul lovit a reușit să identifice mașina care l-a accidentat și a reținut inclusiv numerele de înmatriculare, astfel că șoferul vinovat a fost găsit imediat de poliție. Testat cu alcooltestul, rezultatul a fost de 0.55 alcoolemie, iar analizele făcute la spital au relevat valoarea de 1,49 g 0/00 alcool pur în sânge.

Omul a recunoscut că a băut trei beri înainte să se urce la volan. Întrebat de ce nu i-a acordat victimei o mână de ajutor, șoferul a mărturisit că nu a realizat că a lovit pe cineva, declarație care a fost contrazisă de mărturia bărbatului accidentat.

La doi ani de la producerea accidentului, șoferul a făcut un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru 60 de zile în cadrul Muzeului Unirea din Alba Iulia.

Anterior acordului de recunoaștere, șoferul a bătut palma cu victima sa căreia i-a oferit 1200 de euro drept despăgubiri, astfel că cetățeanul nu a mai avut alte pretenții în instanță.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Crima care a ÎNGROZIT Irlanda, ar fi fost comisă de un tânăr originar din Alba. O tânără de doar 30 de ani, găsită fără suflare în pat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crima care a ÎNGROZIT Irlanda, ar fi fost comisă de un tânăr originar din Alba. O tânără de doar 30 de ani, găsită fără suflare în pat

O crimă infiorătoare a șocat Irlanda în cursul acestei săptămâni. O tânără de doar 30 de ani a fost găsită moartă în pat sâmbătă seara, în urma unui apel la numărul de urgențe, scrie The Irish Mirror.

Femeia ucisă se numește Ioana Mihaela și este din Oradea, iar în urmă cu trei ani, s-a stabilit împreună cu Andrei Dobra, în vârstă de 33 de ani, în Irlanda. Poliția irlandeză a fost cea care i-a descoperit trupul neînsuflețit al femeii, în urma unui apel primit pe numărul de urgenţe, transmite The Irish Mirror.

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, bărbatul este originar dintr-o localitate din Apuseni, județul Alba și s-a mutat la Oradea pentru a urma cursurile unei facultăți. Potrivit oamenilor din zonă care îl cunosc acesta era un tânăr liniștit și cumsecade și se declară șocați de ce au aflat la știri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sugrumată în somn

„Poliția investighează moartea unei femei de 30 de ani, Ioana Mihaela Pacala, într-un apartament din Ratoath, Co. Meath, sâmbătă, 12 noiembrie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Prietena victimei, Roxana, este cea care a alertat autoritățile, după ce familia Ioanei a contactat-o pentru că nu reușea să ia legătura cu ea. Acestea erau extrem de îngrijorate pentru că logodnicul Ioanei le-ar fi spus că este inconștientă.

Femeia nu a stat pe gânduri și imediat a alertat autoritățile după care l-a sunat pe logodnicul Ioanei care i-ar fi spus „cred că am omorât-o”.

Șocant este faptul că bărbatul susține că a crezut că este un vis și, când s-a trezit, și-a văzut iubita moartă.

Roxana este și ea din Oradea și cu o seară înainte de cumplitul incident a fost în vizită la cei doi. Ea le-a mărturisit autorităților că în timpul vizitei sale a sesizat un comportament neobișnuit din partea bărbatului, spunând că era extrem de distras.

Familia Ioanei este în stare de șoc și nu își explică cum de s-a ajuns în această situație pentru că cei doi păreau extrem de fericiți și făceau pregătiri pentru nunta care urma să aibă loc anul viitor.

„Este foarte greu pentru noi acum. Tot nu știm exact ce s-a întâmplat”, a spus Estera Tocoian, potrivit irishmirror.ie.

Oamenii legii l-au reținut pe călăul Ioanei și urmează ca în cursul zilei de marți, să îl ducă în fața unui judecător.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea