Primăria Alba Iulia investește 8 milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea cartierului Lumea Nouă

Strategia de Dezvoltare Locală ”Alba Iulia Incluzivă” a fost selectată pentru finanțare de Ministerul Fondurilor Europene. Astfel, municipalitatea va putea investi nu mai puțin de 8 milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea cartierului Lumea Nouă. Detalii despre noul proiect ce va fi implementat în municipiu în următorii 5 ani au fost oferite, marți, într-o conferință de presă susținută Crina Dumitrescu, directorul Direcţiei Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia și Andreea Groza, managerul proiectului, la care a fost prezent și primarul Mircea Hava.

Este vorba despre un set de propuneri care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea coeziunii sociale, îmbunătăţirea mediului de viaţă şi creşterea economică pentru o zonă locuită de aproximativ 20.000 de locuitori, formată din cartierul Lumea Nouă și zona urbană funcțională din jurul acestuia, respectiv cartierul Cetate, partea de nord a cartierului Carolina, zona de nord a cartierului Tolstoi și cartierele Ampoi I, II și III.

Propunerile de poiecte au o valoare de 8 milioane de euro şi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, creşterea accesului la educaţie, servicii medicale, dar şi pe piaţa muncii. Sunt alocați, prin Programul Operaţional Regional, 4.830.000 euro (69%) , 2.170.000 euro (31%) pentru proiecte finanțate prin Programul Operaţional Capitalul Uman şi 1.000.000 euro din alte surse de finanțare.

Intervențiile prin POR:

– Creare/reabilitare/modernizare diferite spații publice urbane din teritoriul SDL
– Extinderea rețelei de transport public la nivelul ZUM prin înființarea de noi rute și amenajarea de stații de autobuz.
– Crearea de zone verzi: spații plantate integrate în amenajarile propuse și/sau pentru creșterea calității mediului urban
– Crearea de facilități pentru recreere (zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii)
– Modernizare piață Talcioc (spațiu public urban)
– Construire locuințe sociale
– Construire întreprinderi sociale de inserție
– Construire Centru Multifuncțional (sală de spectacole, sală de activități, sală pentru întâlniri comunitare)
– Construire Dispensar, After-school, Microcantină socială, Post de poliție – intervenție realizată pe cheltuială neeligibilă

Intervențiile prin POCU:

– Organizare competiții sportive
– Înființare și funcționare întreprinderi sociale de inserție
– Acțiuni de volutariat ale membrilor comunității în soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea
– Furnizare măsuri active/servicii integrate
– Stagii de ucenicie
– Servicii informare și consiliere
– Servicii de mentorat
– Servicii de formare profesională
– Organizare programe educaționale
– Operaționalizare Centru Multifuncțional
– Furnizare servicii sociale și medicale
– Campanii de informare și educare

Strategia de Dezvoltare Locală ”Alba Iulia Incluzivă” a fost realizată (și va fi implementată în perioada 2018-2023) de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Alba Iulia Incluzivă, ce include autorităţi publice locale, reprezentanţi ai societăţii civile, operatori privaţi şi persoane fizice.

În următoarea perioadă vor fi lansate apelurile de selecţie a propunerilor de proiecte pentru implementarea Strategiei, conform listei indicative de intervenții aferente și se va constitui un Comitet de Selecţie cu rol de evaluare și selecţie pentru proiectele ce vor fi implementate. Apelurile se adresează actorilor locali sau altor beneficiari care propun proiecte care vor fi implementate în zona de acoperire a Strategia de Dezvoltare Locală.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

dolfi 20 februarie 2018 at 19:54

frumoase timpuri traim… parazitii care nu vor sa munceasca primesc totul de-a gata. Astialati muncim de ne sar capacele 8, 10, 12 ore zeci de ani si ne distrugem sanatatea

Bogdan 20 februarie 2018 at 23:56

Dolfi…se dau niste bani de la UE. De ce sa-i scăpăm. Tocmai asta e idea . Sa -i integrăm pe acei oameni. Nu-i critica. Ei au fost sclavi în România timp de 500 ani . Azi se implineac 162 ani de la dezrobirea lor. BIISERICA ORTODOXA a facut comert cu sclavii tigani si le-a furat libertatea si demnitatea. BOR singura biserica din lume care a detinut SCLAVI. In 28 ani nu poti sa ceri prea multe s la ei. Trebuie intelesi si condamnati cei care si-au batut joc de viețile si viitorul lor.

dolfi 21 februarie 2018 at 15:14

banii aia de la UE tot noi ii platim inapoi intr-o forma sau alta! Nu ei!
Au fost sclavi? Nu au fost sclavii mei! tu crezi ca taranii romani legati de glie au dus-o mai bine? Ce-ar fi sa nu mai lucram nici unu in tara asta ca si stramosii nostri au fost tarani legati de glie, sa asteptam sa ne dea si noua de-a gata cineva totul!?
Nu-i opreste nimeni sa-si trimita copii la scoala, sa respecte regulile de civilizatie si bun-simt!
Nu-i opreste nimeni sa se angajeze!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...