Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia alocă 24 de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului – vezi care sunt prioritățile în 2013

Publicat

în

Proiectul de buget al municipiului Alba Iulia, pe anul 2013, a fost finalizat, fiind stabilite temele administrative prioritare care preocupă municipalitatea în acest an.

Considerăm că bugetul propus pentru acest an este unul realist, care atrage şi respectă imperativele legale în vigoare prin intervenţia financiara obiectivă la toate investiţiile începute, unde sunt restanţe la plată, iar cel mai important aspect, atenţia maximă se concentrează pe finalizarea lucrărilor de anvergură finanţate în principal din fonduri europene. Acest lucru va duce şi la respectarea unei realitati sociale, prin care se susţine un sector economic important, cel al construcţiilor, în egala masură se vor menţine locuri de muncă”, precizează Mihai Coșer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Dacă nu am fi avut parte de acele corecţii nemeritate pe care le câştigăm în instanţa ,dar care din păcate ne afectează bugetul în mare măsură, am fi putut face în acest an mult mai mult din ce ne-am propus. Ma refer aici la reabilitarea zonei străzii Tudor Vladimirescu, a ştrandului de la Schit şi a multor obiective dictate de priorităţile cetăţenilor ce astăzi figurează la capitolul “amânare”. Chiar şi aşa, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a acoperi lucrări importante, pentru a ne respecta angajamentele faţă de constructori, dar mai ales faţă de oraş şi oamenii lui”, a declarat municipiului, Mircea Hava.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit datelor furnizate de administrația locală, bugetul de investitii din acest an este mai mare cu aproximativ 15% faţa de cel din 2012, cifrându-se la 24,39 milioane de euro. Tendinţa generală şi obiectivă este de susţinere a lucrărilor mari începute în anii anteriori.

Aşadar, centrul istoric remodelat în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare va beneficia de 38.895.740 de lei, iar pentru reconstrucţia Laturii de Vest a Cetăţii sunt alocaţi 16.560.710 de lei. Consolidarea, restaurarea şi conservarea componentelor artistice ale zidurilor traseului Nordic vor avea alocaţi puţin peste 700.000 de lei. Zona istorică a oraşului va beneficia din acest an de un sistem de supraveghere video cu dispecerizare pentru care se prefigurează o cheltuială de până la 350.000 de lei. Promotorii şi practicanţii sporturilor urbane primesc şi ei o veste bună, administraţia a alocat aproximativ 300.000 de lei pentru începerea lucrărilor de amenajare a unui skatepark în zona terenurilor de tenis din Cetate.

Un alt proiect important din cadrul POR este Valorificarea Resurselor Turistice – Parcul Dendrologic, o zonă ce va beneficia de accesibilizare corespunzătoare, pentru care în acest an se estimează a fi cheltuiţi 7.286.400 de lei.

Proiectele de infrastructură sunt consistente şi în acest an, o pondere mare având finalizarea lucrărilor la accesele în oraş, respectiv DN74 str. Zlatnei şi Calea Moţilor cu un buget de 6.901.890 lei şi modernizarea DN1 E 81 strada Al. I. Cuza pentru care estimarea bugetară este de 12.788.490 de lei. Atenţia administraţiei locale pentru acest tip de lucrari de reabiltare a drumurilor se traduce în acest an prin investiţii în cartierele Bărăbanţ şi Oarda, respectiv străzile: Mureşului, Măceşului, Biruinţei, Busuiocului, Castanilor, Dumbrăviţei pentru care sunt alocaţi 1.454.000 lei. De asemnea mai multe drumuri din localităţile aparţinătoare municipiului Alba Iulia (Miceşti, Oarda, Bărăbanţ, Partoş) vor fi modernizate, valoarea estimată a investiţiilor ce se vor realiza în 2013 se cifrează la 10.026.000 lei.

Lucrările de modernizare din cartierul Tolstoi, executate azi în proprţie de 70%, dispun de un buget de aproximativ în valoare de 2.429.140 de lei pentru finalizarea contractului. Complementar acestor lucrări sunt prevăzute şi investiţii pentru siguranţa circulaţiei şi signalistică rutieră în cuantum de 319.560 de lei.

Actuala tendinţă de dezvoltare a oraşului impune lucrări de execuţie şi modernizare a reţelei de iluminat şi energie electrică. Reţeaua va fi extinsă în zonele dezvoltate recent şi modernizată în interiorul oraşului, pentru anul 2013 valoarea estimată pentru acest obiectiv este de 1.759.930 de lei. Reţelele de alimentare cu apă şi pentru canalizarea şi tratarea apelor reziduale însumează o alocare de 788.420 de lei.

Capitolul învăţământ preşcolar şi gimnazial a fost şi va rămâne o preocupare constantă pentru administraţia locală. Investiţiile din acest an iau în calcul începerea amenajării curţii de la şcoala Ion Agârbiceanu conform documentaţiei existente, întocmirea documentaţiilor pentru viabilizarea sălii de sport de la Şcoala nr. 3,  precum şi pentru amenajarea Grădiniţei nr 16. În acest an este prevăzută pentru aceste obiective suma de 440.000 de lei. Un alt capitol bugetar semnificativ vizează amenajarea unei creşe în cartierul Cetate, prin schimbarea destinaţiei centrului de hemodializă ce a funcţionat în clădirea respectivă: 1.020.440 de lei. De asemnea s-a prevăzut elaborarea documentaţiei pentru realizarea a încă unei facilităţi de acest tip în cartierul Ampoi 1.

Spectrul serviciilor sociale în care Primăria Alba Iulia este partener principal va fi dezvoltat prin construirea “Centrului de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii Sfânta Maria” pe amplasamentul fostei  CT 5 zona Arnsberg, investiţie realizată din fonduri nerambursabile şi care beneficiază în acest an de o alocare de 705.000 de lei.

Dezvoltarea publică prevede în acest an lucrări de viabilizare pentru blocurile de locuinţe sociale blocurile A1, A2, A3 evaluate la un cost de 1.911.280 de lei. Serviciile comunitare vor fi intregite în următoarea perioadă prin construirea unui adăpost conform legislaţiei în vigoare pentru câinii fără stăpân.

Toate celelalte capitole bugetare ce nu au fost menţionate mai sus, dar şi cele evidenţiate, pot fi consultate la sediul Primăriei Alba Iulia”, precizează reprezentantul municipalității.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare