Ziarul Unirea

Primăria Alba Iulia alocă 24 de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului – vezi care sunt prioritățile în 2013

Proiectul de buget al municipiului Alba Iulia, pe anul 2013, a fost finalizat, fiind stabilite temele administrative prioritare care preocupă municipalitatea în acest an.

Considerăm că bugetul propus pentru acest an este unul realist, care atrage şi respectă imperativele legale în vigoare prin intervenţia financiara obiectivă la toate investiţiile începute, unde sunt restanţe la plată, iar cel mai important aspect, atenţia maximă se concentrează pe finalizarea lucrărilor de anvergură finanţate în principal din fonduri europene. Acest lucru va duce şi la respectarea unei realitati sociale, prin care se susţine un sector economic important, cel al construcţiilor, în egala masură se vor menţine locuri de muncă”, precizează Mihai Coșer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

ELIT

Dacă nu am fi avut parte de acele corecţii nemeritate pe care le câştigăm în instanţa ,dar care din păcate ne afectează bugetul în mare măsură, am fi putut face în acest an mult mai mult din ce ne-am propus. Ma refer aici la reabilitarea zonei străzii Tudor Vladimirescu, a ştrandului de la Schit şi a multor obiective dictate de priorităţile cetăţenilor ce astăzi figurează la capitolul “amânare”. Chiar şi aşa, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a acoperi lucrări importante, pentru a ne respecta angajamentele faţă de constructori, dar mai ales faţă de oraş şi oamenii lui”, a declarat municipiului, Mircea Hava.

Potrivit datelor furnizate de administrația locală, bugetul de investitii din acest an este mai mare cu aproximativ 15% faţa de cel din 2012, cifrându-se la 24,39 milioane de euro. Tendinţa generală şi obiectivă este de susţinere a lucrărilor mari începute în anii anteriori.

Aşadar, centrul istoric remodelat în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare va beneficia de 38.895.740 de lei, iar pentru reconstrucţia Laturii de Vest a Cetăţii sunt alocaţi 16.560.710 de lei. Consolidarea, restaurarea şi conservarea componentelor artistice ale zidurilor traseului Nordic vor avea alocaţi puţin peste 700.000 de lei. Zona istorică a oraşului va beneficia din acest an de un sistem de supraveghere video cu dispecerizare pentru care se prefigurează o cheltuială de până la 350.000 de lei. Promotorii şi practicanţii sporturilor urbane primesc şi ei o veste bună, administraţia a alocat aproximativ 300.000 de lei pentru începerea lucrărilor de amenajare a unui skatepark în zona terenurilor de tenis din Cetate.

Un alt proiect important din cadrul POR este Valorificarea Resurselor Turistice – Parcul Dendrologic, o zonă ce va beneficia de accesibilizare corespunzătoare, pentru care în acest an se estimează a fi cheltuiţi 7.286.400 de lei.

Proiectele de infrastructură sunt consistente şi în acest an, o pondere mare având finalizarea lucrărilor la accesele în oraş, respectiv DN74 str. Zlatnei şi Calea Moţilor cu un buget de 6.901.890 lei şi modernizarea DN1 E 81 strada Al. I. Cuza pentru care estimarea bugetară este de 12.788.490 de lei. Atenţia administraţiei locale pentru acest tip de lucrari de reabiltare a drumurilor se traduce în acest an prin investiţii în cartierele Bărăbanţ şi Oarda, respectiv străzile: Mureşului, Măceşului, Biruinţei, Busuiocului, Castanilor, Dumbrăviţei pentru care sunt alocaţi 1.454.000 lei. De asemnea mai multe drumuri din localităţile aparţinătoare municipiului Alba Iulia (Miceşti, Oarda, Bărăbanţ, Partoş) vor fi modernizate, valoarea estimată a investiţiilor ce se vor realiza în 2013 se cifrează la 10.026.000 lei.

Lucrările de modernizare din cartierul Tolstoi, executate azi în proprţie de 70%, dispun de un buget de aproximativ în valoare de 2.429.140 de lei pentru finalizarea contractului. Complementar acestor lucrări sunt prevăzute şi investiţii pentru siguranţa circulaţiei şi signalistică rutieră în cuantum de 319.560 de lei.

Actuala tendinţă de dezvoltare a oraşului impune lucrări de execuţie şi modernizare a reţelei de iluminat şi energie electrică. Reţeaua va fi extinsă în zonele dezvoltate recent şi modernizată în interiorul oraşului, pentru anul 2013 valoarea estimată pentru acest obiectiv este de 1.759.930 de lei. Reţelele de alimentare cu apă şi pentru canalizarea şi tratarea apelor reziduale însumează o alocare de 788.420 de lei.

Capitolul învăţământ preşcolar şi gimnazial a fost şi va rămâne o preocupare constantă pentru administraţia locală. Investiţiile din acest an iau în calcul începerea amenajării curţii de la şcoala Ion Agârbiceanu conform documentaţiei existente, întocmirea documentaţiilor pentru viabilizarea sălii de sport de la Şcoala nr. 3,  precum şi pentru amenajarea Grădiniţei nr 16. În acest an este prevăzută pentru aceste obiective suma de 440.000 de lei. Un alt capitol bugetar semnificativ vizează amenajarea unei creşe în cartierul Cetate, prin schimbarea destinaţiei centrului de hemodializă ce a funcţionat în clădirea respectivă: 1.020.440 de lei. De asemnea s-a prevăzut elaborarea documentaţiei pentru realizarea a încă unei facilităţi de acest tip în cartierul Ampoi 1.

Spectrul serviciilor sociale în care Primăria Alba Iulia este partener principal va fi dezvoltat prin construirea “Centrului de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii Sfânta Maria” pe amplasamentul fostei  CT 5 zona Arnsberg, investiţie realizată din fonduri nerambursabile şi care beneficiază în acest an de o alocare de 705.000 de lei.

Dezvoltarea publică prevede în acest an lucrări de viabilizare pentru blocurile de locuinţe sociale blocurile A1, A2, A3 evaluate la un cost de 1.911.280 de lei. Serviciile comunitare vor fi intregite în următoarea perioadă prin construirea unui adăpost conform legislaţiei în vigoare pentru câinii fără stăpân.

Toate celelalte capitole bugetare ce nu au fost menţionate mai sus, dar şi cele evidenţiate, pot fi consultate la sediul Primăriei Alba Iulia”, precizează reprezentantul municipalității.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

matahala 19 martie 2013 at 13:53

inca 10 milioane de euro pentru centrul istoric????? ce mai vor sa faca acolo dupa ce au distrus ce era de distrus? Si 5 milioane de euro pentru Latura de vest a cetatii???????
15 milioane de euro pentru ce?

Sau este vorba de proiectele care trebuiau platite in 2012 si pe care onoratul primar, acest Niculaita Minciuna, mincinosul mincinosilor, le mai raporteaza odata in 2013?

Nu de alta, dar cifrele bat…Grup Corint a castigat licitatia pentru centrul cetatii in 2012 la suma de 38 milioane lei(atentie.fara TVA) Adica atat cit zice mincinosul asta cu mustata ca va investi anul asta.

Primarul Pristanda numara dublu, vede dublu ca betivii. Sau poate asta este starea lui naturala…..S-a laudat anul trecut cu investitia asta…se lauda si anul asta fara sa spuna ca este tot aia.

Bleah……..:(

alexandru 19 martie 2013 at 14:51

cetatea, cetatea si iar cetatea.si restul nimic.cartierele apartinatoare raman scufundate in noroaie, sensurile giratorii raman istorie, un parc industrial ramane o gluma,grup corint are painea asigurata, elis pavaje si florea grup.sa nu intelegeti gresit, ele sunt simple coincidente cu firme de partid.gasim zeci de milioane de euro pentru pavaje de proasta calitate executate in cetatea vietii dar nu gasim cateva miliarde de lei vechi sa terminam trei blocuri cu locuinte sociale.asta arata preocuparea administratiei locale fata de cetatean.nici un proiect din cele finantate de primaria in acest an nu aduce locuri de munca in municipiu. absolut niciunul.dar vom avea multe terase si puburi prin santuri, ne vom putea delecta la soare si savura beri supraevaluate.multumiesc din suflet administatiei locale pt tot ce face pentru acest frumos municipiu.
ca o gluma marca hava, bugetul poate fi consultat la avizierul primariei, de parca nu putea fi pusa o copie pdf pe siteul primariei. asa de curiozitate, sa mai vedem si noi cat platim pe salubritate, functionari publici, etc.si ca o ultima remarca: suntem in 19 martie si inca nu avem buget aprobat?ce am asteptat pana acum? sa vina noul papa?

Albaiulianul 19 martie 2013 at 16:36

Bai Hava, diperatule!!! Centru’ il lasi in paragina!!!! Nu Te mai saturi de furat. Ne-ai disperat cu pavaje si betoane. Numai pe combinatii esti cu taranii de la Mihalt si Alti mari smecheri. Esti un gunoi si un nesimtit!!! O sa Te bata cel de sus curand!!!

HH 19 martie 2013 at 22:08

BUGETUL NU TREBUIE VOTAT IN CONSILIUL LOCAL ?!
CONSILIERII USL NU AU SI EI „UN CUVANT DE SPUS”, UNELE SUME PAR EXAGERATE !

Comentariile sunt oprite