Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Prima etapă a concursului „Comunităţi eficiente”, la final: 10 grupuri au câştigat pariul pentru economia de energie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenţia Locală a Energiei Alba a anunţat câştigătorii primei etape a concursului „Comunităţi eficiente” demarat în toamna anului trecut. Scopul a fost economisirea de energie în locuinţe, sub forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni prin care aceştia din urmă trebuie să îşi reducă consumurile de energie cu mai mult de 9%. Iniţiatorul acestui proiect în România este Agenţia Locală a Energiei Alba – ALEA, care asigură coordonarea tuturor acţiunilor desfăşurate. Iniţial s-au înscris 18 grupuri din care au rămas până în final 16 – 4 din Alba Iulia, 3 din Aiud, 3 din Avrig, 3 din Sighişoara şi 3 din Baia Mare. 10 şi-au îndeplinit ţinta de peste 9% economie de energie.
Secretul economisirii energiei utilizată în locuinţe l-a descoperit şi grupul de la Colegiul Horea, Cloşca şi Crişan care s-a clasat pe locul III. Invitaţi la conferinţa de presă care a marcat finalul primei etape a concursului, profesorii Ion Pletea şi Valer Cerbu, membri ai comunităţii eficiente create în cadrul Liceului HCC, au împărtăşit din experienţa lor. „La început am crezut că este imposibil ca prin simpla decuplare de la priză a aparatelor electrocasnice atunci când acestea se află în stand-by să poţi face economie. În plus, această economie s-a simţit şi în bugetul famiilor noastre”, a spus Ion Pletea, coordonatorul grupului HCC. „Participarea la acest concurs a fost o experienţă pentru noi toţi, iar important este că ne-am schimbat comportamentul faţă de consumul propriu de energie şi combustibil. Cel mai mare câştig în schimb este modul în care percepem noi această atitudine şi cum o transmitem mai departe elevilor noştri”, a adăugat Valer Cerbu. Grupul HCC a reuşit să reducă pe parcursul a patru luni de zile 16% din cosumurile de energie.
Vineri, 25 mai, în cadrul unei festivităţi, comunităţile participante care au reuşit să câştige pariul vor fi premiate. Câştigător a fost declarat un grup din Avrig (Sibiu), ai cărui membri au reuşit să economisească peste 20% pe baza sfaturilor oferite de ALEA. Gospodăriile din România implicate în proiect au economisit peste 150.000 de kilowaţi/oră, adică s-a evitat emiterea a aproximativ 32 tone de CO2. „Scopul nostru, al ALEA, este acela de a informa şi a determina cetăţenii să conştientizeze beneficiile economisirii de energii, mai ales în contextul costurilor ridicate ale acestora, în raport cu câştigul lunar. Proiectul „Comunităţi eficiente – pariu pentru economia de energie” este susţinut de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie şi o responsabilizare a autorităţilor locale”, a precizat Florin Andronescu, directorul ALEA. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori Legea care interzice aparatele cunoscute drept păcănele în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori ar urma să intre în vigoare pe 28 aprilie. Însă, primăriile din sate si comune au început să emită adeverințe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea